Annons
Annons
 • Arbetsskador (som exempelvis musarm och frozen shoulder) anmäls ofta inte, vilket gör att många går miste om ersättning. Foto: Shutterstock

Många går miste om ersättning vid arbetsskada

Publicerad 18 januari 2021, kl 15:02

Om du råkar ut för sjukdom eller en olycka kopplat till jobbet måste du själv ansöka om ersättning. Men det är det få som vet om.
– Många går miste om den ersättning de har rätt till, säger Niklas Hjert, vd för bolaget Avtalat.

Är du en av dem som tycker att kollektivavtal och försäkringar via jobbet är snårigt? Då är du inte ensam. Hälften av de anställda har låg kännedom om hur deras tjänstepension förvaltas och majoriteten tycker att det är obegripligt att förstå sig på hur försäkringssystemet fungerar. Det visar en ny undersökning från det nystartade bolaget Avtalat, som ägs av fack och arbetsgivare.  

Bolagets vd Niklas Hjert är inte förvånad över resultatet men bekymrad över att anställda går miste om pengar.

– Vi vet att det här är ett område som folk tycker är svårt. Samtidigt är det väldigt viktigt att förstå värdet av att vara försäkrad och vad det innebär. Kännedomen är på tok för låg, både bland anställda och arbetsgivare.

De är inte så att vi saknar information från dem som jobbar med försäkringar och avtal. Tvärtom skickas det så mycket att det är svårt att ta in. Avtalat skapades i början av januari för att bland annat råda bot på det, och att informera privata företag och anställda om kollektivavtal, tjänstepension och försäkring.  

Läs mer: Tjänstepension - välj rätt uttag

– Det är många avsändare som skickar och tar fram information vilket har blivit förvirrande. När de dessutom använder olika ord för samma sak gör det inte saken bättre, så en av våra utmaningar blir att titta på vilket språk vi använder.

En annan utmaning för Avtalat är att klientelen är knappt tre miljoner anställda, i olika åldrar, sektorer och med olika förkunskaper och behov. Någon ska börja jobba utomlands, en annan har råkat ut för en olycka på jobbet, en tredje ska snart gå i pension.

Undersökningen visar bland annat att många känner till de kollektivavtalade försäkringarna. Däremot anser de flesta att de är snåriga och svåra att förstå. Arbetsgivare är dock mer insatta än anställda. Över lag har även äldre mer kännedom om systemet än yngre, bland 20 till 29-åringar är kunskapen allra lägst.

Läs mer: Unga går miste om tjänstepension

– De flesta är intresserade av vad som gäller för just dem. De vill inte läsa om systemet i stort, det är det vår mötesplats ska vara till för.

Som en del i att förenkla försäkringarna ser de tillfrågade gärna att informationen skickas ut i digital form i större utsträckning. Man vill också ha en samlad kanal dit man kan vända sig med frågor för att navigera sig i försäkringsdjungeln. 

Hur mycket kan jag förlora på att inte utnyttja mina kollektivavtalade försäkringar?
– För tjänstemän är det framför allt arbetsskadeförsäkringen man kan gå miste om ersättningar från om man inte anmäler. Sedan är det ju bra att hålla koll på att rätt lön är anmäld så att rätt pensionspremie betalas in. Hur mycket pengar det rör sig om är svårt att kvantifiera, säger Niklas Hjert.

Avtalat

Avtalats som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK (där Unionen ingår), informerar privata företag med kollektivavtal och deras anställda om tjänstepension och försäkring. På sikt ska man även som anställd och arbetsgivare kunna logga in och se exakt vad som gäller på arbetsplatsen.

På Avtalats hemsida kan du se vilka försäkringar som är aktuella vid pension, om du blir arbetslös, förälder, jobbar utomlands, vid sjukdom, olycka eller dödsfall.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket fixade kortad arbetstid

  De anställda på Fiskarhedenvillan har äntligen fått till ett avtal om arbetstidsförkortning. Men vägen dit var komplicerad, och krävde snabba beslut, då en bortglömd bilaga i ett kollektivavtal höll på att sänka Unionenklubben.

 • Läs även...

  Apotea: Arbetsmiljön fortsatt tuff

  Apoteas arbetsmiljöproblem är långt ifrån lösta. Anställda vittnar om att ingen förbättring märkts av och att medlemmar känner sig svikna av Unionen.

 • Läs även...

  Jobbade 464 timmar extra - utan betalning

  Arkitekten hade en deltidstjänst men beordrades att jobba heltid. De 464 timmarna som hon jobbade extra fick hon aldrig kompensation för och nu stämmer Unionen ingenjörsbyrån.

 • Läs även...

  "Det finns en glamfaktor i branschen"

  De flesta företag i kommunikationsbranschen saknar kollektivavtal. Företaget Oh My har precis tagit fram ett nytt, uppgraderat – och menar att det är en väg till framgång.

 • Läs även...

  Pensionstvist: Fujitsu krävs på 1,8 miljoner

  Två anställda på Fujitsu fick under tio års tid för lite tjänstepension inbetald. Sammanlagt rör det sig om 1,8 miljoner kronor, hävdar Unionen som stämt företaget.

 • Läs även...

  Fackliga framgångar för idrotten

  Idrotten är på frammarsch när det gäller fackliga framgångar. Senast i raden är damkronorna, där Sico förhandlat fram ett landslagsavtal, som reglerar ersättningar och försäkringar under landslagsspel.

 • Läs även...

  Tobias Forsbergs liv förändrades på ett ögonblick

  Hockeyspelaren Tobias Forsbergs karriär fick ett abrupt slut under en match för två år sedan. Livet sedan dess har varit en mental resa och jakt på en ny identitet.

 • Läs även...

  Nytt avtal ändrar kraven vid arbetssjukdom

  Förutom mer pengar i fickan för de anställda fick facken inom industrin även igenom en del anpassningar i Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada. Bland annat slopas kravet att den anställda själv ska bevisa att det är arbetsgivaren som vållat en arbetssjukdom.

 • Läs även...

  Kräver bättre ersättning för arbetsskadade

  Trots att fler skadar sig på jobbet är det färre som beviljas livränta. Förändringar i Arbetsskadeförsäkringen har lett till allvarliga brister och berövat tusentals arbetstagare tillräcklig ersättning, anser fackförbundet Forena.