Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Chimey bytte karriär – blev lama

Att vara buddistpräst och kvinna är väldigt ovanligt i Sverige. När Victoria Chimey Victoré ville ägna sig åt buddismen på heltid sadlade hon om till lama, en slags andlig lärare – och gick med i facket.
Johanna Rovira Publicerad 27 september 2021, kl 11:17
AP Photo Bikas Das/TT, Privat
Vad man gör som lama beror på var man bor och vilka behov som finns där man verkar, säger Victoria Chimey Victoré. AP Photo Bikas Das/TT, Privat

Hur kommer det sig att du blev buddist?
– Jag hade en längtan inom mig och när jag hittade buddismen som 13-åring föll alla bitar på plats.

Hur blir man lama?
– I 30-årsåldern kände jag att jag ville ägna mig åt buddismen på heltid och fann en högt uppsatt tibetansk lama i Indien som jag studerade hos. Efter utbildning och träning i filosofi, meditation och språk i Asien och Nordamerika blev jag först buddistnunna 2009. I mars 2020 efter en 3,5 års, delvis sluten, retreat under en mästare blev jag lama.

Vad gör en lama?
– Att vara lama betyder i princip att man är en andlig lärare. Vad man gör beror på var vi bor och vilka behov som finns där man verkar. Eftersom många i Sverige inte vet vad de kan fråga oss lamor om, handlar det mycket om att undervisa folk i vad de kan få hjälp med. Här i Sverige plogar vi buddister fortfarande jorden – i mitt andra hemland, USA, har buddismen redan blivit en planta och i många amerikanska stater är lamor likvärdiga präster och kan förrätta vigslar och andra ceremonier.

Vad gjorde du innan du blev lama?
– Jag har bland annat grundat två metoder med tillhörande instruktörsutbildningar för att hjälpa folk att må bra och återfå självförtroendet. En av metoderna Conscious Movement hjälpte, genom ett samarbete med Försäkringskassan, långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Meditation och undervisning är den röda tråden i mitt liv.

Hur kommer det sig att du blev egen företagare?
– Den buddistiska traditionen bygger på goodwill och karma, men att försörja sig på gåvor är i princip omöjligt i det svenska samhället. Folk blir mycket nervösa så snart det inte finns en prislapp, så här måste man frångå traditionen. Jag startade därför ett företag där jag är både lama och vd och än så länge handlar det mest om undervisning. Jag har regelbundna kurser i meditation och filosofi, både digitalt och på plats. Jag har också möjlighet att förrätta vigslar och minneshögtider, men det gör jag utanför mitt företagande.

Vad har en lama för nytta av facket?
– Jag tror en lama per se inte har någon nytta av att vara med i facket, men en vd och företagsledare har det. Jag tycker det är suveränt att även den som inte är anställd kan känna att den har lite stöd i ryggen, så jag gick med i Unionen efter att ha registrerat mitt företag Sky Dancer World.

Varför heter ditt företag Sky Dancer World?
– Skydancer är det engelska ordet för Dakini – ett feminint väsen med oerhörd andlig kraft. Jag har dessutom en treårig akademisk utbildning från Dans & Teaterhögskolan och har arbetat med dans tidigare. På alla sätt och vis kände jag att det var ett namn som passade min verksamhet väldigt väl.

Karriär

Hobby blev heltidssyssla för dna-detektiv

Johanna Lindh bytte sin trygga anställning på en webbyrå mot ett friare arbetsliv i egen regi . Numer titulerar hon sig dna-detektiv.
Johanna Rovira Publicerad 10 november 2022, kl 14:44
Johanna Lindh sitter vid ett bord med gamla fotografier.
Dna-detektiven Johanna Lindh. Foto: Anders G Warne

Pandemin fick Johanna Lindh att tänka om. Visst trivdes hon ypperligt på webbyrån hon jobbat på i tio år, men det var svårt att få ihop det så kallade livspusslet när barnen skulle hållas hemma vid minsta snorsträng.

– Jag jobbade som projektledare och sajtbyggare och tyckte jobbet var jätteroligt. Men jag ville prova på att vara min egen, så jag kom överens med min arbetsgivare att jobba deltid ett halvår samtidigt som jag startade eget.

Sista augusti i år klippte hon banden med jobbet för gott. Numer försörjer hon sig som dna-detektiv i sitt företag Hitta pappa.

– Jag har släktforskat sedan tonåren och började först på hobbynivå att hjälpa andra spåra släktingar. Jag utför inte dna-tester utan tolkar de resultat som man får från släktforskarsajter. Det är lite som att lägga pussel, man måste veta vad man ska leta efter – detektivarbete och släktforskning i ett.

Kalla fall

Planen är också att föreläsa om släktforskning och dna-spårning och förhoppningsvis kunna hjälpa polisen att hitta förövare vid så kallade kalla fall, genom att spåra släktingar via gemensamma gener.

Att släktforska kan innebära överraskningar även om man inte har brottslingar i släkten:

– Det är inte ovanligt att förfäders snedsteg gett upphov till okända släktingar, säger Johanna Lindh, som själv, efter att ha dna-testat sig, hittade ny släkt i Norge efter ett utomäktenskapligt barn.