Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäkringskassan vill förenkla regelverket

Att ansöka om ersättning från Försäkringskassan kan vara både krångligt och tidskrävande. Nu lämnar myndigheten 30 förslag till regeringen för att underlätta kontakten med kassan.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad


Försäkringskassan har gått igenom lagstiftning, kundsynpunkter och utredningar, vilket har utmynnat i ett 30-tal förslag om förbättringar.

- Ingen annan myndighet i Sverige har så mycket kundkontakt som vi. En krånglig socialförsäkring kan i värsta fall leda till att kunder inte ansöker om förmåner de har rätt till och det urholkar förtroendet för Försäkringskassan. Det är bakgrunden till det här förändringsarbetet, säger Dan Eliasson, generaldirektör på Försäkringskassan.

För att underlätta för föräldrar föreslår Försäkringskassan bland annat att kravet på anmälan tas bort för tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning. I stället ska det räcka med en ansökan.

- Det har varit en av de allra vanligaste synpunkterna vi fått in, eftersom många upplever att det är svårt att komma ihåg att anmäla vab första dagen man är hemma med sjukt barn, och tycker att det är konstigt att först anmäla och sedan ansöka om ersättning, säger Dan Eliasson.
En annan vanlig synpunkt från föräldrar gäller kravet på intyg från förskola eller skola om att barnet har varit frånvarande när man söker föräldrapenning. Försäkringskassan föreslår därför att intyget slopas.

- Det innebär både merarbete för förskole- och skolpersonal och upplevs så krångligt att vissa föräldrar faktiskt avstår från att ansöka om föräldrapenning.
Försäkringskassan vill även förenkla ansökan om ersättning för bostadsbidrag och föreslår att bostadsbidrag och bostadstillägg slås ihop till ett bidrag, som beräknas utifrån fastställda schabloner för boendekostnader.

- På det sättet blir ansökningarna mindre komplicerade och ska i framtiden inte behöva göras om varje år. 
Slutligen vill man införa en möjlighet för den som har personlig assistans att fördela beviljade assistanstimmar över en längre tidsperiod. I dag görs en avräkning varje halvår för att se hur många av de timmar som personen har beviljats som han eller hon har använt. Det kan i värsta fall leda till att man blir återbetalningsskyldig om det visar sig att behovet under en tidsperiod varit mindre.
- Den lösning vi föreslår är att assistansersättning beviljas för ett helt år, vilket ger större flexibilitet.

På de flesta områdena har Försäkringskassan färdiga lagförslag, förutom för bidrag till bostadskostnader, där man presenterar en skiss. Om allt går enligt planerna kan man börja arbeta efter de nya reglerna redan nästa år.
- Det beror ju såklart  på om regeringen köper våra resonemang, men förhoppningen är nästa år.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.