Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Videomöte: Så går du genom skärmen

Suck, videomöte igen. Sluta gnälla och börja äga situationen i stället! Lär dig att gå genom skärmen och mötena kommer bli roligare – både för dig och dem som lyssnar.
Petra Rendik Publicerad 26 maj 2021, kl 08:35
Privat
Var en teaterapa, säger Anna Bellman och uppmanar oss att gestikulera för att förstärka vårt budskap. Privat

Coronapandemin förändrade möteskulturen över en natt. Plötsligt skulle vi alla träffas på Teams, Zoom och andra digitala mötesplattformar. I början handlade det om att fatta tekniken och det mest grundläggande som att mjuta när man inte har ordet och höja kameran i rätt nivå så kollegorna slipper se in i varandras näsor. Och hela tiden tänkte vi att det snart är över. Snart ses vi på riktigt igen.

Men mer än ett år senare kan vi konstatera att digitala möten är här för att stanna. Så i stället för att sucka över ännu ett trist videomöte – bli en stjärna framför skärmen.

Alla kan gå genom skärmen med lite träning och framför allt – rätt inställning. Det menar Anna Bellman, kommunikationsexpert och föreläsare med en bakgrund som tv- och radiojournalist. Det senaste året har hon precis som många andra hållit alla sina föreläsningar och utbildningar digitalt.

– Videmöten är det normala nu och det är faktiskt vår skyldighet att anstränga oss för att de ska bli bra, säger Anna Bellman.

Läs mer: Därför blir du trött av videomöten

I digitala sammanhang är det precis vad vi måste göra generellt – anstränga oss mer –eftersom vi blir tröttare snabbare. Den som håller i ett möte eller anförande digitalt behöver göra det med energi. Tyvärr är vi många som börjar i moll. Innan mötet ens har börjat så vill vi avsluta det så fort som möjligt. 

Här är tipsen på hur du skapar energi på videomötet och går genom skärmen!

Rätt inställning

För att ta sig genom skärmen, är rätt inställning A och O.

Mata dig själv med positiva tankar, tänk att det här blir kul. Tänk vilken fantastisk möjlighet att vi faktisk kan ha ett möte även i dessa tider.

Man ska alltså låstas ha energi även om den saknas? Ja! Om inte du som håller i mötet utstrålar energi kommer de andra som deltar inte heller göra det.

– Känner du dig låg på energi, ta en promenad innan, ät en bra frukost. Stå upp när du håller i mötet. Eller sätt dig längre fram på stolen så du får en rak hållning. Det ger mer energi, säger Anna Bellman.

Glöm inte kameran

Vi vill se varandra i ögonen när vi pratar. Därför känns det onaturligt att titta in i kameran när du har ordet under ett videomöte. Men det är precis vad du ska göra. Den som talar tittar in i kameran på datorn, den som lyssnar tittar på skärmen.

Sätt en lapp med pilar vid kameralinsen som påminner dig om det är där du tittar när du pratar.

Visualisera mera

Digitala möten upplevs som lite opersonliga när man inte ser alla deltagare. När Anna Bellman arbetade som tv- och radiojournalist såg hon inte heller sina lyssnare eller tittare. Hon visualiserade dem i stället. Gör som Anna. Redan innan mötet börjar, föreställ dig de förväntansfulla deltagarna framför dig. Det ger en extra energi i ditt framförande.

Var en teaterapa

Vill du lyckas digitalt så våga vara teatralisk, lite lagom i alla fall. Gestikulera för att förstärka men utan att vifta med händerna framför kameralinsen, rör på kroppen men undvik att promenera. Använd rösten för att betona ditt budskap genom att ibland prata lite högre, ibland lite lägre.

Börja på topp

Budskapet är förstås viktigt för att nå fram digitalt. Var koncis och kortfattad. Lär dig din inledning, som ska vara kärnfull, utantill och väck intresset på en gång. För det är i början du har allas uppmärksamhet. Att inleda med en lång Power Point-presentation är inte ett sätt att väcka intresse. Siffror och statistisk ska bara förstärka ditt budskap.

Avsluta snyggt

Avsluta inte med frågor vilket är vanligt. Avsluta i stället med en lika kärnfull sammanfattning som inledning. Vad vill du att de som lyssnade på dig ska komma ihåg när de lämnar mötet? Det är så du lämnar avtryck och verkligen går genom skärmen.

Läs mer: Kvinnor mer drabbade av zoomtrötthet

Karriär

Jobbsökarbuddy peppar dig i mål

Känns arbetssökandet motigt? Skaffa en jobbsökarkompis. Det gjorde Helena Tolf och Elisabeth de Brito efter en workshop för arbetssökande.
Publicerad 11 januari 2023, kl 16:00
Jobbsökarkompisarna Elisabeth de Brito och Helena Tolf framför en dator.
Elisabeth de Brito och Helena Tolf stöttar varandra i jobbsökandet. Foto: Fredrik Hjerling

På Linkedin hade Helena Tolf, som arbetat som Head of Category på en apotekskedja, sett ett inlägg om hur bra det var att skaffa en jobbsökarkompis, eller jobbsökarbuddy som det också kallas. Kort därefter lärde hon känna Elisabeth de Brito med ett förflutet som marknadsansvarig på ett stort byggbolag. Då kom hon att tänka på inlägget.

– Jag kände direkt att nu har jag hittat min jobbsökarkompis, säger Helena Tolf.

Elisabeth de Brito kände likadant och innan de skildes åt bytte de kontaktuppgifter.

Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

De bestämde att träffas ett par dagar i veckan på TRR:s kontor som båda har tillgång till.

– Vi börjar varje vecka med att sammanfatta vad som hänt och berätta vad vi har på gång. Sen jobbar vi med att leta annonser och uppdrag, skriva ansökningar och slipa på våra cv:n. Efter det lunchar vi ihop. Mellan träffarna hörs vi på telefon eller messar varandra.

Vara social viktigt när man är mellan jobb

Helena Tolf betonar hur viktig den sociala biten är när man befinner sig mellan jobb, att bara komma hemifrån, ha rutiner och träffa andra.

– Att vara mellan jobb är som att ha jobbsökarmotorn på 24/7. Känslomässigt är det en liten berg-och-dalbana och det förstår bara den som själv befinner sig där. Därför är det så bra med en jobbsökarkompis. Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

Helena Tolf och Elisabeth de Brito söker olika slags tjänster men tror att man kan vara jobbsökarkompisar även om man söker samma tjänst.

– Man måste se det från den positiva sidan. Att hjälpas åt och glädjas med varandra. Du får ju ett stort nätverk, för man vet aldrig var man hamnar i framtiden, resonerar Helena tolf.

Men vad händer den dagen någon av er hittar ett arbete?

– Jag kommer vara jätteglad om Elisabeth hittar ett arbete men samtidigt blir det tomt att förlora sitt bollplank.

Elisabeth de Brito håller med.

– Ja det kommer att vara dubbla känslor. Men vi kommer självklart att hålla kontakten.

Två kvinnor som skrattar och dricker kaffe ihop.
Paula Torberntsson och Sara Håff matchade ihop jobbsökarkompisar via sin podd "Hjälp jag är mellan jobb". Foto: Privat

Podd om jobbsökarbuddy

Paula Torberntssons och Sara Håff, personalansvarig respektive hälsocoach, har tidigare varit jobbsökarbuddies. De blev båda arbetslösa, en på grund av omorganisation den andra på grund av Coronapandemin.

Bristen på information om hur det är att vara mellan jobb gav Paula Torberntsson idén att starta podden ”Hjälp jag är mellan jobb”. I podden delar hon bland annat med sig av sin egen resa som arbetssökande.

– Jag bjöd in Sara till avsnitt 6 som handlade om fördelarna med en jobbsökarbuddy. I det avsnittet bad vi också poddens arbetssökande lyssnare att mejla in sina uppgifter så att även de fick en jobbsökarbuddy. Matchningen gjorde vi genom att de fick svara på ett antal värdebaserade frågor.

Paula Torberntsson berättar att de fick runt 40 anmälda deltagare som lärde känna varandra via zoom-möten.

I dag har både Paula och Sara hittat nya arbeten och podden produceras inte längre, men de välkomnar nya arbetssökande att höra av sig.

– Den som är intresserad och vill ta över stafettpinnen med podd och matchningar får gärna kontakta mig via Linkedin, säger Paula Torberntsson.

Katarina Markiewicz

Så skaffar du en jobbsökarkompis

Paula Torberntssons tips:

1. Efterlys på Linkedin. Skriv helt enkelt ”Jag är mellan jobb och söker en sparringpartner”.

2. Kolla på Facebook, där olika yrkeskategorier annonserar ut lediga jobb i så kallade grupper, och efterlys där.