Arbetsscheman sätter ramen för våra sociala liv. De bestämmer när vi får vara lediga, när vi ska jobba, äta och ta en paus. Men tiderna har också stor betydelse för vår hälsa. Torbjörn Åkerstedt, professor och chef för Stressforskningsintitutet vid Stockholms universitet har, med hjälp av finansiering från AFA Försäkring, forskat kring hur arbetstider påverkat våra liv.
- Dåliga arbetstider ger effekt på allt annat i livet. Det ökar risken för störd sömn, vilket i sin tur gör att du är tröttare, utför ett sämre jobb, tar dåliga beslut och är mer utsatt för ohälsa.
I studien intervjuades 2 031 personer, som fick berätta vilken typ av arbetstid som vållade dem mest bekymmer. Resultatet visar att för lite inflytande, delade skift, kort dygnsvila, många arbetspass i rad och blandat dag- och nattarbete upplevdes som mest plågsamt.
- Lägger man dessutom ihop två av dessa, till exempel kort dygnsvila och många arbetspass i rad, ser man stora negativa hälsoeffekter.
En större andel kvinnor än män ansåg att deras scheman utgjorde ett stort problem i livet. Ålder var dock av liten betydelse, även om man har kunnat konstatera att 25- åringarna över lag är tröttare än 50-åringarna.
Även korta arbetspauser är bra för återhämtningen. Stressforskningsintitutet har länge gett företag och organisationer rådet att låta sina medarbetare ta en tupplur under dagen för att fylla på energiförrådet.
- Vi har långt kvar där än. Arbetsgivarna är rädda för att effektiviteten ska avta och fackförbunden vill inte att det ska bli några löneavdrag. Men titta på piloterna, förut var det förbjudet att sova i cockpit, nu är det schemalagt och obligatoriskt.