Hoppa till huvudinnehåll
Lön

Lönegaranti skyddar vid konkurs

Går företaget du jobbar på i konkurs skyddas din inkomst tack vare statlig lönegaranti. Men självrisken kan bli stor om du inte agerar snabbt när lönen uteblir.
Johanna Rovira Publicerad 7 september 2020, kl 07:45
Shutterstock
I en konkurs är det bra att kunna styrka sin lön om det blir diskussioner med konkursförvaltaren, säger ombudsmannen Lars Persson. Shutterstock

Lojalitet mot arbetsgivaren eller kunderna, rädsla för att förlora jobbet genom konkurs – det är några av orsakerna till att anställda drar sig för att vända sig till facket när lönen saknas på bankkontot den 25:e. Men det kan bli ett dyrköpt dröjsmål menar fackets löneexperter.

En Unionenmedlem gick till exempel utan ett öre i lön i hela nio månader innan arbetsgivaren försattes i konkurs. Nio månader är en ohyggligt lång tid utan inkomst och medlemmen tvingades leva på pengar från ett lån han tagit tidigare för att rusta upp sin bostad. Han litade på att lönen skulle komma retroaktivt så småningom och dessutom menade han att man ”måste tänka på kunderna”. 

Men kunderna blev till slut ändå övergivna eftersom några kollegor till Unionenmedlemmen, som själva blivit utan månadslön, fast under en mycket kortare tid, reagerade och försatte företaget i konkurs. 

­– Man ska inte vänta, det är viktigt att lönerna drivs in så snabbt som möjligt, säger Lars Persson, ombudsman och ansvarig för lönekrav på Unionen i Uppland.

Går företaget i konkurs är du som anställd skyddad genom den statliga lönegarantin. Den gäller alla anställda, såväl vikarier som vd:ar, så länge man inte själv äger en stor del i det konkade företaget eller är närstående till den som går i konkurs.

Men garantin är en förskönande omskrivning – den statliga lönegarantin är ett skyddsnät med rätt grova maskor och den garanterar ingalunda att du får ut precis allt din arbetsgivare är skyldig dig. Bland annat gäller den statliga lönegarantin bara lön som tjänats in tre månader bakåt i tiden från och med den dagen konkursansökan lämnades in till tingsrätten.

– Det kan ta tid innan konkursansökan lämnats in. Har du dessutom efterskottslön, alltså får lön först månaden efter den tjänats in, är det extra viktigt att du hör av dig snabbt när lönen uteblir, förklarar Lars Persson.

Medlemmen som väntade nio månader gick alltså miste om åtskilliga belopp. Lars Persson höjer också ett varnande finger för att samla på sig alltför mycket utlägg i tjänsten, i synnerhet för den som reser mycket i jobbet. Dels får du bara pengar för utlägg tre månader bakåt i tiden, men också för att utläggen betalas från samma pott pengar som lönen och andra fordringar.

Och den potten är inte särskilt stor. Taket ligger på 189 200 kronor eller fyra gånger årets prisbasbelopp – ett av regeringen årligt fastställt belopp som speglar prisutvecklingen i samhället och som används för en rad olika beräkningar.  

– Vi ser ju hur lönegarantibeloppet har urholkats eftersom det inte hänger ihop med löneutvecklingen utan är kopplat till prisbasbeloppet, säger Lars Persson.

Alla dina fordringar på arbetsgivaren ska tas ur den potten, så trots att du kan få lönegaranti i upp till åtta månader beroende på uppsägningstid, händer det att pengarna tar slut långt innan dess. I synnerhet om du har hög månadslön, stora utlägg och/eller mycket innestående semester.

Ibland kan det också vara svårt att bevisa hur mycket arbetsgivaren faktiskt är skyldig dig. Särskilt som den statliga lönegarantin ibland missbrukas av kriminella ligor, som startar bolag enkom för att gå i konkurs och få ut lönegaranti för anställda – något Kollega skrivit om tidigare. Men det händer ibland att även seriösa konkursförvaltare kan räkna fel på grund av att de exempelvis har fått inaktuella eller bristfälliga underlag.

– Det är alltid viktigt att se till att få lönespecifikationer och att spara dem, men i en konkurs är det särskilt bra att kunna styrka sin lön om det blir diskussioner med konkursförvaltaren, säger ombudsmannen Lars Persson.

– För oss i facket är det också viktigt att reda ut var lönen kommer ifrån. Det händer att medlemmar är anställda i ett bolag, men får lönen från ett annat, och det har faktiskt förekommit att fel bolag har försatts i konkurs.

Statlig lönegaranti

  • Alla arbetstagare omfattas av lönegarantin. Undantagen är om du själv ägt en stor del av bolaget eller är närstående till ägaren.
  • Du ska få besked om uppsägning och hur lång uppsägningstid du har. Under uppsägningstiden kan du få statlig lönegaranti upp till taket på fyra prisbasbelopp.
  • Om du inte får besked om uppsägning, trots att arbetsgivaren försatts i konkurs kan det bero på att konkursförvaltaren saknar information om vilka som är anställda. Kontakta i så fall konkursförvaltaren eller facket.
  • För att få lönegaranti måste du vara arbetssökande. Se till att få intyg från Arbetsförmedlingen.
  • Blanketten ”Försäkran enligt lönegarantilagen” fylls i och skickas till länsstyrelsen i slutet av varje månad.
  • Du kan behöva jobba åt konkursförvaltaren under uppsägningstiden för att få lön via lönegaranti
  • Blir du sjuk eller måste vabba under uppsägningstiden ska du anmäla det till konkursförvaltaren.
  • Får du nytt jobb med lägre lön under uppsägningstiden betalar lönegarantin mellanskillnaden till din tidigare lön. Får du samma eller högre lön upphör lönegarantin.
Lön

Chef - kolla om du har rätt lön

Hur står sig din chefslön? Ny statistik från Unionen kan ge en fingervisning om du ligger rätt – och vara ett bra verktyg inför din nästa löneförhandling.
Ola Rennstam Publicerad 30 augusti 2023, kl 13:14
Till vänster en hög med mynt, till höger en skylt med ordet Lönesamtal.
Var du bor, vilken bransch du jobbar i och vilket kön du har - allt detta påverkar hur din lön blir. Men har du rätt belopp i lönekuvertet? Foto: Adam Wrafter/TT/Colourbox.

Bransch, kön och bostadsort. Det är faktorer som påverkar löneläget – i synnerhet för landets chefer. Så ser det också ut i den nya lönestatistik från Unionen som Chef & Karriär har tagit del av.
Medellönen för chefer inom branschen IT- och telekom låg förra året på 67 581 kronor i månaden. Det är över 22 000 kronor mer än snittet för ledare inom Service och tjänster.

I genomsnitt tjänar manliga chefer nästan 7 000 kronor mer än kvinnliga chefer. Löneutvecklingen har varit gynnsam för cheferna de senaste åren, i snitt har lönerna ökat med över 14,5 procent under perioden 2018 till 2022.

Lönenivåer i olika branscher 2022

Bransch, medellön

IT & Telekom: 67 581

Farmaci & Hälsa: 61 043

Konsult & Finans: 60 789

Media & Kommunikation: 60 515

Industri & Teknik: 57 380

Energi & Miljö: 56 844

Bygg & Fastighet: 54 778

Handel: 54 271

Transport & Logistik: 50 503

Organisationer & Föreningar: 47 924

Service & Tjänster: 45 481

 

Medellön för chefer fördelat på ålder

20–24: 36 034

25-29: 40 735

30-34: 47 556

35-39: 53 200

40-44: 56 765

45-49: 59 176

50-54: 59 672

55-59: 58 867

60- : 56 826

 

Lönenivåer region:

Högst medellönen i Stockholm 62 117 kr. Lägst i Norrbotten 46 874 kr.

Region, medellön

Stockholm: 62 117

Göteborg: 58 637

Sydväst: 55 794

Östra Sörmland/Gotland: 53 668

Bergslagen: 52 854

Uppland: 52 733

Småland: 52 104

Mälardalen: 51 728

Öst: 51 470

SjuHall: 51 441

Sydost: 50 713

Skaraborg/Väst: 50 599

Gävleborg: 50 359

Värmland: 50 107

Dalarna: 49 346

Västerbotten: 49 251

Mellannorrland: 47 304

Norrbotten: 46 874

Källa: Unionen. Lönestatistik för 2022 för chefsmedlemmar som själva angett att de har en ledande befattning.