Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ljus framtid för tjänstemän

Trots en global oro och en svajig konjunktur ser arbetsmarknaden ljus ut för tjänstemännen. Det visar en undersökning från Trygghetsrådet, TRR.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad

Under förra året blev cirka 16 000 tjänstemän uppsagda. Hårdast drabbades läkemedel- och telecombranschen. Trots det ser arbetsmarknaden ljus ut enligt TRR.

- Det är en allmänt spridd uppfattning av vi lever i osäkra tider. Men våra undersökningar visar att allt fler tjänstemän får tillsvidareanställningar vilket tyder på att företagen vågar satsa, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för TRR.
Bland dem som gick vidare till en ny anställning, fick 14 procent jobb inom service och tjänstesektorn. Åtta procent fick arbete inom fordonstillverkning.

- Statistiken färgas till viss del av Saabs konkurs. Många av de tidigare Saab-anställda har fått nytt jobb på Volvo.
Ingenjörer spås en ljus framtid. Liksom systemvetare inom data och it. Den största arbetsmarknaden finns i Västsverige och norrland.
- Gruvindustrin går som tåget. Ska man vara arbetslös i Kiruna i dag får man anstränga sig, säger Carl-Gustaf Leinar.

Men det finns utmaningar. Om man inte hittar den rätta kompetensen kommer vinsten att gå förlorad. Det påtalade Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg under ett seminarium i Almedalen.
- Att ha rätt kompetens är den viktigaste faktorn både för att få, och behålla ett jobb. Dagens arbetsmarknad ställer krav på ett livslångt lärande. Att hitta rätt kompetens handlar både om att förankra utbildningarna med arbetsmarknaden, men också få möjlighet att utvecklas på det jobb som man har.

Ulf Bengtsson, ordförande för Sveriges Ingenjörer ser även luckor längre fram i tiden. Förra året sökte fyra personer till kemilärarutbildningen. Behovet var 160.
- Life Science kan ju säga tack och adjö och flytta utomlands om den utvecklingen fortsätter. Vad händer med forskningen när ingen ens vill utbilda sig inom yrkena? På kort sikt är det få arbetstillfällen som går förlorade, men på lång sikt är det en katastrof.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.