Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Tjänstemän saknar utbildning på jobbet

40 procent av tjänstemännen har inte fått någon kompetensutveckling under det senaste året. Det visar en undersökning från Unionen.
Ola Rennstam Publicerad
Colourbox
Åtta av tio tjänstemän i privat sektor vill utvecklas på sitt jobb men få får möjligheten. Colourbox

Att kompetensutveckling är nödvändigt för såväl individens karriärmöjligheter och företagens konkurrenskraft, inte minst i de branscher som är i stort behov av personal, är de flesta överens om. Men trots det visar Unionens årliga undersökning att fyra av tio tjänstemän i privat sektor inte fått genomgå kompetensutveckling under de senaste tolv månaderna. Det är fjärde året i rad som det inte skett någon ökning på området. Samtidigt visar rapporten att åtta av tio tjänstemän gärna vill utveckla sina färdigheter.

Läs mer: 53 procent av cheferna får inte kompetenslyft

– Det är tydligt att det finns stora brister i hur arbetsgivarna hanterar medarbetarnas kompetensutveckling, både i systematik, planläggning och kartläggning. Fler arbetsgivare måste börja prioritera detta, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att en kompetensplan är avgörande för om medarbetarnas nya kunskap kommer till användning eller ej. På de arbetsplatser som har en kompetensplan för verksamheten uppger 80 procent av tjänstemännen som genomfört kompetensutveckling att arbetsgivaren tagit vara på de nya kunskaperna. På företag som saknar plan uppger bara en fjärdedel samma sak.
Handelsbranschen och IT-branschen är sämst på att utveckla de anställdas färdigheter, enligt rapporten.

Läs mer: Ny modell ska ge fler kompetensutveckling

– Ofta är det så att i goda tider har man inte tid med kompetensutveckling – och i dåliga tider har man inte råd, säger Martin Wästfelt.

Läs mer om hur bristen på kompetens på den svenska arbetsmarknaden har kunnat uppstå – och hur problemet ska lösas – i nästa nummer av Kollega.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.