Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Krav inför valet

Sätt press på politikerna! Ställ krav på höjd a-kassa, satsning på kompetens, kvalificerade jobb och en ny innovationspolitik.
Tommy Zetterwall Publicerad 1 juni 2010, kl 09:39

Löfteskarusellen är i full gång. Sanningens minut närmar sig, bara sommaren återstår. Det mesta går nu ut på att visa att allting som ni vill kan vi göra bättre.

Privattjänstemännen är en nyckelgrupp, vars gunst det gäller att vinna. Att Unionen, är partipolitiskt obundet, vet ni. Men det innebär inte att förbundet står som åskådare och inte ställer krav. Tvärtom är det nu upp till bevis för en verklig arbetslinje.

Det talas retoriskt om en strid mellan jobblinjen och en väg som gör det allt lönsammare att leva på bidrag. Som om det vore ett kalkylerat val att gå sjuk eller arbetslös.  

Sjukförsäkringen har utsatts för ideliga förändringar, ett hafsverk som slagit hårt mot många sjuka. Forskare har visat att tuffa arbetsmiljöer, dålig företagshälsa och en havererad rehabilitering gav "sjukskrivningsepidemin". Det är hög tid att pröva en fristående försäkring, som är rättssäker och garanterar var och en stöd och insatser.

Alliansen säger att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen omvandlats för att ge "incitament till arbete". Det låter minst sagt cyniskt. Dagens a-kassa ger strax under 11?000 i månaden, netto. Bara var tionde arbetslös har en nivå som ger 80 procent av tidigare lön och upp emot hälften av de inskrivna vid  arbetsförmedlingen står helt utan a-kassa. Nästan inget annat OECD-land har så dåligt skydd vid arbetslöshet, visar en kartläggning av TCO.

En rimlig a-kassa ger mer is i magen. Du kan vänta in ett jobb som matchar din kompetens. Det ger högre lön och större chans att hamna rätt. Det är självklart, tycker facken och får stöd av en färsk avhandling i Umeå.

Klyftorna växer, särskilt mellan dem som har jobb och dem som står utanför. Massarbetslösheten biter sig fast. Dagens nivå på 9 procent väntas bestå också nästa år.

Unga drabbas först och får också jobb snabbast när det vänder. Men unga som hamnar utanför har svårt att komma igen och löper stor risk att marginaliseras senare i livet, visar forskning om 90-talskrisen. De får sämre hälsa, trassligare relationer och usel ekonomi.

Havererad skolgång är den röda tråden för unga vuxna som blir kvar i arbetslöshet. Här kan politikerna göra skillnad genom att satsa stort på alla som missat gymnasiet eller till och med grundskolan.

Att fixa nya jobb, är inte politikernas främsta gren. Även om det ofta låter så. Däremot kan de bereda mark, införa kompetenskonton och rusta de arbetslösa.

I vårbudgeten var det magert med jobbsatsningar och inte en krona till arbetsmarknadsutbildningar eller annat som höjer kompetensen.
De rödgröna lovade mer: ett rejält lyft av a-kassan, mer satsningar på infrastruktur, större arbetsmarknadsinsatser och kunskapslyft. Men Unionens förbundsekonom Gösta Karlsson är kritisk. Han ser mycket lite som ger jobb i privata sektorn.

Han efterlyser mål, likt Kennedys när stora resurser las ner på att skicka en människa till månen. Något liknande skulle vi kunna göra inom klimatområdet.

Visst, det är lätt att instämma. De stora visionerna saknas.

Företagen bantade sin FoU med 9 procent förra året. Nu kräver Unionen mer pengar till innovationer med fokus på energi, hälsa och klimat, men också på tjänster, arbetsorganisation och ledarskap. Förbundets expert Hans Björkman driver på för ett institut för handel och tjänsteinnovationer. Ett lobbyarbete värt allt stöd.

Ställ politikerna mot väggen! Kräv besked. Hur vill de ha sjukförsäkringen? Är de beredda att höja a-kassan rejält och se till att den omfattar de flesta? Vad vill de göra för att höja kompetensen? Och hur vill de stimulera forskning och innovationer som ger nya kvalificerade jobb?

Tommy Zetterwall