Att gå i pension är efterlängtat av många. Äntligen kan man ta en sovmorgon och planera sin egen tid. Men att hålla igång kropp och knopp även efter 65-årsdagen har visat sig vara en viktig faktor om man vill hålla hjärnan i trim.
- Tidigare forskning har visat att regelbunden fysisk aktivitet som promenader och träning och intellektuell aktivitet så som läsning och kortspel bidrar till att behålla förmågor som minne, problemlösning och koncentration, säger Magnus Lindwall som forskar vid Göteborgs universitet.
Nu har man även kunnat visa att de funktioner i hjärnan som hjälper oss att förstå, lagra och använda information påverkas av hur nivån på aktiviteten förändras över tid. Det är alltså en färskvara och kräver underhåll.
- Övergångsåldern vid pensionering är intressant. Man kanske går från ett jättestimulerande jobb till ingen stimulans alls vid pensionering, eller tvärtom börjar med en hobby som ökar den fysiska och intellektuella stimulansen. Pensionering kan alltså vara både en möjlighet och ett hot för hjärnan, säger Magnus Lindwall.
Diskussionen om att jobba längre tycker han dock är tudelad. Många arbeten är tunga och monotona vilket sliter på kroppen. Andra erbjuder en intellektuell sporre men saknar den fysiska delen. Orkar man, javisst. Annars kanske det är dags att skaffa sig en hobby.
- Dans är ett exempel på en bra hobby. Man måste både tänka på koreografin och så rör man på sig, plus att det är socialt. En annan naturlig aktivitet som har ingredienser av både fysisk, intellektuell och social stimulans är att vara med barnbarnen. Det är en berikande miljö med potential för nervcellsbildning i valda delar av hjärnan. Detta är dock inte ett frivilligt, eller möjligt val för alla.