Hoppa till huvudinnehåll
Ledarskap

5 bra böcker om ledarskap

Vi har listat fem bra böcker om ledarskap – som inte nödvändigtvis handlar om bra ledare. Oavsett är det fascinerande läsning om chefer som präglat vår historia och samtid.
Petra Rendik Publicerad 21 maj 2021, kl 10:02
Shutterstock
Shutterstock

Winston Churchill

BIOGRAFI ÖVER EN GOURMAND

av Catherine Heyrendt-Sherman (Lind & Co).

Winston Churchill ska ha sagt: ”Kom ihåg mina herrar, det är inte bara för Frankrike som vi slåss, utan också för champagne”. Hans mat- och dryckesvanor är utgångspunkten i en biografi om en man som det har skrivits otaliga böcker om. Rysk kaviar, blodiga köttbitar, ostar och glass var bara några av Churchills laster som ökade på midjemåttet. En underhållande biografi om mat och politik i symbios.

 

Himlens dotter

HISTORIEN OM KINAS MÄKTIGASTE KVINNA

av Bengt Pettersson (Natur & kultur).

Hon är relativt okänd i västvärlden, men i Asien brukar kvinnliga makthavare jämföras med Wu Zetian, Kinas enda kvinnliga kejsare. Myterna är många om flickan, född någon gång på 620-talet och som skickades till kejsaren för att bli en av hans konkubiner. Berättelsen om hon hur hon tog makten innehåller allt från barnadråp, svek och list. Det är en hisnande historia om en kejsarinna som har kallats monstruös och maktgalen, men också missförstådd och radikal feminist.

 

Angela Merkel

av Stefan Kornelius (Historiska Media).

Det har hunnit bli några biografier om en av världens mäktigaste kvinnor, Angela Merkel. Journalisten Stefan Kornelius har följt Merkel sedan 1989 och denna bok är den första på svenska. Vem är hon, Tysklands mamma, ”Mutti” som har styrt landet i 15 år? Det försöker författaren ge svar på. En sak är i alla fall säker: få europiska ledare har hanterat så många kriser som hon. Och den senaste och kanske största, pandemin, pågår fortfarande.

 

Världens största butik

BIOGRAFIN OM JEFF BEZOS OCH AMAZON

av Brad Stone (Volante).

”Best book of the year” – det har biografin om Amazons grundare kallats av flera amerikanska tidskrifter. Men MacKenzie Scott, Jeff Bezos exfru, sågade ekonomijournalisten Brad Stones bok längs fotknölarna. Oavsett vad man tycker om Amazons enorma expansion är det spännande läsning om ett företag som startade i ett garage och växte till ett imperium som gjorde Bezos till världens rikaste man.

 

Riv pyramiderna!

EN BOK OM DEN NYA MÄNNISKAN, CHEFEN OCH LEDAREN

av Jan Carlzon och Tomas Lagerström (Volante).

Utgå alltid från människan. Det var budskapet för 35 år sedan när SAS-vd:n Jan Carlzon släppte sin managementbok och det är fortfarande budskapet i nyutgåvan från 2018. Berättelsen om hur han ledde flygbolaget i många år säljer än i dag. Kanske just för att den vänder sig till alla som är eller har en chef. Boken har hyllats av Bill Clinton, sålts till över 50 länder och används än i dag som kurslitteratur på Harvard.

I maj utkommer uppföljaren Se människan!

 

2 bubblare

THE TRUTHS WE HOLD

av Kamala Harris. Släpps på svenska i maj (Forum).

STEVE JOBS - EN BIOGRAFI

av Walter Isaacson (Albert Bonnier Förlag).

Ledarskap

Sofie Allert: ”Alger är framtidens råvara”

Hon är algnörden och ingenjören som byggt en unik havsfabrik på västkusten. Vd:n Sofie Allert vill revolutionera hudvården, öka lagringskapaciteten hos batterier och boosta omställningen med kiselalger.
Elisabeth Brising Publicerad 26 april 2024, kl 06:02
Sofie Allert, vd, Swedish Algae Factory.
Bara kör, tänk inte så mycket, säger Sofie Allert, entreprenör och vd för Swedish Algae Factory. Hon märker när hon rekryterar att kvinnor ofta har en tendens att säga: "Det här klarar nog inte jag, medan män säger: det här kan inte jag än - men snart."

Hur kom du på att sälja algskal?

– Jag gjorde ett arbete om alger på bioteknikprogrammet och blev algnörd på kuppen. Alger är framtidens råvara. Vart femte andetag är skapat av kiselalgers syreproduktion. Arten har ett unikt skal som vi utvinner. Om ingen annan gör det får väl jag sälja materialet, tänkte jag. På Chalmers entreprenörskola träffade jag professor Angela Wulff och vi startade ett forskningsprojekt som sedan blev Swedish Algae Factory.

Algfabriken Swedish Algae Factory.
Algodling på land. Foto: Swedish Algae Factory

Vad gör ni i algfabriken?

– Vi odlar kiselalger, som är en sorts mikroalger, i ett växthus i Kungshamn. Vårt varumärkes produkter säljs framför allt till hudvårdsindustrin som alternativ till mikroplaster och kemiska UV-filter, det finns till exempel i solskydd och fuktgivande ansiktsprodukter. Globalt har vi över 50 hudvårdsföretag som kunder.

Berätta om ert hållbarhetstänk.

– Vi har i nuläget en produktionskapacitet på 250 kilo per år. Materialet har låg densitet och det krävs bara 0,1 gram i en deciliter hudvårdsmedel till exempel. Vi strävar mot en så cirkulär produktion som möjligt. Näringen till fabrikens odling kan förhoppningsvis snart tas från avfallsvatten från den landbaserade fiskodlingen Smögenlax. Koldioxid från Absolut Vodkas produktion ger i dag näring till algerna.

Sofie Allert.
Sofie Allert. Foto: Nicke Messo

Hur är du som chef?

– En nästan irriterande stor optimist. Dyker det upp ett problem ser jag bara möjligheter att bli bättre. Vi har haft många utmaningar – vår anläggning höll på att rasa, algerna slutade växa, men vi löste alla problem på ett bra sätt i slutändan. Jag är passionerad för det vi gör och gillar att inspirera andra att göra sitt bästa på jobbet.

Vad har du för tips till andra unga ledare?

– Bara kör, tänk inte så mycket. Våga tro och satsa. Jag märker ofta när jag rekryterar att kvinnor har tendens att tänka ”det här klarar jag nog inte”, medan män i stället säger: ”Det här kan inte jag än – men snart.” Vill man ha barn får man se till att välja en partner som tycker att det är viktigt att dela på föräldraledighet och sådant. Det har jag.

Hur ser framtiden ut?

– Vår råvara testas av kommersiella aktörer inom flera olika branscher. Kiselalgsskal har visat sig kunna öka kapaciteten i litiumjonbatterier och solpaneler, de prövas som ingrediens i sårvård och biofiltrering. Men det kräver en större algproduktion. Än så länge drivs vi av bidrag, lån och riskkapital, men vi ser att det finns potential att bli vinstgivande inom två år.

Vad har du personligen för relation till havsmiljön?

– Jag är gammal simmare som gillar dykning och brinner för miljöfrågor. Jag känner frustration över att man i onödan släpper ut föroreningar som skadar hav, djur och växter och påverkar vår hälsa negativt. Det känns extra roligt att fokusera på hållbarhet nu när jag har barn som jag vill ska ha det bra efter mig.

SOFIE ALLERT

GÖR: Vd för Swedish Algae Factory med 17 anställda.

ÅLDER: 34 år.

BOR: Torslanda.

KARRIÄR: Bioteknisk ingenjör vid Chalmers, masterexamen i affärsutveckling och entreprenörskap, Chalmers entreprenörskola. Grundade Swedish Algae Factory 2016. Talare vid FN:s konferens för havsmiljö 2017, och The Nobel Week Dialogue 2018. Vinnare av Postcode Lotteries Green Challenge 2019. 

Förebild: Våra alger framförallt. Jag har även mycket släktingar som drivit eget, bland annat åkeri, snickeri och kalkningsverksamhet. 

Fritid: Hitta på saker med min tvååriga dotter och sambo. Dyka, simma, allt med havet.

Algfabriken Swedish_Algae_Factory.
Algfabriken Swedish Algae Factory. Foto: Swedish Algae Factory