Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Telenoranställda lär sig trygghet på nätet

Barn ska känna sig trygga när de surfar. Under torsdagen fick Telenors 2 000 anställda utbildning i hur de ska prata med barn om trygghet på nätet. En bra grej, tycker Sofia Hillman, fackligt aktiv för Unionen på Telenor.
David Österberg Publicerad
Telenor har ett ansvar att öka medvetenheten om barns trygghet på nätet, menar Sofia Hillman på Telenor.

Det finns mycket kul på nätet. Youtube, Instagram, Snapchat och Reddit hör till vardagen för de flesta unga. Dessutom lär de sig en del av att surfa.

Men en och annan avigsida finns också. För att underlätta för vuxna att prata med barn om trygghet på nätet ordnade telekomföretaget Telenor under torsdagen en utbildning om barn och trygghet på nätet. För alla 2 000 anställda.

– Utbildningen var jättebra. Jag tror att vi som föräldrar ofta har dålig koll på vad våra barn egentligen gör på nätet, säger Sofia Hillman som är fackligt aktiv inom Unionen på Telenor i Karlskrona.

Är det här ett bra initiativ från arbetsgivaren?
– Absolut. Det är roligt att vara anställd på ett företag som tar de här frågorna på allvar. Och som ett av de företag som tillhandahåller uppkoppling har vi ett ansvar att öka medvetenheten om hur man ska prata med barn om vad de gör på nätet.

Utbildningen är en del i Telenors projekt Nätprat, som företaget har tillsammans med Bredbandsbolaget. I projektet ingår bland annat utbildningsmaterial för skolpersonal och en nätpratsguide för föräldrar.

Så pratar du internet med ditt barn

1. Prata om internet varje dag. Fråga vad som har hänt på nätet i dag, precis som när du frågar hur det var i skolan.

2. Våga sätta gränser. Sätt tidsgränser för datortid och säg ifrån om ditt barn besöker olämpliga sidor.

3. Våga vara nyfiken. Barn är bra på nätet och vill gärna visa vad de kan.

4. Lär dig. Surfa runt på de populäraste ungdomssidorna.

5. Sätt upp gemensamma regler. Prata om datortid och om vilken information man kan dela med sig av på nätet.

6. Hjälp till att anmäla om det behövs. Om ditt barn utsätts för övergrepp på nätet går det oftast att anmäla direkt via sidan.

7. Var en bra förebild. Lev som du lär när det gäller internetvanor.

Organisationen Surfa lugnt

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan

Sju av tio företagsledare har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Men deras anställda blir utan. Det visar en undersökning som Unionen har gjort.
David Österberg Publicerad 8 oktober 2024, kl 15:29
Chefer får utbildning – medarbetarna blir utan: En ny undersökning från Unionen visar att sju av tio företagsledare har fått kompetensutveckling det senaste året, medan många anställda saknar samma möjligheter. Kompetensbrist hindrar Sveriges tillväxt.
Kompetensutveckling för chefer, inte för anställda. Unionens undersökning avslöjar att 70% av företagsledarna har vidareutbildat sig, men endast 41% av tjänstemännen i privat sektor har fått samma chans. Brist på rätt kompetens är ett stort tillväxthinder i Sverige. Foto: Colourbox.

Varje år gör fackförbundet Unionen en undersökning om vilka möjligheter tjänstemännen har att få kompetensutveckling. Den återkommande slutsatsen är att möjligheterna är små men behovet stort.

I den senaste undersökningen svarade sex av tio att de måste få vidareutbildning för att de ska fortsätta vara attraktiva på arbetsmarknaden. En av tre tror att de kommer att behöva öka sin kompetens genom utbildning de inte kan få via sin arbetsgivare.

Samtidigt visar flera undersökningar att brist på rätt kompetens är det största hindret för tillväxt i Sverige. 

Höga chefer får mer utbildning

I en ny undersökning har Unionen frågat företagsledare om de har skaffat sig kompetensutveckling det senaste året. Enligt den svarar sju av tio att de har det. Motsvarande siffra för tjänstemän i privat sektor är 41 procent.

– Det är så klart positivt att företagsledare har förstått att man på dagens arbetsmarknad ständigt måste kompetensutveckla sig, men för att bygga en organisation som är redo för framtiden måste det även investeras i anställdas kompetens. Frågan är inte längre om företag har råd att satsa på kompetensutveckling – utan om de har råd att låta bli, säger Peter Hellberg, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Anställda med låg lön får mindre kompetensutveckling

Redan 2019 visade en rapport från den fackliga organisationen PTK att arbetsgivare snålar på kompetensutveckling. Under ett år deltog ungefär hälften av de anställda i en kurs. En fjärdedel av kurstimmarna lades på obligatoriska kurser i hälsa och säkerhet, varav somliga är lagstadgade.

De med lägre löner och osäkra anställningsvillkor får i genomsnitt mindre kompetensutveckling än de med högre lön och tillsvidareanställning. Chefer eller anställda med längre utbildning får mer kompetensutveckling än andra, enligt rapporten.

Unionens tips till företagsledare 

  • Se löpande över företagets kompetensbehov.
  • Säkerställ att anställda har rätt färdigheter för att möta dagens och framtidens behov.
  • Ta höjd för kompetensutveckling i budgetarbetet.
  • Se till att anställda får utvecklingstid under ordinarie arbetstid, och justera arbetsbelastningen därefter.
  • Se till att anställda efter längre frånvaro får kompetensutveckling.
  • Erbjud kompetensutveckling på lika villkor för alla anställda.