Annons
Annons
 • Sjukskrivna kvinnor upplever ett större krav att ta hand om hem och familj. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kvinnors ansvar för familjen förlänger sjukskrivning

Publicerad 9 mars 2021, kl 08:32

Kvinnor som är sjukskrivna för stress förväntas ändå ofta ta ett större ansvar för hemmet än den manliga partnern. Det visar en ny studie.

Samhället är fortfarande långt ifrån jämställt om nu någon trodde det. Det visar sig inte minst i den studie som Gunnar Bergström, professor respektive forskare vid Högskolan i Gävle och Karolinska Institutet, gjort tillsammans med forskarna Lotta Nybergh vid Karolinska Institutet och Therese Hellman vid Uppsala Universitet.

I studien, som bygger på intervjuer med personer som är eller har varit sjukskrivna på grund av stressrelaterade symtom, ångest eller depression, undersöks vägen tillbaka till arbete och skillnader mellan kvinnor och män.

Det visar sig att kvinnor ofta upplever ett krav på att ta ett stort ansvar för familjen, hemmets skötsel och sköta de sociala kontakterna även under sin sjukskrivning. I vissa fall i ännu högre grad än tidigare, eftersom det kan uppfattas som hon har gott om tid när hon är sjukskriven.

–  Ja, någon kvinna sa exempelvis att hon kände sig som en samordnare där hemma. Det här är ett uttryck för de könsrollerna som finns. De sitter väldigt djupt och tas ofta för givet, säger Gunnar Bergström.

Männen i studien funderade i allmänhet inte så mycket över hemmets skötsel under sin sjukskrivning. Som familjeförsörjare kunde de däremot känna skam om deras sjukskrivningar ledde till ekonomiska problem.

Att ta ett ansvar för exempelvis hemmet under sin sjukskrivning behöver dock inte enbart vara dåligt. Det beror på var i sjukskrivningsfasen man befinner sig, liksom i vilken utsträckning det handlar om, menar Gunnar Bergström.

– Först kan det behövas återhämtning. Men därefter är det bra att komma igång igen, fysisk aktivitet kan vara en sak och att stegvis återta normala aktiviteter hemma och även att planera för en arbetsåtergång. Långa sjukskrivningar har också en negativ effekt på hälsa och välmående.

En stor skillnad mellan kvinnorna och männen i studien var hur de såg på sitt eget ansvar för att ha blivit sjuka.

– Kvinnorna, som oftare arbetade inom vårdyrken, hade svårt att skaka av sig de emotionella kraven som fanns i jobbet. De ifrågasatte sin förmåga att hantera det klientel som de tog hand om, säger Gunnar Bergström.

– Männen som ofta jobbade inom IT eller teknik riktade sina krav utåt i stället. De ansåg att det var organisationen och cheferna som var ansvariga för den situation som uppkommit.

Tips för kortare sjukskrivning

 • Se till att dela på hemarbetet och ansvaret för aktiviteter redan från början. Det är lättare att behålla något man redan har, än att börja leva ett jämställt liv när den ene blir sjuk.
 • Var observant på faserna i livet. Jämställdheten kan sättas på prov särskilt när barnen kommer. Det är också i åldern 30-49 år som sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa är som högst.
 • Ta upp och diskutera problemet med din partner. Det ger en inblick i problematiken och ger förståelse för hur situationen hemma påverkar tillfrisknandet.

Källa: Gunnar Bergström

Gunnar Bergström
Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
 • Läs även...

  Regeringen föreslår höjd sjukpenning

  Sjukpenning även efter 365 dagar, flexiblare regler för deltidssjukskrivna och höjt ersättningstak. Regeringens budgetförslag om ändringar i sjukförsäkringen välkomnas av Unionen.

 • Läs även...

  Blev sjukskriven för ryggont - sades upp

  När kvinnan blev sjukskriven för ryggont sades hon upp på grund av arbetsbrist. Men kort därefter sökte företaget nya medarbetare. Unionen stämmer nu butiken för brott mot las.

 • Läs även...

  Färre långtidssjuka ska utförsäkras

  Nu ska färre långtidssjuka bli utförsäkrade efter 180 dagar. Det sedan Januaripartierna föreslagit en lagändring. Ett besked som sannolikt också är lugnande för många covidsjuka.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Nytt avtal ändrar kraven vid arbetssjukdom

  Förutom mer pengar i fickan för de anställda fick facken inom industrin även igenom en del anpassningar i Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada. Bland annat slopas kravet att den anställda själv ska bevisa att det är arbetsgivaren som vållat en arbetssjukdom.

 • Läs även...

  Kvinnor projektleder julen

  Två av tre kvinnor upplever att de är julens projektledare. Bland par med barn tar männen ännu mindre ansvar inför högtiden, visar en ny undersökning.