Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Proffsets kycklingtips

Att stycka en hel kyckling ser lekande lätt ut för proffsen. Per-Olof Ingemarsson, vd för Bjärefågel, visar oss matintresserade som kommit till PS Matsal i Stockholm hur det ska gå till.
Åsa Frisk Publicerad 10 september 2012, kl 14:14

- Gör man fel går det alltid att åtgärda, säger Per-Olof Ingemarsson.
Lätt för honom att säga tänker jag när jag ser alla fina bitar han får ut av en hel kyckling.
Han intygar att övning ger färdighet och visst, efter att ha gett mig i kast med styckningens ädla konst går det lättare. Men något riktigt tempo kommer jag aldrig upp i.

Matproffs har en tendens att slänga ur sig halvfärdiga recept och få dem att låta fantastiskt goda. Här är några uppsnappade tips.
l Dela en kyckling i två bitar, lägg dem på galler. Mortla timjan, vitlök, rivet citronskal och bre över kycklingen. Under gallret har du en långpanna med grönsaker och potatis. Börja med en ugnstemperatur på 200 grader och när kycklingen fått färg kan du sänka till 100 grader.

  • Leta rätt på lergrytan där hemma. Gör som man gjorde förr och fyll grytan med kyckling, katrinplommon, äpple och citron.
  • l Stycka en hel kyckling. Blanda persilja, skivade vitlöksklyftor och skal från 1 citron med salt och peppar. Krydda delarna med persiljeblandningen och bind ev även upp dem. Bryn delarna i stekpanna med smör och olivolja. Tillaga dem färdigt i ugn, 100 grader.
  • Kasta inget! Koka buljong i stället. Det gör du genom att täcka det som blir kvar efter styckningen med vatten, grönsaker, lagerblad, vitlök och timjan. Låt koka minst 20 minuter. Vill du ha en mörkare buljong/fond rostar du skrovet i ugnen innan du kokar.
  • Tvätta händerna innan du tillreder kyckling. Var noga med att diska skärbrädan före och efter.
  • Det vanligaste felet är att kycklingen steks för länge och blir torr. Köttet får inte vara rosa utan det ska vara vitt rakt igenom och köttsaften ofärgad. Använd en termometer. Köttet är klart när termometern visar 70 grader. 
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.