Syftet med tävlingen är att lyfta upp förebilder för att flera personer ska våga vara öppna med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet. Systembolaget arbetar med en jämställdhetsplan, som är en hjälp för enskilda butiker i arbetet mot diskriminering. Därför är de en god förebild för andra arbetsplatser anser Yohanna Larsson, som skickade in nomineringen.
- Jag ville visa hur en bra arbetsplats kan fungera. På mitt jobb spelar det ingen roll om jag är gift med Lina eller Karl. Det är aldrig någon som gör skillnad.
Hon tror att ett öppet arbetsklimat börjar redan i rekryteringsprocessen.
- Systembolaget arbetar mycket med det goda kundmötet och det börjar i den positiva känslan av att möta sina kollegor. När vi rekryterar ny personal tittar vi mycket på hur väl du kan ta andra människor och på vilket sätt du bemöter dem.
Styrgruppen för Unionens HBT-samverkansgrupp arrangerade
tävlingen för HBT-vänligaste arbetsplats första gången 2011, och då hette vinnaren AkzoNobel Surface Chemistry i Stenungsund. Priset är förutom ett diplom, en check på 5 000 kronor att använda till något socialt evenemang i arbetsgruppen.
- Vi är så glada och stolta över det här priset. Vi har precis vässat våra regler för likabehandling och det här blir en sporre för oss att fortsätta i rätt riktning, säger Manni Henningsson, från Systembolagets HR-avdelning.