Att vara tillfreds med sin lön är viktigt för de flesta. Men det kan vara svårt att veta hur ens lön står sig, dels inom företaget där en jobbar, men även inom branschen.
Enligt Gunilla Krieg, central ombudsman på Unionen, är det många medlemmar som kontaktar eller söker information genom Unionen med frågeställningen ”har jag rätt lön?”.
– Tjänstemän har alltid haft individuell och differentierad lönesättning. Det finns inga överenskomna ingångslöner inom våra avtal, utan var och en får komma överens, säger Krieg.
– Lönen kan skilja enormt mycket inom ett yrke. Därför finns det inget enkelt svar på vad som är rätt lön, säger hon.
Läs mer: Kort utbildning – hög lön: Här är jobben
Jämför din lön med andras
Det går alltså inte med säkerhet att säga vilken lön du – som ekonomiassistent, säljare eller ingenjör – borde ha. Men det finns verktyg för att skaffa sig en uppfattning om ens lön ligger någorlunda rätt.
Ett enkelt sätt är att söka utifrån din yrkesroll och se vad marknadslönen är.
En annan är Unionens ”lönerator” som ger dig en närmare fingervisning om du med din titel och dina arbetsuppgifter har en marknadsmässig lön. Du kan också titta djupare i Unionens lönestatistik.
Se till att få rätt ingångslön
Ingångslönen kan ofta vara avgörande för din löneutveckling. Därför kan det vara viktigt att tidigt få en klar uppfattning om hur hög lön du kan kräva, information som fackklubben eller facket kan bistå med.
– Du kan ringa till din fackklubb eller direkt till Unionen i samband med att du söker ett jobb, eller efter en intervju, innan du lämnar löneanspråk, så kan du få ett tips om de vanligaste lönerna. Det är ju ett intervall och många blir förvånade över att intervallet är så stort. Med samma utbildning och arbetsuppgifter kan det skilja mer än tio tusen, även fast människor är i samma ålder, säger Krieg.
Även i ett senare skede kan facket hjälpa dig att få upp lönen. Dels har de information om lönerna på arbetsplatsen, vilket kan ge dig stöd inför en individuell förhandling, men de kan också korrigera orättvisor när de förhandlar för hela arbetsplatsen.
– De kan se om något är väldigt orättvist, godtyckligt eller om löneskillnaderna är väldigt stora.
En viktig aspekt värd att känna till företagets lönekriterier, så att du vet vad som krävs av dig för att få upp din lön.
– Du kan fråga om det finns en lönepolicy och lönekriterier och det vanliga är att du ska få den informationen, antingen att den finns tillgänglig på företagets intranät eller under lönesamtalet, säger Krieg.
Prata om din lön med andra
Många har säkert varit med om att chefer uppmanar en att hålla tyst om sin lön och inte prata om den inför andra. Gunilla Krieg råder dock till det motsatta. Och du har alltid rätt att berätta för andra om vad du tjänar.
– Många arbetsgivare ger sken av att det är väldigt hemligt, men det är det inte. Du kan ju få reda på lönerna som offentliga uppgifter via Skatteverket. Du är aldrig skyldig att vara tyst om det du tjänar. Jag har sett sådana anställningsavtal där du inte får berätta får någon vad du tjänar, men du har en yttrandefrihet i det.
Läs mer: Därför ska du prata lön med dina kollegor
Foto på Gunilla Krieg: Patrik Nygren