Även om lönen inte var något att hurra för trivdes Anneli på sitt jobb där hon varit säljare i nästan tio år.
Tills hon en dag råkade höra ett samtal mellan två manliga kollegor och förstod att de båda tjänade åtskilligt mer, trots att de varken hade högre utbildning, längre erfarenhet eller presterade bättre.
När hon själv försökt argumentera för en högre lön hade chefen sagt att det inte fanns något ekonomiskt utrymme. Och med det hade hon låtit sig nöja år efter år.
Vad kan man göra i Annelis situation?
- Lönediskriminering är förbjudet enligt lag och det första hon ska göra är att ta upp det med sin chef, säger Bo Hallberg, ombudsman på Unionens förhandlingsenhet.
Andra tillfällen när du själv kan försöka höja din lön är om du har särskilt eftertraktade kunskaper, byter arbetsuppgifter inom företaget, har kompetensutvecklat dig eller varit föräldraledig och inte fått samma höjning som andra.
Det alla som anser sig vara värda en högre lön bör se till är att vara väl förberedd inför lönesamtalet med chefen, eftersom man då ska kunna visa vad man presterat och kunna argumentera för sin sak.
Viktigt är också att det som sägs under samtalet noteras så att båda parter har svart på vitt på vad man kommit överens om. Det gäller inte minst kompetensutveckling som också ska påverka lönen.
Vilken lön man får avgörs vid den årliga lokala löneförhandlingen på jobbet.
Som medlem kan man välja att stå utanför klubbens förhandling och i stället själv prata lön med sin chef. Men då har man inte samma möjlighet att få hjälp av klubben om man blir missnöjd.
Om det inte finns någon klubb och man måste förhandla själv är avdelningen skyldig att hjälpa till med förhandlingen.
Men eftersom ombudsmännen kan ha svårt att hinna hjälpa alla kan medlemmarna bilda en tillfällig lönedelegation som sköter förhandlingarna på företaget.
Om du inte är nöjd med din nya lön är arbetsgivaren skyldig att motivera lönen.
Den som under flera år bara fått den lägsta garanterade höjningen ska ha en motivering och en åtgärdsplan.
(Siftidningen nr 7-2007)