Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

De fick toppjobben – med påhittade meriter

Att nå sina drömmars mål kräver hårt arbete – men inte för alla. Här är fem exempel på personer som nått höga positioner på helt påhittade meriter.
Lina Björk Publicerad 3 december 2021, kl 06:00
Colourbox
Att kunna flyga ett större passagerarplan utan pilotlicens kräver en del förberedelser. Colourbox

Blev chef med hög säkerhetsklass

Mannen hann jobba i 20 år inom försvaret innan det upptäcktes att hela hans karriär var baserad på en lögn. Den första kom redan 1999 då militären var tvungen att hoppa av en officersutbildning då han saknade godkända gymnasiebetyg. När han sökte jobb inom försvaret stod dock en genomförd utbildning i cv:t.

De kommande åren steg han i graderna och fick allt mer säkerhetsklassade jobb, som stabsofficer vid Natos högkvarter i Belgien och chef vid kustbevakningen i Sverige. När det uppdagades att mannen ljugit om sina meriter blev han uppsagd från sin tjänst. Han dömdes senare även till villkorlig dom och dagsböter för de falska intygen.

Tillverkade certifikat i kopiatorn

Thomas Salme hann flyga passagerarplan i 13 år innan flygpolisen stoppade honom vid gaten. Flygcertifikatet som han hade, var tillverkat i en kopiator och innehöll en rad stavfel. Och vid en närmare granskning av hans cv insåg man att en del av hans tidigare arbetsgivare, exempelvis Aladdin Airlines inte existerade.

Det visade sig att Salme hade pluggat på egen hand, lyssnat på flygradio, studerat manualer och tillbringat oerhört många timmar i flygsimulatorer innan han fick jobb som pilot. Straffet för lögnen blev 2000 euro i böter och flygförbud i ett år. I dag jobbar Thomas Salme som pressfotograf och har även skrivit en bok om bedriften att lura sin arbetsgivare i mer än ett decennium.

Från industrimagnat till fängelsekund

På 1980-talet var namnet Refaat el Sayed på allas läppar. Han gick från två tomma händer, till ett köp av läkemedelsföretaget Fermenta och blev god för närmare fyra miljarder kronor inom loppet av några år. Men framgångssagan tog snabbt slut när Refaats meriter granskades närmare.

Enligt bolagets årsredovisningar uppgav vd:n att han hade en examen i biokemi. Men när han pressades att bevisa sin doktorshatt svarade han att ”den låg någonstans i källaren”. När lögnen tillslut inte längre gick att dölja föll Fermentas aktie som en sten. Refaat el Sayed hamnade också i fängelse på grund av förfalskade värdepapper och fiffel med utländska lån.

Utbildningen från KTH var fejk

”Jag kan bäst beskriva mig som en 47-årig flygtokig entreprenör som utbildade mig till ingenjör och ekonom på KTH” Så inledde vd:n sitt cv när han sökte en ordförandepost till Västerås flygmuseum. Vidare sade han sig sitta i ABB:s koncernledning och ha över 1 000 flygtimmar bakom sig.

När erfarenheterna granskades närmare visade det sig att vd:n inte gått någon utbildning på KTH, utan enbart hade föreläst på skolan. Någon koncernledning satt han inte heller i och de 1 000 flygtimmarna var spenderade i en simulator. När tidningen VLT frågade vd:n kring vilken utbildning han egentligen hade var svaret ”ingen akademisk utbildning alls”.

Cv:t var en "förkortad version"

En färsk granskning av personliga meriter utsattes Annalena Baerbock för då hon i september kandiderade till förbundskanslerposten i Tyskland. Juristen påstod i sitt cv att hon arbetat för Europaparlamentarikern Elisabetg Schroeder i Bryssel. Under samma period som Annalena Baerbock sagt sig jobba för parlamentarikern var hon dock listad som ansvarig för kontoren i Berlin och Potsdam.

När hon konfronterades med uppgifterna gav hon förklaringen att hon gjort ett ”förkortad version av sitt cv”. Innan cv-missen ville var fjärde tysk se henne som Angela Merkels efterträdare. Efter skandalen hade siffran sjunkit till 18 procent.  

Läs mer: Se upp med cv-fusket

Det här ljuger vi mest om i vårt cv

  • Tidigare anställningar – hur länge och vad man har gjort.
  • Hur hög lön man har haft.
  • Bolagsengagemang i konkurrerande verksamhet.
  • Att man har fått avgångsvederlag.
  • Examen som inte finns.

Källa: Stockholms Handelskammare

Karriär

Hobby blev heltidssyssla för dna-detektiv

Johanna Lindh bytte sin trygga anställning på en webbyrå mot ett friare arbetsliv i egen regi . Numer titulerar hon sig dna-detektiv.
Johanna Rovira Publicerad 10 november 2022, kl 14:44
Johanna Lindh sitter vid ett bord med gamla fotografier.
Dna-detektiven Johanna Lindh. Foto: Anders G Warne

Pandemin fick Johanna Lindh att tänka om. Visst trivdes hon ypperligt på webbyrån hon jobbat på i tio år, men det var svårt att få ihop det så kallade livspusslet när barnen skulle hållas hemma vid minsta snorsträng.

– Jag jobbade som projektledare och sajtbyggare och tyckte jobbet var jätteroligt. Men jag ville prova på att vara min egen, så jag kom överens med min arbetsgivare att jobba deltid ett halvår samtidigt som jag startade eget.

Sista augusti i år klippte hon banden med jobbet för gott. Numer försörjer hon sig som dna-detektiv i sitt företag Hitta pappa.

– Jag har släktforskat sedan tonåren och började först på hobbynivå att hjälpa andra spåra släktingar. Jag utför inte dna-tester utan tolkar de resultat som man får från släktforskarsajter. Det är lite som att lägga pussel, man måste veta vad man ska leta efter – detektivarbete och släktforskning i ett.

Kalla fall

Planen är också att föreläsa om släktforskning och dna-spårning och förhoppningsvis kunna hjälpa polisen att hitta förövare vid så kallade kalla fall, genom att spåra släktingar via gemensamma gener.

Att släktforska kan innebära överraskningar även om man inte har brottslingar i släkten:

– Det är inte ovanligt att förfäders snedsteg gett upphov till okända släktingar, säger Johanna Lindh, som själv, efter att ha dna-testat sig, hittade ny släkt i Norge efter ett utomäktenskapligt barn.