Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Vågar du förhandla bort övertiden?

Högre lön och en extra semestervecka mot att förhandla bort övertids­ersättningen. Det kan låta frestande men den som jobbar över ett par timmar i veckan riskerar att förlora tusenlappar.
Ola Rennstam Publicerad 12 maj 2014, kl 09:53

När lönar det sig?

  • Innan du bestämmer dig bör du räkna på hur många timmar övertid du förväntas arbeta under ett år.  Jämför övertidsersättningen med arbetsgivarens erbjudande om högre lön och fler semesterdagar. Vad är egentligen mest värt för dig?

    Enligt Unionens räkneexempel lönar det sig inte ekonomiskt för dem som jobbar över mycket. För den som tjänar 35 000 kronor och arbetar 100 timmars övertid per år är fem extra semesterdagar värt 9 450 kronor medan övertidsersättningen skulle ha uppgått till 37 080 kronor.


Går det att säga upp avtalet?

  • Överenskommelsen kan gälla ett semesterår eller tills vidare men kan då sägas upp. Inom de flesta avtals­områden finns möjlighet för arbetsgivare och arbetstagare att ändra villkoren i överenskommelsen. Se till att överenskommelsen är skriftlig.

Risker?

  • Risk för ökat övertidsarbete. Kan vara ekonomiskt ofördelaktigt. Svårt att jämföra lön vid lönekart­läggningar.

Större frihet?

  • Pengar är inte allt. En del upp­lever att de extra semesterdagarna ger en större frihet och är värt mer än den övertidsersättning de even­tuellt går miste om.

    Enligt Unionen minskar övertidsarbetet ofta efter att övertidsersättningen förhandlats bort. Incitamentet för att jobba över minskar om man inte får betalt.

Grupptryck

  • På en del arbetsplatser förväntar sig arbetsgivaren att man ska gå med på att förhandla bort övertidsersättningen. Det kan vara svårt att stå emot ensam – ta hjälp av Unionen.

Det gränslösa arbetslivet…

  • Om du förväntas vara tillgänglig på telefon under din semester bör du fundera en extra gång om extra semesterdagar verkligen gynnar dig.

Semesterns värde

Vad är fem semesterdagar värda jämfört med övertid på 100 timmar per år eller två timmar i veckan?

Vid en lön på 20 000 kr/mån:
Övertidsersättning: 21 192 kr
5 semesterdagar per år: 5 400 kr
Skillnad: 15 792 kr

Vid en lön på 30 000 kr/mån:
Övertidsersättning: 31 788 kr
5 semesterdagar per år: 8 100 kr
Skillnad: 23 688 kr

Vid en lön på 35 000 kr/mån:
Övertidsersättning per år: 37 080 kr
5 semesterdagar: 9 450 kr
Skillnad: 27 630 kr

Unionen