Den som presterar dåligt eller har låg självkänsla riskerar att bli mobbad av chefen. Forskning visar att även de som gör bra ifrån sig på jobbet kan bli illa behandlade.
Publicerad
Att vara en stjärna på jobbet riskerar att uppfattas som ett hot av chefer med starkt fokus på hierarkier. Colourbox
Förlöjligande, skuldbeläggning och anklagelser om inkompetens är sådant som mobbande chefer ägnar sig åt. Liksom att nedvärdera, ljuga för eller inte ge medarbetarna erkännande för sina prestationer.
Forskare vid Wake Forest University School of Business i USA visar med färsk forskning att även de medarbetare som presterar bäst kan råka illa ut. Förklaringen är den psykologiska teorin om social rangordning.
En chef som är starkt inriktad på hierarkier ser världen som en tävling, med två kategorier människor: vinnare och förlorare. Den här chefstypen förstärker gärna hierarkier och diskriminerar personer som hen anser vara lägre stående.
För att bibehålla sin makt och status kan den här chefen även mobba dem som presterar bra eftersom de uppfattas som ett hot.
Någon blir inkallad till HR efter tveksam sökhistorik. Chefen skrattar för högt när vd:n håller tal på festen. Det sorgsna livet som projektledare. När Anders Strandberg skriver musik är det kontorslivet som står i fokus.
När jobbet tar över ens liv kan livet på kontor förvandlas till sånger. Det menar Anders Strandberg som skriver låtar om jobbfester, sökhistorik på jobbdatorn och att bli inkallad till HR. Foto: Privat/Colourbox.
Anders Strandberg. Foto: Privat.
Tv-serier om livet på kontor gör succé. The Office, Severance eller Ring min agent blev alla tittarfavoriter. Att göra musik om tillvaron som tjänsteman är ovanligare – men det är just vad Anders Strandberg har gett sig på. Till vardags jobbar han som it-konsult och på fritiden skriver han låtar som ”Human resources” (om mr. Peterson som blir inkallad till HR efter att ha betett sig otrevligt och kollat på porr), ”The company party” (om hur cheferna vill sitta så nära vd:n som möjligt och skrattar för högt åt hans skämt på jobbfesten) eller ”Productivity reporting” (om att vara övervakad och hetsad att arbeta snabbare).
Blir det roligare att jobba när du kan göra musik av jobbet?
– Det blir det väl. Jag trivs bra med mitt jobb, men det är klart att det är kul att skriva musik om det. Några av låtarna har jag skrivit för att roa mig själv och mina kollegor. Ibland skriver jag en låt och skickar runt till kollegor, för att få ett litet skratt, haha.
Är det jobbterapi att skriva låtar om jobbet?
– Det handlar nog mest om lust, faktiskt. Jag gör det för att det är kul, helt enkelt.
Dina låtar är lite vassa. Får du aldrig sura kommentarer från HR?
– Hittills har jag inte hört något från HR. Jag vet inte ens om de har lyssnat. Human Resources handlar om min chef, mr. Peterson. Och han tog låten med gott mod, han tyckte nog att den var rätt kul. Så här långt har det bara varit positiv feedback.
Vad kom först – musiken eller it-konsultandet?
– Jag började spela i band redan som tonåring. När jag var runt 24, 25 började jag skriva egna låtar. Då skrev jag mest på svenska, i svensk vistradition. Det höll jag på med som hobby i ett antal år. När jag blev it-konsult slutade jag mer eller mindre att skriva musik. Jobbet tog över och det blev mycket jobbresor. För några år sedan blev jag sugen på att ta tag i musikintresset. Och det som kom ut var låtar om jobbet, haha.
Jobbet hade tagit över ditt liv?
– Precis. Så jag totade ihop några låtar och kände att det var riktigt kul och bestämde mig för att göra ett album av det.
Scenskräck och Spotify
Namn: Anders Strandberg
Gör: It-konsult på TD Synnex. Låtar om livet på kontor.
Lyssna: Låtarna finns på albumet ”Notes from a logistics IT-consultant” på Spotify.
Uppträder: För 20 år sedan gjorde jag det. Nu har jag nog för mycket scenskräck.