Hoppa till huvudinnehåll
Karriär

Chimey bytte karriär – blev lama

Att vara buddistpräst och kvinna är väldigt ovanligt i Sverige. När Victoria Chimey Victoré ville ägna sig åt buddismen på heltid sadlade hon om till lama, en slags andlig lärare – och gick med i facket.
Johanna Rovira Publicerad 27 september 2021, kl 11:17
AP Photo Bikas Das/TT, Privat
Vad man gör som lama beror på var man bor och vilka behov som finns där man verkar, säger Victoria Chimey Victoré. AP Photo Bikas Das/TT, Privat

Hur kommer det sig att du blev buddist?
– Jag hade en längtan inom mig och när jag hittade buddismen som 13-åring föll alla bitar på plats.

Hur blir man lama?
– I 30-årsåldern kände jag att jag ville ägna mig åt buddismen på heltid och fann en högt uppsatt tibetansk lama i Indien som jag studerade hos. Efter utbildning och träning i filosofi, meditation och språk i Asien och Nordamerika blev jag först buddistnunna 2009. I mars 2020 efter en 3,5 års, delvis sluten, retreat under en mästare blev jag lama.

Vad gör en lama?
– Att vara lama betyder i princip att man är en andlig lärare. Vad man gör beror på var vi bor och vilka behov som finns där man verkar. Eftersom många i Sverige inte vet vad de kan fråga oss lamor om, handlar det mycket om att undervisa folk i vad de kan få hjälp med. Här i Sverige plogar vi buddister fortfarande jorden – i mitt andra hemland, USA, har buddismen redan blivit en planta och i många amerikanska stater är lamor likvärdiga präster och kan förrätta vigslar och andra ceremonier.

Vad gjorde du innan du blev lama?
– Jag har bland annat grundat två metoder med tillhörande instruktörsutbildningar för att hjälpa folk att må bra och återfå självförtroendet. En av metoderna Conscious Movement hjälpte, genom ett samarbete med Försäkringskassan, långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Meditation och undervisning är den röda tråden i mitt liv.

Hur kommer det sig att du blev egen företagare?
– Den buddistiska traditionen bygger på goodwill och karma, men att försörja sig på gåvor är i princip omöjligt i det svenska samhället. Folk blir mycket nervösa så snart det inte finns en prislapp, så här måste man frångå traditionen. Jag startade därför ett företag där jag är både lama och vd och än så länge handlar det mest om undervisning. Jag har regelbundna kurser i meditation och filosofi, både digitalt och på plats. Jag har också möjlighet att förrätta vigslar och minneshögtider, men det gör jag utanför mitt företagande.

Vad har en lama för nytta av facket?
– Jag tror en lama per se inte har någon nytta av att vara med i facket, men en vd och företagsledare har det. Jag tycker det är suveränt att även den som inte är anställd kan känna att den har lite stöd i ryggen, så jag gick med i Unionen efter att ha registrerat mitt företag Sky Dancer World.

Varför heter ditt företag Sky Dancer World?
– Skydancer är det engelska ordet för Dakini – ett feminint väsen med oerhörd andlig kraft. Jag har dessutom en treårig akademisk utbildning från Dans & Teaterhögskolan och har arbetat med dans tidigare. På alla sätt och vis kände jag att det var ett namn som passade min verksamhet väldigt väl.

Karriär

Det här irriterar när tjänstemän söker jobb

En av tre tjänstemän tycker att det är svårt att hitta relevanta tjänster när de söker jobb. Det visar en undersökning från TRR. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm varit med om många märkliga rekryteringsprocesser.
Lina Björk Publicerad 4 mars 2024, kl 14:51
rekrytering
Jenny Lindahl Nyberg tycker att rekryteringsprocesser skulle kunna skötas mycket bättre. Foto/Shutterstock/privat

Det är tufft att vara mellan jobb. Och rekryteringsprocesser kan dra ut på tiden. Det visar Trygghetsrådets nya rapport om jobbsökande. Där svarar fyra av tio tjänstemän att de tycker att det tog lång tid innan processen var färdig. Jenny Lindahl Nyberg från Hässleholm bytte jobb för att komma närmare sina barn, men efter fyra år som administratör skulle företaget omorganisera och hennes tjänst försvann. 

– Det var tufft att bli arbetslös som 50-åring mitt i pandemin, säger hon. 

Jenny Lindahl

Här startar Jennys jobbsökande – och erfarenheter av rekryteringsprocesser, som många gånger gav mer att önska. Hon har varit med om IQ-tester, språktester och självskattningstester som egentligen inte haft något med hennes arbetsuppgifter att göra. 

– Jag har suttit och flyttat fyrkanter, undersökt mönster och logik. Det är långa processer och man lägger mycket tid på det, för att i slutändan kanske inte ens få ett svar tillbaka. Det är förnedrande.

Dock var majoriteten av tjänstemännen i TRR:s undersökning nöjda med den återkoppling de fått av rekryteraren efter tester och intervju. Endast 12 procent var missnöjda. Jenny Lindahl Nyberg uppskattar att ungefär 50 procent av de företagen hon sökt jobb hos, inte återkommit med svar efter att hon skickat in sina uppgifter. 

– Grovhugget kanske en fjärdedel återkommer under rimlig tid. Sedan är det en balansgång att ligga på själv, utan att bli påstridig och besvärlig. 

 

Svårt att skriva personligt brev

I själva rekryteringsprocessen tyckte många i undersökningen att det svåraste momentet var att skriva det personliga brevet. Andra saker upplevs betydligt enklare, som exempelvis att hämta in referenser och skriva CV. Jenny Lindahl Nyberg upplever att hon gör sig bäst öga mot öga med en rekryterare. 

– Det är något annat att ses och få en bild över personen, jämfört med att skicka in ett test, säger hon. 

Efter några jobbvändor och flera ansökningsprocesser fick hon hjälp av sin omställningsorganisation TRR, som tipsade henne om en YH-utbildning. Nu pluggar hon till Hotell Supervisor, ett val hon inte har ångrat. 

– Jag gör praktik nu och det känns helt rätt. I juni blir jag färdig. 

Om undersökningen

TRR är en omställningsorganisation som arbetar för företag och tjänstemän i den privata sektorn. 

Enkäten genomfördes mellan december 2023 och januari 2024.
Sammanlagt svarade 1403 personer.