Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

Högpresterare kan bli mobbade av chefen

Den som presterar dåligt eller har låg självkänsla riskerar att bli mobbad av chefen. Forskning visar att även de som gör bra ifrån sig på jobbet kan bli illa behandlade.
Publicerad 29 september 2016, kl 13:04
Colourbox
Att vara en stjärna på jobbet riskerar att uppfattas som ett hot av chefer med starkt fokus på hierarkier. Colourbox

Förlöjligande, skuldbeläggning och anklagelser om inkompetens är sådant som mobbande chefer ägnar sig åt. Liksom att nedvärdera, ljuga för eller inte ge medarbetarna erkännande för sina prestationer.

Forskare vid Wake Forest University School of Business i USA visar med färsk forskning att även de medarbetare som presterar bäst kan råka illa ut. Förklaringen är den psykologiska teorin om social rangordning.

En chef som är starkt inriktad på hierarkier ser världen som en tävling, med två kategorier människor: vinnare och förlorare. Den här chefstypen förstärker gärna hierarkier och diskriminerar personer som hen anser vara lägre stående.

För att bibehålla sin makt och status kan den här chefen även mobba dem som presterar bra eftersom de uppfattas som ett hot.

Källa: Harvard Business Review

 

Cajsa Högberg
[email protected]

Jobbrelationer

Här är yrket med flest otrogna

Drygt två av fem anställda har varit otrogna mot sin partner med en kollega. Det hävdar en brittisk undersökning som också avslöjar att gruppen säljare är mest benägen att hoppa över skaklarna tillsammans med en arbetskamrat.
Johanna Rovira Publicerad 10 november 2023, kl 06:06
En man med läppstiftmärken på skjortkragen och halsen.
Är jobbet en grogrund för otrohet? Enligt en brittisk undersökning är svaret ja. Hetast på gröten? Säljare. Foto: Colourbox.

Arbetsplatsen är tydligen en grogrund för otrohet. Runt 85 procent av samtliga otrohetsaffärer har sin upprinnelse på arbetsplatsen, enligt företaget Rant Casino som frågat 3 800 brittiska anställda om deras snedsteg. Av dessa erkände 1644 att de varit otrogna tillsammans med en kollega. Tilläggas ska att i begreppet otrohet räknades in allt ifrån en stilla flirt vid kaffemaskinen till att man faktiskt lämnat sin partner för en kollegas skull.

Hetast på gröten är tydligen säljare. 14,5 procent av alla som svarat att de gått bakom ryggen på sin partner, återfinns i den gruppen. Inom utbildning och vård har man uppenbarligen också ganska svårt att hålla sig på den äktenskapliga mattan och på fjärde plats återfinns anställda inom transport och logistik, där nästan 10 procent vänstrat med en kollega.

Farmaceuter och chefer mest trogna

Den som vill slippa bli bedragen bör satsa på en farmaceut. Chefer, konsulter och egenföretagare är också hyfsat trofasta eller förnekar åtminstone att de prasslat med en kollega. Bara 0,1 procent av dessa erkänner otrohet.

En fjärdedel av alla kärlekskranka har inlett sin kurtis på själva arbetsplatsen, medan drygt var femte lagt in stöten på arbetsrelaterade fester eller event, typ julfesten. 14 procent föll för frestelse att vänsterprassla på en konferensresa eller någon annan form av arbetsrelaterad resa.

22 procent av de trolösa lyckades dölja sitt snedsteg helt från sin parter, men resten blev ertappade.  17 procent blev påkomna för att en annan kollega röjde det amorösa äventyret för en bättre hälft, men det förekom också att kärleksaffären avslöjades frivilligt på grund av dåligt samvete eller uppdagades på sociala medier bland annat.  För 3,7 procent avslöjades otroheten genom att smittskyddslagen tvingade fram ett erkännande.