Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

Synlighet nyckeln hos Norrmejerier

För Jonas Vängbo vid Norr-mejerier är tillgänglighet en viktig del av det kommunikativa ledarskapet.
– Det är svårt att vara kommunikativ om man inte är synlig!
Publicerad
Henrik Olofsson
Som ledare är det också min roll att stimulera medarbetarna, säger Jonas Vängbo. Henrik Olofsson

Norrmejerier är ett av de fem företag som medverkade i forskningsstudien om kommunikativt ledarskap. Redan innan forskarna gjorde sina intervjuer hade man börjat arbeta med ett mer kommunikativt ledarskap. När Jonas Vängbo började på mejeriet i mitten av nittiotalet fanns där fortfarande ledare som pekade med hela handen.

– När jag sedan själv blev produktionsledare kunde jag få telefonsamtal dygnet runt med frågor som medarbetarna egentligen själva var bäst lämpade att besluta om.

Han och hela företaget har jobbat mycket med att ledarna ska vara synliga i organisationen och med att skapa tillit och självförtroende både inom och mellan arbetsgrupperna. En annan del i Norrmejeriers kommunikativa ledarskap är att involvera medarbetarna i beslut. För Jonas Vängbo är det en förutsättning för att få med sig sina medarbetare i ett förändringsarbete, men också för att de kan arbetsuppgifterna bäst.

– Som ledare är det också min roll att stimulera medarbetarna. Där gäller det att ha lite fingertoppskänsla för vem som kan behöva en utmaning och ta på sig nya uppgifter.

Vid Norrmejerier går arbetet med kommunikativt ledarskap hand i hand med företagets lean-arbete och ledarskapsutveckling. Man har skapat en struktur med återkommande förbättringsmöten och regelbundna korta möten. När det dyker upp problem funderar chefer och medarbetare tillsammans på hur de ska lösas.

Sedan en tid tillbaka jobbar Jonas Vängbo med företagsövergripande utvecklingsprojekt. Både i den tidigare rollen som produktions­ledare och i sitt nuvarande jobb som projekt­ledare ser han att kombinationen av arbetet med kommunikativt ledarskap och med lean har gett resultat.

- Medarbetarna är mer engagerade nu. Förut var vi som små öar, där ingen visste vem eller hur man skulle hantera frågor som dök upp. Nu har vi tagit ett steg framåt.

 

Helena Lindh

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledarskap

Fråga Mentorn: ”Medarbetaren utfryst – hur ska jag agera?”

Hur ska man agera som chef om en medarbetare blir inte blir inbjuden till sociala aktiviteter av de övriga i gruppen? Bör man ta upp det eller avvakta? Chef & Karriärs mentor Alexandra Thomas ger svar.
Ola Rennstam Publicerad 17 oktober 2025, kl 06:01
Illustration: Dennis Eriksson

FRÅGA MENTORERNA

Chef & Karriär är Kollegas systertidning och vänder sig till dig som är chef och medlem i Unionen.

Har du en fråga om ledarskap till någon av våra mentorer i Chef & Karriär. Mejla ola.rennstam@kollega.se

FRÅGA: Jag driver ett företag med ett dussintal anställda där de flesta arbetat ihop under många år. På senare tid har jag noterat att en av medarbetarna blir utfryst av de övriga. Nyligen fyllde en i gruppen jämnt och teamet skulle fira med en middag efter jobbet. Att de inte bjuder med mig som deras chef har jag full förståelse för, men det gjorde mig beklämd när jag, av en händelse, fick reda på att alla i gruppen var inbjudna till festligheterna – utom den medarbetaren.

Efter det har jag börjat se mer subtila signaler, som blickar och tonfall, även under arbetstid, men har inga bevis för någon regelrätt mobbning. Först och främst värnar jag givetvis om min medarbetares mående och vill reda ut orsaken till beteendet innan det eskalerar och påverkar verksamheten. Men som chef känns det samtidigt orimligt att ha åsikter om vem personalen väljer att umgås med på fritiden. Ska jag ta upp det här med gruppen, enbart prata med medarbetaren eller avvakta?
 

Alexandra Thomas

SVAR: Det låter som om situationen pågått ett tag och det är positivt att du funderar på att agera innan det blir värre.

Börja med att prata enskilt med den utfrysta medarbetaren och berätta vad du uppmärksammat. Fråga hur hen upplever sin arbetssituation, hur hen trivs i gruppen och om det finns något hen vill dela. I och med detta kommer du att förstå hens situation bättre och förhoppningsvis även orsaken till att det har blivit som det blivit mellan kollegorna.

Ibland blir man förvånad över vad som ligger bakom vissa beteenden, men frågar vi inte kan vi aldrig veta säkert. Just den här situationen kan ha orsakats av alltifrån avundsjuka till missförstånd eller av att medarbetaren faktiskt väljer att hålla sig för sig själv.

Oavsett anledning påverkar exkluderingen er arbetsmiljö. Därför är det viktigt att ha ett samtal eller en workshop i gruppen om hur ni vill ha det på arbetsplatsen. Hur kan ni bäst samarbeta, hur åstadkommer ni resultat tillsammans och när trivs medarbetarna – och inte? Involvera alla i gruppen i samtalet och fokusera på att skapa en trygg miljö där alla vågar säga sin åsikt.

Som chef är du en förebild för inkludering, respekt och samarbete, så försök att modellera dessa värden i ert samtal. Det kan också vara värdefullt att bryta upp olika roller och konstellationer så att fler, och olika grupperingar, får jobba tillsammans.

När du pratat med gruppen, fortsätt då att uppmärksamma vad som pågår och var observant på hur gruppdynamiken utvecklar sig. Upptäcker du att specifika personer fortsätter att frysa ut med blickar och tonfall behöver de få enskild feedback. Sätt principer och gränser för vad som är accepterade beteenden i gruppen och följ regelbundet upp hur den utfrysta medarbetaren trivs och om hen upplever att hon blivit mer inkluderad. Lycka till!

ALEXANDRA THOMAS

GÖR: Psykolog, författare och specialist i organisationspsykologi på Creative Compassion. Inspirationsföreläsare och författare till boken Compassionfokuserat ledarskap, utsedd till Årets HR-bok 2025.
ÅLDER: 47.
KARRIÄR: Facilitator, partner, mentor och regionchef. Har tidigare jobbat som skolpsykolog och på Bup.