Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
I Sverige erbjuder 84 procent av arbetsgivare löneväxling för extra pensionsinbetalningar, visar en ny rapport från pensionsbolaget Alecta. Många anställda växlar också en del av bruttolönen mot personalbil och andra eventuella förmåner. Oavsett om löneväxlingen gäller bil, pension eller annat finns det risker, något som Unionenmedlemmen Susanne Pettersson fått erfara.
När hon fick erbjudande om en ny, säker personalbil, som hon kunde använda både i tjänsten och privat, mot att hon växlade bruttolön mot bilhyra, tvekade hon inte.
– I priset ingick däckbyte och reparationer, ett bra erbjudande om man håller sig frisk. Jag trodde väl aldrig att jag skulle bli sjukskriven längre än tre månader, jag som jobbat ett långt arbetsliv utan några längre sjukskrivningar, säger Susanne Pettersson.
Men så fick hon cancer och efter tre månaders sjukskrivning upptäckte hon att bilen kostade henne 4 800 kronor i månaden före skatt, trots att hon inte längre hade den kvar.
– Löneväxling är ganska vanligt bland våra medlemmar som tjänar mer än 46 000 i månaden, säger Lars Persson, regional ombudsman på Unionen Uppland.
– De som blir långtidssjuka tappar väldigt mycket ekonomiskt eftersom den sjukpension som man får efter tre månaders sjukskrivning, baseras på lönen man har den dag man insjuknar.
Att Susanne Pettersson inte längre har kvar sin bil och har upphört med löneväxlingen, spelar alltså ingen roll för hennes sjukpension, upptäckte hon.
– 4 800 kronor varje månad är ett ganska hårt slag eftersom jag inte vet när jag kommer att kunna jobba 100 procent igen.
För att kunna justera lönen hos Collectum, som är valcentralen för den kollektivavtalade tjänstepensionen, är man tvungen att friskskriva sig i minst en månad. Men då vill det till att man faktiskt orkar jobba heltid i en månad.
– Jag skulle i och för sig ha kunnat friskskriva mig under semestern, men jag vågade inte göra det eftersom det kan det bli problem med Försäkringskassan om man plötsligt går upp till heltid och sedan går ner i tid igen, säger Susanne Pettersson.
Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, menar att man måste vara medveten om den risk man faktiskt tar vid löneväxling, speciellt när det gäller så kallade förmånsbilar eller personalbilar.
– När det gäller bilar tänker de flesta inte på pensionen på samma sätt, många har inte en susning om att de i de flesta fall går miste om pensionsavsättningar. Avstår du till exempel 4 000 i månaden genom bruttolöneavdrag i 20 år kan du förlora över en miljon i pensionskapital. Förutom förmånsbeskattning och bensin, säger han.
Att löneväxla innbär att du avstår en del av sin bruttolön för att i stället få en förmån av din arbetsgivare, till exempel extra pensionsinbetalning eller förmånsbil/personalbil.
Att leda ett fackförbund kan ge mycket goda inkomster. Tidningen Arbetsvärlden publicerar i dag en lista på vad ordförandena i fackförbunden tjänar. Tidningen har dels tagit reda på vilken lön facktopparna har från sitt förbund, dels hur mycket de har i extrainkomster, exempelvis från styrelseuppdrag.
Högst lön – om man bortser från extrainkomster – har Andreas Miller, ordförande för Ledarna, som tjänar 160 500 kronor i månaden. Lägst lön har Tull-Kusts ordförande Johan Lindgren, med en månadslön på 20 850 kronor. Peter Hellberg, ordförande för Unionen, tjänar 122 877 kronor.
Om man räknar med facktopparnas extrainkomster blir listan en annan. Då toppar Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet. Hon tjänar 116 976 kronor, men har en total månadsinkomst på 470 783 kronor. Anledningen är främst att hon tidigare varit anställd på Handelsbanken och fortfarande tar del av bankens vinstdelningsprogram.
Även Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, har betydande extrainkomster. Hennes lön är 110 540 kronor. Totalt tjänar hon dock 187 933 kronor. Extrapengarna kommer från styrelseuppdrag och rese- och bostadsförmåner, enligt Arbetsvärlden.
Ordförande, förbund, uppgiven och taxerad inkomst.