Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Videomöte: Så går du genom skärmen

Suck, videomöte igen. Sluta gnälla och börja äga situationen i stället! Lär dig att gå genom skärmen och mötena kommer bli roligare – både för dig och dem som lyssnar.
Petra Rendik Publicerad 26 maj 2021, kl 08:35
Privat
Var en teaterapa, säger Anna Bellman och uppmanar oss att gestikulera för att förstärka vårt budskap. Privat

Coronapandemin förändrade möteskulturen över en natt. Plötsligt skulle vi alla träffas på Teams, Zoom och andra digitala mötesplattformar. I början handlade det om att fatta tekniken och det mest grundläggande som att mjuta när man inte har ordet och höja kameran i rätt nivå så kollegorna slipper se in i varandras näsor. Och hela tiden tänkte vi att det snart är över. Snart ses vi på riktigt igen.

Men mer än ett år senare kan vi konstatera att digitala möten är här för att stanna. Så i stället för att sucka över ännu ett trist videomöte – bli en stjärna framför skärmen.

Alla kan gå genom skärmen med lite träning och framför allt – rätt inställning. Det menar Anna Bellman, kommunikationsexpert och föreläsare med en bakgrund som tv- och radiojournalist. Det senaste året har hon precis som många andra hållit alla sina föreläsningar och utbildningar digitalt.

– Videmöten är det normala nu och det är faktiskt vår skyldighet att anstränga oss för att de ska bli bra, säger Anna Bellman.

Läs mer: Därför blir du trött av videomöten

I digitala sammanhang är det precis vad vi måste göra generellt – anstränga oss mer –eftersom vi blir tröttare snabbare. Den som håller i ett möte eller anförande digitalt behöver göra det med energi. Tyvärr är vi många som börjar i moll. Innan mötet ens har börjat så vill vi avsluta det så fort som möjligt. 

Här är tipsen på hur du skapar energi på videomötet och går genom skärmen!

Rätt inställning

För att ta sig genom skärmen, är rätt inställning A och O.

Mata dig själv med positiva tankar, tänk att det här blir kul. Tänk vilken fantastisk möjlighet att vi faktisk kan ha ett möte även i dessa tider.

Man ska alltså låstas ha energi även om den saknas? Ja! Om inte du som håller i mötet utstrålar energi kommer de andra som deltar inte heller göra det.

– Känner du dig låg på energi, ta en promenad innan, ät en bra frukost. Stå upp när du håller i mötet. Eller sätt dig längre fram på stolen så du får en rak hållning. Det ger mer energi, säger Anna Bellman.

Glöm inte kameran

Vi vill se varandra i ögonen när vi pratar. Därför känns det onaturligt att titta in i kameran när du har ordet under ett videomöte. Men det är precis vad du ska göra. Den som talar tittar in i kameran på datorn, den som lyssnar tittar på skärmen.

Sätt en lapp med pilar vid kameralinsen som påminner dig om det är där du tittar när du pratar.

Visualisera mera

Digitala möten upplevs som lite opersonliga när man inte ser alla deltagare. När Anna Bellman arbetade som tv- och radiojournalist såg hon inte heller sina lyssnare eller tittare. Hon visualiserade dem i stället. Gör som Anna. Redan innan mötet börjar, föreställ dig de förväntansfulla deltagarna framför dig. Det ger en extra energi i ditt framförande.

Var en teaterapa

Vill du lyckas digitalt så våga vara teatralisk, lite lagom i alla fall. Gestikulera för att förstärka men utan att vifta med händerna framför kameralinsen, rör på kroppen men undvik att promenera. Använd rösten för att betona ditt budskap genom att ibland prata lite högre, ibland lite lägre.

Börja på topp

Budskapet är förstås viktigt för att nå fram digitalt. Var koncis och kortfattad. Lär dig din inledning, som ska vara kärnfull, utantill och väck intresset på en gång. För det är i början du har allas uppmärksamhet. Att inleda med en lång Power Point-presentation är inte ett sätt att väcka intresse. Siffror och statistisk ska bara förstärka ditt budskap.

Avsluta snyggt

Avsluta inte med frågor vilket är vanligt. Avsluta i stället med en lika kärnfull sammanfattning som inledning. Vad vill du att de som lyssnade på dig ska komma ihåg när de lämnar mötet? Det är så du lämnar avtryck och verkligen går genom skärmen.

Läs mer: Kvinnor mer drabbade av zoomtrötthet

Karriär

Exitsamtal: Snygg sorti med värdefull feedback

En chans att vända blad, att göra sin röst hörd och förändra. Men också en risk att få dåliga referenser. Det finns både för- och nackdelar med exitsamtal, som blir allt vanligare i arbetslivet.
Publicerad 19 februari 2024, kl 06:02
En tecknad bild föreställande en kvinna som vinkar farväl på en avtackning på jobbet med kaffe och blommor.
Varför exitsamtal? Du lär dig hur du kan använda exitsamtalet för att ge och ta emot feedback, reflektera över din tid på företaget och avsluta din anställning på ett professionellt sätt. Illustration: Christina Hägerfors.

Exitsamtal, avslutande samtal, avgångssamtal eller engelskans offboarding är alla benämningar på ett slags intervju där du som anställd knyter ihop säcken och tackar för den tid som varit. En chans till en snygg sorti som är mer än kaffe, tårta och tacktal.

Sara Hägglund.
Sara Hägglund.

I den bästa av världar kan det bli en strukturerad avslutningsprocess som ger utrymme att uttrycka både ris och ros till arbetsgivaren du lämnar.

Sara Hägglund är ekonomikonsult och har nyligen haft ett exitsamtal när hon slutade på sitt tidigare arbete.

– Det var jättebra och en superviktig möjlighet att förklara varför jag valde att gå vidare till ett annat jobb. Att verkligen bli lyssnad på fick mig att må bra och jag tror även att mina synpunkter på sikt gynnar företaget, eftersom personalen är den allra största tillgången, säger Sara Hägglund.

Exitsamtal feedback för arbetsgivaren

Hon framhåller vikten av att känna sig trygg med den som håller i samtalet och att dessutom få vara anonym i rapporteringen.

– Det var en förutsättning för att jag skulle kunna säga vad jag verkligen tyckte och uttrycka kritik mot organisationen på olika sätt. Men mest hade jag positiva saker att säga. Jag trivdes bra på min förra arbetsplats, men kom så småningom till en platå där jag tyckte att min inlärningskurva och utveckling stannade av. Det tog jag också upp i exitsamtalet, förklarar Sara Hägglund.

HR-konsulten Ulrika Mattsson, som driver det egna företaget People and Business, har hållit många exitsamtal på flera olika företag. Även hon framhåller anonymiteten som en viktig och given grund för ett bra exitsamtal. Ibland händer det att medarbetaren inte vågar föra fram kritik av rädsla att få negativa referenser.

– Vid ett exitsamtal förklarar jag att det som kommit fram inte förs vidare direkt. Jag samlar i stället ihop och sammanställer synpunkter från flera samtal innan jag presenterar något för organisationen. På så sätt blir eventuella trender tydliga på gruppnivå, utan att någon enskild individ hängs ut. Dessutom brukar jag skicka ut en anonymiserad enkät när jag håller samtalen inom större organisationer. I mindre sammanhang går det i allmänhet att räkna ut vem som svarat eftersom det inte är så många som slutar, då är det inte så lämpligt, säger Ulrika Mattsson.

Anonymitet - en viktig faktor

Hon råder dig som erbjuds exitsamtal att tänka efter och gå på den egna magkänslan om det känns tryggt eller inte att ge information. Och sedan göra en avvägning och fråga dig själv: Finns det några risker för mig? Vad har jag att vinna? Kan det ge dåliga referenser? Är det i så fall värt det?

– Du har ingen skyldighet att informera, men för de flesta överväger fördelarna med att dela med sig. Generellt sett mår vi människor bra av att göra våra röster hörda och känna oss inkluderade. Ett exitsamtal kan också vara en hjälp för kollegorna som blir kvar att få det bättre – om företaget lyssnar på dina synpunkter. Men framför allt är det ett sätt att vända blad och gå vidare, säger Ulrika Mattsson.

Möjlighet till reflektion och insikt

För Sara Hägglund blev samtalet också en chans att ta sig tid och reflektera över de två och ett halvt år som hon arbetat i företaget hon lämnade.

– Det gjorde att jag till fullo insåg vad mycket bra jag och min grupp har åstadkommit. Jag kände mig stolt och slutade med huvudet högt. Efter exitsamtalet känns det också lättare att komma tillbaka till min tidigare arbetsgivare, om jag i framtiden skulle vilja det.

Text: Gertrud Dahlberg