Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Många möjligheter för en ingenjör

När Unionenmedlemmen Elin Luedtke blir färdig civilingenjör i energisystem i vår kan hon välja och vraka mellan jobb på åtta stora svenska industriföretag. Hon är dessutom förutspådd att få en hög chefsposition på något av företagen.
Johanna Rovira Publicerad 13 november 2020, kl 11:05
Elin Luedtke håller upp sitt pris.
– Jag har fått upp ögonen för svensk industri och insett att det finns så himla många möjligheter för en ingenjör, säger Elin Luedtke. Foto: Safwat Majid

–Att vinna var en smärre chock. Jag befinner mig fortfarande i den och har inte hunnit tänka efter vad det innebär.

Det säger Elin Luedtke, dagen efter att hon utsetts till årets Female Leader Engineer och insett att hon kan välja ett egendesignat traineeprogram på tre av Sveriges största industriföretag under sammanlagt ett och ett halvt år. Ericsson, Fortum, Skanska, Scania, Sandvik, SSAB, Kone, Stora Enso. Vad ska hon välja – vad ska hon välja bort? Det vet hon inte än.

– Beskedet har precis landat och i dagsläget försöker jag ödmjukt skaffa mig en uppfattning om vilka roller som finns och vad jag behöver för att få en bred kompetens i ledarskap, säger hon.

Hon vet däremot att hon tycker det är otroligt roligt och lyxigt att ha fått möjligheten att vara med på programmet Female Leader Engineer, som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda andra. När programmet dök upp i hennes Linkedinflöde gick Elin Luedtke i tankar på att söka olika traineeprogram för att ta reda på vad hon skulle ägna sitt yrkesliv åt. Så hon slängde iväg en ansökan på vinst och förlust och kom med.

– Det var överraskande inspirerande att bli del av ett så stort nätverk. Vi var 20 deltagare, som alla hade någon typ av ledarskapserfarenhet och det var otroligt intressant att ta del av varandras tankar och erfarenheter. Jag trodde aldrig att alla skulle vara så stöttande och uppmuntrade som de visade sig vara, alla deltagare hade en otrolig kapacitet.

Hennes egna ledarskapserfarenheter härrör från tiden som ordförande för programsektionen på civilingenjörsutbildningen för energisystem i Uppsala, en utbildning som ges i samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Dessutom är jag äldst av fyra syskon, så jag har varit ledare under hela min uppväxt, säger Elin Luedtke.

Elin Luedtkes inställning till ledarskapsprogrammet för ingenjörer var ganska avslappnad. Hon var inte ute efter att kamma hem priset i första hand, utan såg till att hålla fötterna på jorden och att suga i sig kunskap från träffarna med partnerföretagen och andra intressenter.

Hon tror själv att det var värdefullt att hon hade lite distans till det hela och att det var just hennes lugna och trygga hållning som gjorde att hon kammade hem titeln och traineeprogrammet. Under pitchen som spelades in i finalen, var hon sig själv och det gick uppenbarligen hem hos jurymedlemmarna:

Årets vinnare kommer vi se som ledare på ett utav våra partnerföretag framöver, och ingen utav oss skulle bli förvånad om det är på en hög chefsposition. Hon är mogen, trygg, avslappnad och naturlig och det märks att hon reflekterat över ledarskap och hur hon är och vill utvecklas som ledare”, lyder juryns motivering.

Upptäckten av det stora utbudet av möjligheter för en färdig civilingenjör ser hon dock själv som en av de största förtjänsterna med programmet.

– Jag har fått upp ögonen för svensk industri och insett att det finns så himla många möjligheter för en ingenjör - många fler än jag trodde från början. Jag har också lärt mig att ta kontakt med folk och våga fråga, säger Elin Luedtke.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Karriär

9 skäl att inspireras av elitidrotten

Inom elitidrotten är man skicklig på att bygga team och få individer att prestera på topp. Här kan arbetslivet ha mycket att lära.
Lina Björk Publicerad 12 juni 2024, kl 06:02
Vikten av förberedelse, självmedvetenhet och utvärdering är avgörande för att lyckas inom elitidrotten. Det är något för arbetslivet att ta efter, anser Markus Johannesson och Johan Fallby. Illustration: Jens Magnusson, Foto Annci Gustavsson

Både Markus Johannesson och Johan Fallby har bakgrund inom elitidrotten. Markus som fotbollsspelare, Johan inom bordtennis. Här har de mött miljöer som var varit stressiga, påfrestande och utmanande. De praktiska erfarenheterna, tillsammans med forskning från idrottspsykologi och kognitiv beteendeterapi, har de samlat i boken JAGET FÖRE LAGET. En handbok för chefer och ledare på alla nivåer, men även för medarbetare som vill leda sig själva.

Markus Johannesson

– Arbetslivet ställer höga krav på oss. Vi ska prestera, ofta med snabba puckar. En elitidrottare som ska vara i sitt livs form ägnar sig åt systematiska förberedelser. Ledare i arbetslivet kan eller gör inte på samma sätt – av olika anledningar – och vi tror att de kan dra nytta av den kunskapen, säger Markus Johannesson.

Det krävs systematik, träning och utvärdering för att uppnå maximalt resultat, menar duon.

– För att få till det måste vi titta på vår prestationsmiljö, alltså arbetsplatsen eller arenan där vi presterar. Här finns både fysiska, sociala och psykologiska faktorer som påverkar. Har ni all teknisk support som behövs, hur ser relationer och kommunikation ut och vilken motivation har medarbetarna? säger Johan Fallby.

Men prestationsmiljön innebär inte bara fysiska förutsättningar. För att prestera på topp behöver vi även må bra. Länge fanns en bild av elitidrottsmän som övermänniskor, starka och motståndskraftiga. Så ser verkligheten inte alltid ut.

Johan Fallby

– Även elitidrottare som presterar på topp mår dåligt ibland. Men det finns några skyddande faktorer. I en funktionell prestationsmiljö ges tillfälle att kombinera prestation och välmående. Det innebär exempelvis tid för återhämtning, goda relationer och funktionellt ledarskap, säger Johan Fallby.

I ett mer snabbspolande arbetsliv är vikten av förberedelse, självmedvetenhet och utvärdering avgörande för att lyckas som ledare. Som hjälp på traven för ledare som vill skapa prestationsmiljöer har Markus Johannesson och Johan Fallby identifierat nio områden där arbetslivet skulle kunna inspireras av elitidrotten.

1.Träning, förberedelse och utvärdering.

Idrottare förbereder sig minutiöst i åratal för att nå elitnivå. De lägger tid på detaljer, förbereder sig med vila, kost och sömn, samt utvärderar både träning och tävling. Som chef kan du integrera samma metoder i arbetslivet.

2.En organisationskultur driven av kunskap.

Idrotten arbetar med specialister från vetenskapliga områden för att driva kunskapen i organisationen framåt. De jobbar tätt tillsammans för att skapa en kunskapsdriven organisation och dra nytta av varje individs kompetens maximalt.

3.Ett nära ledarskap.

Idrottsverksamhet bygger på nära samarbete mellan ledare och idrottare, där det läggs tid på både stora och små faktorer som påverkar prestationen på såväl kort som lång sikt. Det är klokt att prioritera feedback och utvärdering.

4.Psykiskt och fysiskt välmående. 

Idrottare lär sig hur de kan balansera belastning och återhämtning för att uppleva både fysisk och psykisk hälsa. Trots hårda påfrestningar går det att kombinera prestation och välmående.

5.Psykologisk flexibilitet.

Tränare och idrottare arbetar aktivt med att påverka psykologiska faktorer som har betydelse för hantering av stress, oro och ångestrelaterad problematik, både i vardagen och under tävling. Genom att förstå sig själv och teamet kan du träna på och acceptera dina reaktioner och beteenden.

6.Självkännedom och kunskap om prestation.

Genom självmedvetenhet och självständighet ökar du kunskapen om din egen och teamets prestation och utveckling.

7.Beteendemålsättning.

Resultatet styr verksamheten i både elitidrott och arbetsliv, men vägen dit går genom beteende- och processmål som bearbetas systematiskt på både kort och lång sikt.

8.Motivation och autonomi.

Tränare och idrottare förstår betydelsen av självbestämmande motivation, då idrottare behöver träna år efter år och fortsätta både i fram- och motgång. Genom att tillgodose de grundläggande behoven autonomi, kompetens och tillhörighet skapas förutsättning för utveckling.

9.Beteendeperspektiv.

Med ett beteendeperspektiv går det att specificera arbetssätt, metoder och prestation på detaljnivå för att synkronisera och effektivisera mål, kommunikation och ledarskap. Verksamheten får både ett gemensamt språk och riktning i verksamheten.