Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

De fick toppjobben – med påhittade meriter

Att nå sina drömmars mål kräver hårt arbete – men inte för alla. Här är fem exempel på personer som nått höga positioner på helt påhittade meriter.
Lina Björk Publicerad 3 december 2021, kl 06:00
Colourbox
Att kunna flyga ett större passagerarplan utan pilotlicens kräver en del förberedelser. Colourbox

Blev chef med hög säkerhetsklass

Mannen hann jobba i 20 år inom försvaret innan det upptäcktes att hela hans karriär var baserad på en lögn. Den första kom redan 1999 då militären var tvungen att hoppa av en officersutbildning då han saknade godkända gymnasiebetyg. När han sökte jobb inom försvaret stod dock en genomförd utbildning i cv:t.

De kommande åren steg han i graderna och fick allt mer säkerhetsklassade jobb, som stabsofficer vid Natos högkvarter i Belgien och chef vid kustbevakningen i Sverige. När det uppdagades att mannen ljugit om sina meriter blev han uppsagd från sin tjänst. Han dömdes senare även till villkorlig dom och dagsböter för de falska intygen.

Tillverkade certifikat i kopiatorn

Thomas Salme hann flyga passagerarplan i 13 år innan flygpolisen stoppade honom vid gaten. Flygcertifikatet som han hade, var tillverkat i en kopiator och innehöll en rad stavfel. Och vid en närmare granskning av hans cv insåg man att en del av hans tidigare arbetsgivare, exempelvis Aladdin Airlines inte existerade.

Det visade sig att Salme hade pluggat på egen hand, lyssnat på flygradio, studerat manualer och tillbringat oerhört många timmar i flygsimulatorer innan han fick jobb som pilot. Straffet för lögnen blev 2000 euro i böter och flygförbud i ett år. I dag jobbar Thomas Salme som pressfotograf och har även skrivit en bok om bedriften att lura sin arbetsgivare i mer än ett decennium.

Från industrimagnat till fängelsekund

På 1980-talet var namnet Refaat el Sayed på allas läppar. Han gick från två tomma händer, till ett köp av läkemedelsföretaget Fermenta och blev god för närmare fyra miljarder kronor inom loppet av några år. Men framgångssagan tog snabbt slut när Refaats meriter granskades närmare.

Enligt bolagets årsredovisningar uppgav vd:n att han hade en examen i biokemi. Men när han pressades att bevisa sin doktorshatt svarade han att ”den låg någonstans i källaren”. När lögnen tillslut inte längre gick att dölja föll Fermentas aktie som en sten. Refaat el Sayed hamnade också i fängelse på grund av förfalskade värdepapper och fiffel med utländska lån.

Utbildningen från KTH var fejk

”Jag kan bäst beskriva mig som en 47-årig flygtokig entreprenör som utbildade mig till ingenjör och ekonom på KTH” Så inledde vd:n sitt cv när han sökte en ordförandepost till Västerås flygmuseum. Vidare sade han sig sitta i ABB:s koncernledning och ha över 1 000 flygtimmar bakom sig.

När erfarenheterna granskades närmare visade det sig att vd:n inte gått någon utbildning på KTH, utan enbart hade föreläst på skolan. Någon koncernledning satt han inte heller i och de 1 000 flygtimmarna var spenderade i en simulator. När tidningen VLT frågade vd:n kring vilken utbildning han egentligen hade var svaret ”ingen akademisk utbildning alls”.

Cv:t var en "förkortad version"

En färsk granskning av personliga meriter utsattes Annalena Baerbock för då hon i september kandiderade till förbundskanslerposten i Tyskland. Juristen påstod i sitt cv att hon arbetat för Europaparlamentarikern Elisabetg Schroeder i Bryssel. Under samma period som Annalena Baerbock sagt sig jobba för parlamentarikern var hon dock listad som ansvarig för kontoren i Berlin och Potsdam.

När hon konfronterades med uppgifterna gav hon förklaringen att hon gjort ett ”förkortad version av sitt cv”. Innan cv-missen ville var fjärde tysk se henne som Angela Merkels efterträdare. Efter skandalen hade siffran sjunkit till 18 procent.  

Läs mer: Se upp med cv-fusket

Det här ljuger vi mest om i vårt cv

  • Tidigare anställningar – hur länge och vad man har gjort.
  • Hur hög lön man har haft.
  • Bolagsengagemang i konkurrerande verksamhet.
  • Att man har fått avgångsvederlag.
  • Examen som inte finns.

Källa: Stockholms Handelskammare

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.