Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Behov av bättre studiestöd efter corona

I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.
Lina Björk Publicerad
Jessica Gow/TT, AP Photo
Unionen vill att utbildningssystemet förändras för att möta behovet av att många måste byta karriär om arbetslösheten stiger. Jessica Gow/TT, AP Photo

Sedan 1 mars har närmare 50 000 personer varslats om uppsägning enligt Arbetsförmedlingen. Utsikterna att få jobb är betydligt sämre i dag än för några månader sedan och stora grupper kommer att behöva byta karriär eller komplettera sin kompetens tills läget på arbetsmarknaden förbättras.

Om studiemedlet redan är förbrukat är det dock svårt att vidareutbilda sig. Regeringen tillsatte, långt före coronakrisen, en utredning som ska titta på hur reglerna kan förbättras.

– Den dramatiska utvecklingen på arbetsmarknaden nu sätter fingret på de stora brister som finns både i utbildningssystemet och i studiefinansieringen för vuxna. Stora och växande grupper yrkesverksamma har behov av utbildning genom hela arbetslivet för att kunna möta snabbt förändrade kompetenskrav på arbetsmarknaden. I dag saknas en fungerande studiefinansiering, vilket innebär att en majoritet inte har råd att genomföra den utbildning de har behov av, säger Jesper Lundholm, utredare på Unionen.

I utredningen föreslås bland annat att åldersgränsen för att få ta studielån höjs till 60 år och att det ska vara möjligt att få fler veckor med studiemedel än dagens veckogräns, om det finns speciella arbetsmarknadsskäl för det. Ett sådant skäl kan vara att det finns ett samhälleligt behov av utbildningen och att den kommer att leda till ett yrke där det råder brist på arbetskraft.

Unionen menar att det inom privat sektor sällan är fråga om bristyrken utan bristkompetens, och att det i så fall kan leda till att privatanställda tjänstemän kan få svårare att få möjlighet till fler veckor med studiestöd. Så länge villkoren i studiemedlet inte anpassas efter yrkesverksammas behov, kommer förslagen dessutom göra ytterst marginell skillnad.

– Få vuxna ser det som ett realistiskt alternativ att bekosta uppehället med nuvarande studiemedel, där endast 3 500 kronor i månaden är bidrag och hela 12 000 kronor i månaden utgörs av lån. Det är anmärkningsvärt att januaripartierna inte lägger några förslag som också förbättrar de ekonomiska villkoren i studiemedlet för yrkesverksamma.

Även om Unionen i stort ser positivt på de förslag som utredningen ger, behövs det mer övergripande förändringar.

– Staten behöver ta ett större ansvar för finansieringen av yrkesverksammas omställning, och kan inte längre lämpa över nästan hela kostnaden på individen i form av lån. Man bör också höja fribeloppet för att underlätta för arbete och studier på deltid utan att studiemedlet reduceras av arbetsinkomsten. Nu tas fribeloppet tillfälligt bort i år som en krisåtgärd för att de som studerar eller vidareutbildar sig inom vårdyrken ska kunna rycka in och arbeta utan att bli återbetalningsskyldiga. Men det krävs även en långsiktig höjning, säger Jesper Lundholm.

Om förslagen går igenom träder de i kraft 2021.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Kompetensutveckling

Fortsatt lång väntan på omställningsstudiestöd

Nu kan du ansöka om omställningsstudiestödet, utan att behöva sitta uppe till midnatt. Men väntetiderna är fortsatt långa. Den som söker nu kan inte förvänta sig svar innan höstterminen drar igång.
Carolina Högling Publicerad 11 mars 2025, kl 12:03
En bild på papper och en bild på ett brev från CSN
Den som vill ansöka om omställningsstudiestöd kan till nästa ansökningsperiod den 1 april söka redan vid klockan 20:00 istället för midnatt. Foto: Colourbox/ Jessica Gow/TT

Från och med den 1 april 2025 öppnar ansökan för omställningsstudiestödet redan klockan 20:00. Tidigare har ansökan öppnat vid midnatt. 

Förändringen har efterfrågats av de sökande som velat få tillgång till ansökan tidigare på dygnet. CSN har därefter lämnat in ett önskemål till regeringen om att själva få bestämma vilken tid ansökan ska öppna vilket nu har godkänts. Eftersom ansökningarna prövas i den ordning som de kommer in, lönar det sig att vara tidig med att ansöka. 

Lång väntetid för omställningsstudiestöd

De långa handläggningstiderna för studiestödet har tidigare kritiserats. CSN skriver på sin hemsida att de som söker stödet under ansökningsomgången som öppnar den 1 april får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. De skriver även att man inte kan förvänta sig att få besked innan studiestarten för höstterminen. 

Ansökan om omställningsstudiestödet öppnar två gånger per år. Den 1 april för de som ska studera på hösten, och den 1 oktober för de som ska studera på våren. Av de cirka 14 100 ansökningar som kom in under ansökningsomgången som öppnade den 1 oktober 2024 är det just nu cirka 5 700 personer som väntar på besked, varav de flesta är under handläggning. 

CSN: Vi har gjort förbättringar

Annika Fahlhander, avdelningschef för utbetalningsavdelningen på CSN, säger att handläggningstiderna för omställningsstudiestödet under 2024 förbättrats successivt. 

– Våra förbättringar beror dels på att vi har jobbat vidare med att utveckla systemstödet för att handlägga ansökningar men också att vi under 2024 och 2025 har fått medel för att bli fler som handlägger omställningsstudiestödet. Från den 1 april får CSN också tillämpa förenklade regler, bland annat avseende etableringsvillkoret, vilket ytterligare kommer att effektivisera handläggningen, säger Annika Fahlander.