Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

5 bra böcker om ledarskap

Vi har listat fem bra böcker om ledarskap – som inte nödvändigtvis handlar om bra ledare. Oavsett är det fascinerande läsning om chefer som präglat vår historia och samtid.
Petra Rendik Publicerad 21 maj 2021, kl 10:02
Shutterstock
Shutterstock

Winston Churchill

BIOGRAFI ÖVER EN GOURMAND

av Catherine Heyrendt-Sherman (Lind & Co).

Winston Churchill ska ha sagt: ”Kom ihåg mina herrar, det är inte bara för Frankrike som vi slåss, utan också för champagne”. Hans mat- och dryckesvanor är utgångspunkten i en biografi om en man som det har skrivits otaliga böcker om. Rysk kaviar, blodiga köttbitar, ostar och glass var bara några av Churchills laster som ökade på midjemåttet. En underhållande biografi om mat och politik i symbios.

 

Himlens dotter

HISTORIEN OM KINAS MÄKTIGASTE KVINNA

av Bengt Pettersson (Natur & kultur).

Hon är relativt okänd i västvärlden, men i Asien brukar kvinnliga makthavare jämföras med Wu Zetian, Kinas enda kvinnliga kejsare. Myterna är många om flickan, född någon gång på 620-talet och som skickades till kejsaren för att bli en av hans konkubiner. Berättelsen om hon hur hon tog makten innehåller allt från barnadråp, svek och list. Det är en hisnande historia om en kejsarinna som har kallats monstruös och maktgalen, men också missförstådd och radikal feminist.

 

Angela Merkel

av Stefan Kornelius (Historiska Media).

Det har hunnit bli några biografier om en av världens mäktigaste kvinnor, Angela Merkel. Journalisten Stefan Kornelius har följt Merkel sedan 1989 och denna bok är den första på svenska. Vem är hon, Tysklands mamma, ”Mutti” som har styrt landet i 15 år? Det försöker författaren ge svar på. En sak är i alla fall säker: få europiska ledare har hanterat så många kriser som hon. Och den senaste och kanske största, pandemin, pågår fortfarande.

 

Världens största butik

BIOGRAFIN OM JEFF BEZOS OCH AMAZON

av Brad Stone (Volante).

”Best book of the year” – det har biografin om Amazons grundare kallats av flera amerikanska tidskrifter. Men MacKenzie Scott, Jeff Bezos exfru, sågade ekonomijournalisten Brad Stones bok längs fotknölarna. Oavsett vad man tycker om Amazons enorma expansion är det spännande läsning om ett företag som startade i ett garage och växte till ett imperium som gjorde Bezos till världens rikaste man.

 

Riv pyramiderna!

EN BOK OM DEN NYA MÄNNISKAN, CHEFEN OCH LEDAREN

av Jan Carlzon och Tomas Lagerström (Volante).

Utgå alltid från människan. Det var budskapet för 35 år sedan när SAS-vd:n Jan Carlzon släppte sin managementbok och det är fortfarande budskapet i nyutgåvan från 2018. Berättelsen om hur han ledde flygbolaget i många år säljer än i dag. Kanske just för att den vänder sig till alla som är eller har en chef. Boken har hyllats av Bill Clinton, sålts till över 50 länder och används än i dag som kurslitteratur på Harvard.

I maj utkommer uppföljaren Se människan!

 

2 bubblare

THE TRUTHS WE HOLD

av Kamala Harris. Släpps på svenska i maj (Forum).

STEVE JOBS - EN BIOGRAFI

av Walter Isaacson (Albert Bonnier Förlag).