Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Behov av bättre studiestöd efter corona

I spåren av corona och de varsel som läggs nu kommer anställda behöva insatser för att byta karriär eller vidareutbilda sig. Både utbildningssystemet och finansieringen av studier behöver förbättras för att möta behovet, anser Unionen.
Lina Björk Publicerad 8 april 2020, kl 12:36
Jessica Gow/TT, AP Photo
Unionen vill att utbildningssystemet förändras för att möta behovet av att många måste byta karriär om arbetslösheten stiger. Jessica Gow/TT, AP Photo

Sedan 1 mars har närmare 50 000 personer varslats om uppsägning enligt Arbetsförmedlingen. Utsikterna att få jobb är betydligt sämre i dag än för några månader sedan och stora grupper kommer att behöva byta karriär eller komplettera sin kompetens tills läget på arbetsmarknaden förbättras.

Om studiemedlet redan är förbrukat är det dock svårt att vidareutbilda sig. Regeringen tillsatte, långt före coronakrisen, en utredning som ska titta på hur reglerna kan förbättras.

– Den dramatiska utvecklingen på arbetsmarknaden nu sätter fingret på de stora brister som finns både i utbildningssystemet och i studiefinansieringen för vuxna. Stora och växande grupper yrkesverksamma har behov av utbildning genom hela arbetslivet för att kunna möta snabbt förändrade kompetenskrav på arbetsmarknaden. I dag saknas en fungerande studiefinansiering, vilket innebär att en majoritet inte har råd att genomföra den utbildning de har behov av, säger Jesper Lundholm, utredare på Unionen.

I utredningen föreslås bland annat att åldersgränsen för att få ta studielån höjs till 60 år och att det ska vara möjligt att få fler veckor med studiemedel än dagens veckogräns, om det finns speciella arbetsmarknadsskäl för det. Ett sådant skäl kan vara att det finns ett samhälleligt behov av utbildningen och att den kommer att leda till ett yrke där det råder brist på arbetskraft.

Unionen menar att det inom privat sektor sällan är fråga om bristyrken utan bristkompetens, och att det i så fall kan leda till att privatanställda tjänstemän kan få svårare att få möjlighet till fler veckor med studiestöd. Så länge villkoren i studiemedlet inte anpassas efter yrkesverksammas behov, kommer förslagen dessutom göra ytterst marginell skillnad.

– Få vuxna ser det som ett realistiskt alternativ att bekosta uppehället med nuvarande studiemedel, där endast 3 500 kronor i månaden är bidrag och hela 12 000 kronor i månaden utgörs av lån. Det är anmärkningsvärt att januaripartierna inte lägger några förslag som också förbättrar de ekonomiska villkoren i studiemedlet för yrkesverksamma.

Även om Unionen i stort ser positivt på de förslag som utredningen ger, behövs det mer övergripande förändringar.

– Staten behöver ta ett större ansvar för finansieringen av yrkesverksammas omställning, och kan inte längre lämpa över nästan hela kostnaden på individen i form av lån. Man bör också höja fribeloppet för att underlätta för arbete och studier på deltid utan att studiemedlet reduceras av arbetsinkomsten. Nu tas fribeloppet tillfälligt bort i år som en krisåtgärd för att de som studerar eller vidareutbildar sig inom vårdyrken ska kunna rycka in och arbeta utan att bli återbetalningsskyldiga. Men det krävs även en långsiktig höjning, säger Jesper Lundholm.

Om förslagen går igenom träder de i kraft 2021.

Kompetensutveckling

Inte kört att plugga med lön trots högt söktryck

Möjligheten att plugga med lön lockar många. På tisdagsmorgonen hade 6 000 ansökningar kommit in till CSN som räknat med 5 300. Men loppet är inte kört för studiesugna som ännu inte kommit till skott.
Johanna Rovira Publicerad 4 oktober 2022, kl 12:40
CSN-kuvert till vänster och person som studerar till höger.
CSN har redan fått in 6 000 ansökningar för det nya studieomställningsstödet. Beräkningen för 2022 var 5 300. Foto: Jessica Gow/TT och Isabell Höjman/TT

Från den första oktober finns möjligheten för anställda som vill studera att söka ett nytt studiestöd som ger upp till 80 procent av lönen. Enligt en Sifoundersökning i förra veckan är det dock bara två av tio som känner till omställningsstudiestödet.

Trots detta rasslade det till hos Centrala Studiestödsnämnden, CSN, redan första dagen det gick att ansöka om bidraget. I morse hade CSN fått in över 6000 ansökningar.

– Betydligt fler har sökt än vad vi trodde. Prognosen var att 5 300 skulle söka under 2022, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Alla ansökningar godkänns inte

Den planerade kostnaden för systemet, 1,3 miljarder kronor för nästa år, beräknas räcka till drygt 5000 platser. Myndigheten hanterar ansökningarna i den turordning de kommer in, så det är en fördel att vara tidigt ute. Däremot innebär det inte att pengarna är slut – det är skillnad på ansökningar och beviljade ansökningar, påpekar Stefan Tärnhuvud.

– Alla som ansöker kanske inte uppfyller kriterierna. Sedan handlar det också om folk söker bidrag för heltid eller deltidsstudier – det påverkar också.

Alla studiemotiverade kommer kanske inte heller att komma in på den valda utbildningen eller få studierna godkända av omställningsorganisationen. Studiebidraget gäller bara kurser som stärker ens ställning på arbetsmarknaden och måste godkännas.

I samband med den nya las-uppgörelsen klubbade riksdagen ett nytt omställningsstudiestöd. Stödet betalas ut för heltidsstudier i maximalt 44 veckor. Det är också tillåtet att studera på deltid och sprida ut veckorna. Som lägst 20 procent av en heltid.

Kravet för att beviljas stöd är att du jobbat minst åtta av de senaste 14 åren och dessutom minst ett av de senaste två åren, samt har arbetat minst 16 timmar per vecka.

Den som är under 40 får inte läsa en utbildning som är längre än 80 veckor. För den som är över 40 finns ingen sådan gräns.

Stödet gäller till och med det år man fyller 60. Därefter trappas det ner.

Bidraget är 80 procent av lönen upp till 25 575 kronor (4,5 inkomstbasbelopp), alltså 20 460 kronor.

Det går också att låna drygt 12 000 kronor från CSN. Hur mycket studiestöd man tidigare har använt spelar ingen roll.

För anställda som omfattas av avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK är ersättningen högre. Då är bidraget 80 procent av lönen upp till 31 260 kronor (5,5 inkomstbasbelopp), alltså 25 000 kronor i månaden.

Tjänar man mer än så kan man få 65 procent av lönen upp till 68 200 kronor (12 inkomstbasbelopp), alltså 44 300 kronor.

Stödet beviljas till studier som i dag ger rätt till studiemedel, exempelvis komvux, yrkeshögskola och universitet samt utbildningar som en omställningsorganisation (exempelvis TRR) finansierar.

Utbildningen måste stärka personens ställning på arbetsmarknaden. För personer med kollektivavtal avgör omställningsorganisationerna om en utbildning gör det.