Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Många möjligheter för en ingenjör

När Unionenmedlemmen Elin Luedtke blir färdig civilingenjör i energisystem i vår kan hon välja och vraka mellan jobb på åtta stora svenska industriföretag. Hon är dessutom förutspådd att få en hög chefsposition på något av företagen.
Johanna Rovira Publicerad 13 november 2020, kl 11:05
Elin Luedtke håller upp sitt pris.
– Jag har fått upp ögonen för svensk industri och insett att det finns så himla många möjligheter för en ingenjör, säger Elin Luedtke. Foto: Safwat Majid

–Att vinna var en smärre chock. Jag befinner mig fortfarande i den och har inte hunnit tänka efter vad det innebär.

Det säger Elin Luedtke, dagen efter att hon utsetts till årets Female Leader Engineer och insett att hon kan välja ett egendesignat traineeprogram på tre av Sveriges största industriföretag under sammanlagt ett och ett halvt år. Ericsson, Fortum, Skanska, Scania, Sandvik, SSAB, Kone, Stora Enso. Vad ska hon välja – vad ska hon välja bort? Det vet hon inte än.

– Beskedet har precis landat och i dagsläget försöker jag ödmjukt skaffa mig en uppfattning om vilka roller som finns och vad jag behöver för att få en bred kompetens i ledarskap, säger hon.

Hon vet däremot att hon tycker det är otroligt roligt och lyxigt att ha fått möjligheten att vara med på programmet Female Leader Engineer, som riktar sig till kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill leda andra. När programmet dök upp i hennes Linkedinflöde gick Elin Luedtke i tankar på att söka olika traineeprogram för att ta reda på vad hon skulle ägna sitt yrkesliv åt. Så hon slängde iväg en ansökan på vinst och förlust och kom med.

– Det var överraskande inspirerande att bli del av ett så stort nätverk. Vi var 20 deltagare, som alla hade någon typ av ledarskapserfarenhet och det var otroligt intressant att ta del av varandras tankar och erfarenheter. Jag trodde aldrig att alla skulle vara så stöttande och uppmuntrade som de visade sig vara, alla deltagare hade en otrolig kapacitet.

Hennes egna ledarskapserfarenheter härrör från tiden som ordförande för programsektionen på civilingenjörsutbildningen för energisystem i Uppsala, en utbildning som ges i samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Dessutom är jag äldst av fyra syskon, så jag har varit ledare under hela min uppväxt, säger Elin Luedtke.

Elin Luedtkes inställning till ledarskapsprogrammet för ingenjörer var ganska avslappnad. Hon var inte ute efter att kamma hem priset i första hand, utan såg till att hålla fötterna på jorden och att suga i sig kunskap från träffarna med partnerföretagen och andra intressenter.

Hon tror själv att det var värdefullt att hon hade lite distans till det hela och att det var just hennes lugna och trygga hållning som gjorde att hon kammade hem titeln och traineeprogrammet. Under pitchen som spelades in i finalen, var hon sig själv och det gick uppenbarligen hem hos jurymedlemmarna:

Årets vinnare kommer vi se som ledare på ett utav våra partnerföretag framöver, och ingen utav oss skulle bli förvånad om det är på en hög chefsposition. Hon är mogen, trygg, avslappnad och naturlig och det märks att hon reflekterat över ledarskap och hur hon är och vill utvecklas som ledare”, lyder juryns motivering.

Upptäckten av det stora utbudet av möjligheter för en färdig civilingenjör ser hon dock själv som en av de största förtjänsterna med programmet.

– Jag har fått upp ögonen för svensk industri och insett att det finns så himla många möjligheter för en ingenjör - många fler än jag trodde från början. Jag har också lärt mig att ta kontakt med folk och våga fråga, säger Elin Luedtke.

Karriär

Jobbsökarbuddy peppar dig i mål

Känns arbetssökandet motigt? Skaffa en jobbsökarkompis. Det gjorde Helena Tolf och Elisabeth de Brito efter en workshop för arbetssökande.
Publicerad 11 januari 2023, kl 16:00
Jobbsökarkompisarna Elisabeth de Brito och Helena Tolf framför en dator.
Elisabeth de Brito och Helena Tolf stöttar varandra i jobbsökandet. Foto: Fredrik Hjerling

På Linkedin hade Helena Tolf, som arbetat som Head of Category på en apotekskedja, sett ett inlägg om hur bra det var att skaffa en jobbsökarkompis, eller jobbsökarbuddy som det också kallas. Kort därefter lärde hon känna Elisabeth de Brito med ett förflutet som marknadsansvarig på ett stort byggbolag. Då kom hon att tänka på inlägget.

– Jag kände direkt att nu har jag hittat min jobbsökarkompis, säger Helena Tolf.

Elisabeth de Brito kände likadant och innan de skildes åt bytte de kontaktuppgifter.

Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

De bestämde att träffas ett par dagar i veckan på TRR:s kontor som båda har tillgång till.

– Vi börjar varje vecka med att sammanfatta vad som hänt och berätta vad vi har på gång. Sen jobbar vi med att leta annonser och uppdrag, skriva ansökningar och slipa på våra cv:n. Efter det lunchar vi ihop. Mellan träffarna hörs vi på telefon eller messar varandra.

Vara social viktigt när man är mellan jobb

Helena Tolf betonar hur viktig den sociala biten är när man befinner sig mellan jobb, att bara komma hemifrån, ha rutiner och träffa andra.

– Att vara mellan jobb är som att ha jobbsökarmotorn på 24/7. Känslomässigt är det en liten berg-och-dalbana och det förstår bara den som själv befinner sig där. Därför är det så bra med en jobbsökarkompis. Vi peppar ihop och växeldrar varandra i upp- och nedgångar. Det är toppen!

Helena Tolf och Elisabeth de Brito söker olika slags tjänster men tror att man kan vara jobbsökarkompisar även om man söker samma tjänst.

– Man måste se det från den positiva sidan. Att hjälpas åt och glädjas med varandra. Du får ju ett stort nätverk, för man vet aldrig var man hamnar i framtiden, resonerar Helena tolf.

Men vad händer den dagen någon av er hittar ett arbete?

– Jag kommer vara jätteglad om Elisabeth hittar ett arbete men samtidigt blir det tomt att förlora sitt bollplank.

Elisabeth de Brito håller med.

– Ja det kommer att vara dubbla känslor. Men vi kommer självklart att hålla kontakten.

Två kvinnor som skrattar och dricker kaffe ihop.
Paula Torberntsson och Sara Håff matchade ihop jobbsökarkompisar via sin podd "Hjälp jag är mellan jobb". Foto: Privat

Podd om jobbsökarbuddy

Paula Torberntssons och Sara Håff, personalansvarig respektive hälsocoach, har tidigare varit jobbsökarbuddies. De blev båda arbetslösa, en på grund av omorganisation den andra på grund av Coronapandemin.

Bristen på information om hur det är att vara mellan jobb gav Paula Torberntsson idén att starta podden ”Hjälp jag är mellan jobb”. I podden delar hon bland annat med sig av sin egen resa som arbetssökande.

– Jag bjöd in Sara till avsnitt 6 som handlade om fördelarna med en jobbsökarbuddy. I det avsnittet bad vi också poddens arbetssökande lyssnare att mejla in sina uppgifter så att även de fick en jobbsökarbuddy. Matchningen gjorde vi genom att de fick svara på ett antal värdebaserade frågor.

Paula Torberntsson berättar att de fick runt 40 anmälda deltagare som lärde känna varandra via zoom-möten.

I dag har både Paula och Sara hittat nya arbeten och podden produceras inte längre, men de välkomnar nya arbetssökande att höra av sig.

– Den som är intresserad och vill ta över stafettpinnen med podd och matchningar får gärna kontakta mig via Linkedin, säger Paula Torberntsson.

Katarina Markiewicz

Så skaffar du en jobbsökarkompis

Paula Torberntssons tips:

1. Efterlys på Linkedin. Skriv helt enkelt ”Jag är mellan jobb och söker en sparringpartner”.

2. Kolla på Facebook, där olika yrkeskategorier annonserar ut lediga jobb i så kallade grupper, och efterlys där.