Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Mördande stress

I fjol omkom 50 personer i olyckor på landets arbetsplatser. Ofta handlar det om fall- eller klämolyckor. Men frågan är hur många ytterligare som dör av – men inte nödvändigtvis på – jobbet. Ditt arbete kan faktiskt vara livsfarligt utan att du har en aning om det.
Publicerad 11 september 2019, kl 09:57
Christopher Hunt
Niklas Hallstedt. Christopher Hunt

Allra farligast kanske det är för dig som är mellanchef. Att vara ständigt pressad mellan krav uppifrån och nedifrån och med små möjligheter att påverka kan leda till långvarig stress. Stressen i sin tur kan ge upphov till blodfettsrubbningar och förändringar i immunsystemet som ökar risken för stroke och hjärtproblem, enligt forskningen.

Det finns många ”kan” och ”om” i detta resonemang. Stressen behöver ju inte vara farlig, i alla fall inte så länge den är tillfällig och hanterbar. Och hur man hanterar den är individuellt, vissa är mer stresståliga än andra.

Läs mer: Stressen kan ta livet av dig

Men visst bör det ringa en varningsklocka för den som ständigt upplever sig som stressad. Inte minst om man gillar sifferexercis: varje år dör cirka 7 000 personer av stroke, 9 000 dör av hjärtinfarkt.

Min egen far dog av en hjärtinfarkt 64 år gammal. Och ja, han var mellanchef.

Niklas Hallstedt 
– Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

[email protected]