Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Vad ska du bli?

Vad ska du bli när du blir stor? Det frågade bandet Ebba Grön på sitt punkiga sätt och ungefär samtidigt som den låten kom ut svarade jag (relativt opunkigt får man väl medge) träslöjdslärare på den frågan. Det fanns också andra – hemliga – planer på alternativa yrkesvägar.
Helena Ingvarsdotter Publicerad
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär, ville som barn bli träslöjdslärare. Foto: Christopher Hunt

Träslöjdslärare. Det var svaret när jag i lågstadieåldern fick frågan om vad jag skulle bli. En underligt specifik plan för ett barn i den åldern kanske du tänker, men det var helt enkelt en kombination av mina föräldrars yrken: snickare och lärare. Kanske för att göra dem glada, kanske för att jag såg att de trivdes med sina arbeten.

Såklart hade jag ytterligare några parallella karriärspår i tankarna under uppväxten: världsberömd gymnast (förebild Nadja Comaneci) eller världsberömd popsångerska (förebild Agneta Fältskog).

Sedan blev vägen en annan och det är svårt att sätta fingret på exakt vad som avgjorde att min yrkesbana blev journalistikens. Så tror jag det är för många, att tillfälligheter avgör. Men också vår bakgrund och våra resurser förstås.

Nuförtiden upprepas som ett mantra att vi inte kan stanna i ett och samma yrke hela livet. Att vi måste vara beredda att ställa om. Det finns något positivt i det, kanske kan vi rätta till ett val som inte visade sig bli rätt eller slippa risken att bli uttråkade.

Häromdagen hamnade jag i ett samtal med vänner som är runt 50-strecket som tänker att de har åtminstone ett par yrkesskiften kvar innan det är dags att pensionera sig. I deras fall är det något positivt, de trivs med att drömma och se möjligheter.

Men för andra blir karriärbyte ett nödvändigt ont för att jobben försvinner när tekniken utvecklas och branscher förändras. Det kan vara kopplat till oro och stress. Hur sadlar du om ifall du har lån på bostaden och barn att försörja? Hur ska det gå till att läsa till ett nytt yrke om du redan maxat studielånen eller passerat CSN:s åldersgränser?

Det här har facket och politikerna också funderat på och nu finns långt gångna planer på ett nytt omställningsstöd som ska underlätta. Vi på Kollega har kikat lite närmare på vad stödet innebär, missa inte det. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

I Karl-Bertil Jonssons fotspår

En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin när världsläget är mörkt. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare. Men vi får inte släppa hoppet.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 19 december 2024, kl 10:05
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Snart är det jul och säkert kommer några av er titta på Karl-Bertil Jonssons julafton på tv mellan pepparkakor och paketöppning. Den tecknade sagan handlar om tonåringen som bestämmer sig för att ta rika människornas julklappar och ge till de fattiga och utslagna. Jag säger inte att hans metod är den bästa – jag tänker inte uppmana till stöld – men visst behövs åtgärder som minskar klyftorna och polariseringen i samhället just nu.

För läget är på många sätt mörkt, med krig och konflikter. En av världens största demokratier har valt en president som byggt sin kampanj på att elda på hat och misstro mellan människor. Här hemma blir vardagen tuffare när arbetslösheten når nya rekordnivåer. För många kommer det inte att bli ”en välsignad jul” som Karl-Bertils ömma moder önskar sig.

Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande

Det är svårt att stå ut med eländet. En del väljer att liksom ge upp om mänskligheten och demokratin. De börjar tro på konspirationsteorier och sprider felaktiga fakta vidare, vilket i sin tur ökar polariseringen.

Men den vägen leder bara till cynism och själviskhet. Vi måste göra tvärtom. Välja hoppet och ljuset, trots allt. För vår egen skull – men också för alla andras. 

Det betyder inte att vi ska blunda för verkligheten eller förneka det som är tungt, men vi ska agera. Engagera oss i föreningar, i facket, gå ut och nattvandra, träna ett gäng ungar i fotboll – helt enkelt hugga i där vi kan. Hitta tröst i musik, film och böcker, eller kanske naturen. Det är vår plikt som människor att odla det positiva, som en motkraft. Som den store humanisten Tage Danielsson – han som skrev sagan om Karl-Bertil Jonsson – också sa:

”Det är ens skyldighet att hålla glädjen levande.
Det kan vara tungt, men man måste försöka.
Om man ger upp och drunknar i sorgen, ökar man världens elände.”