7 av 10 tjänstemän kommer att ta mellan tre och fyra veckors semester i sommar. Men många skulle vilja vara lediga längre. Det är inte i första hand brist på antal semesterdagar som förhindrar dem. 35 procent av de svarande i Kollegas undersökning uppger att det snarare är arbetsgivarens förväntningar som får dem att hålla igen på semesteruttaget. Nästan 30 procent uppger att en längre semester skulle drabba kollegorna.
- Jag tror att det till stor del beror på att vi har fått allt mer individualiserade arbetsuppgifter. Det är svårt att lägga över jobb på kollegor, och det ökar arbetsbelastningen. Många känner också stort ansvar för sina arbetsuppgifter. Tidigare undersökningar visar att det finns en hög lojalitet gentemot arbetsgivaren hos våra medlemmar. Man känner också stort ansvar gentemot kunder och kollegor, säger Unionens arbetstidsexpert Daniel Gullstrand.
Nettoeffekten av en tre veckor lång semester riskerar att inte bli som önskat. Var tredje uppger att det tar ungefär en vecka innan lugnet har infunnit sig, så i praktiken blir den faktiska vilan inte lika lång som semestern.
Det finns tecken på att arbetsklimatet har blivit hårdare. Nästan 30 procent av de svarande uppger att de har svårare att koppla av i dag, jämfört med för ett par år sedan.
- Det är svårt att säga om det har blivit tuffare. Det är väldigt konjunkturberoende. Det är klart att tillgängligheten i form av smartphones och möjligheten att jobba hemifrån är stressande. Förutsättningarna att stressa upp sig är högre i dag än tidigare, säger Daniel Gullstrand.
En undersökning som Unionen gjort visar att tre av tio tjänstemän jobbar på semestern. Många upplever att det innebär att de har mindre tid för familj och vänner. En av tio känner att det skapar konflikter med familj och vänner.
- Semesterlagen finns för att man inte ska köra slut på sig. Självklart kan man inte jobba och ha semester samtidigt. Den ständiga tillgängligheten kan ge kortsiktiga vinster, men också stora långsiktiga kostnader och konsekvenser för individen, företaget och samhället, säger Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande i en kommentar till undersökningen.
Arbetssökande kan ha än svårare att släppa vardagen i semestertider. 55 procent av de arbetssökande i Kollegas enkät uppger att de inte kommer att kunna koppla av i sommar.
Fotnot: Kollegas undersökning är gjord av Novus. Totalt har 1 306 personer besvarat enkäten.