Hoppa till huvudinnehåll
Jobbrelationer

5 heta mötestrender

Biometrics, samhällsansvar och delningskultur. Det är några mötestrender som spås bli tongivande de kommande åren och kanske något att inspireras av till höstens konferenser, möten och kick-offer?
Ola Rennstam Publicerad 24 augusti 2018, kl 12:27
Colourbox.com, montage: Magdalena Taubert
Var kommer ni ha er kickoff i höst – och tycker du att ni borde hyra ut era outnyttjade mötesrum? Colourbox.com, montage: Magdalena Taubert

1. Biometrics

Den mest futuristiska mötestrenden handlar om biometrics. Det vill säga avancerad teknik som läser av människors beteende och känslor. En föredragshållare kan till exempel få live-information om åhörarnas intresse och personalen på en restaurang kan via ansiktsscanning får reda på när en stammis eller kändis är på väg in i lokalen. 72 procent av hotellföretagen uppger att de kommer att införa ansiktsscanning inom sju år, enligt en internationell undersökning bland konferensanläggningar.

2. Gästen vill inte vara gäst



Att eftersträva en känsla av herrskapsfolk och tjänare à la Downton Abbey tillhör historien. Nu vill besökaren känna sig som hemma, vara välkommen bakom baren för att själv blanda en drink och bli bemött som en individ. På konferensanläggningen Sigtunahöjden har receptionen ersatts med en plats där anställda och kunder jobbar sida vid sida. Fokus ligger på att bygga relationer och social gemenskap i stället för att odla en gammeldags servicekultur.

Läs också: 5 tips för bättre möten

3. Samhällsansvar viktigare



Kopplingen mellan lönsamhet och samhällsansvar kommer bli starkare. Enligt branschorganisationen Svenska möten uppger 62 procent av kunderna att de kommer att välja en annan anläggning om den inte uppfyller sitt samhällsansvar. Ett exempel är Högbo Brukshotell i Sandviken. Anläggningen köper närproducerade råvaror från Högbo Gårdshandelsförening som skapar integration för nyanlända och sysselsättning för människor med nedsatt arbetsförmåga.

4. Äkta är det nya svarta



Platser med en genuin och unik berättelse blir mer attraktiva. Det är det äkta och genomtänkta som eftertraktas i allt högre utsträckning. Efterfrågan på upplevelser kommer att öka koncepttänkandet i flera branscher. Att skapa en destination som förmedlar ett sammanhang som människor vill tillhöra blir extra viktigt för anläggningar utanför storstadsområdena. Ett exempel är Nääs Fabriker, ett bomullsspinneri från 1800-talet där fabriksmiljön bevarats och historien anpassats till nutid.

Läs också: Så säger du nej till möten

5. Alla delar allt



Delningsekonomin når nu även mötesbranschen. På samma sätt som Airbnb gjort att privatpersoner hyr ut boende till varandra kommer antalet alternativa möteslokaler att öka när företag hyr ut ytor de inte använder.

(Trenderna är framspanade av branschorganisationen Svenska möten.)

Foto: Colourbox och Nääs Fabriker 

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jobbrelationer

Så påverkar distansarbete dina jobbrelationer

Nästan varannan svensk tycker hemmajobb påverkar relationerna på jobbet negativt. Det visar rapporten Arbetspusslet.
Elisabeth Brising Publicerad 14 augusti 2024, kl 06:01
Kontorsarbetare sitter i möte runt ett bord medan kollegor som arbetar på distans och syns på en skärm.
Distansjobb har blivit norm i kontorsarbetslivet. Men relationerna till kollegor och chefer försämras tycker 45 procent av de svenska hybridarbetarna. Foto: Shutterstock

60 procent av svenskarna arbetar hemma minst en dag i veckan. Men det fysiska kontoret är också viktigt för åtta av tio. Dit åker vi för att träffa våra kollegor och chefer, enligt en rapport från ISS Facility Services. 

84 procent anser att social interaktion i arbetet är viktigt eller mycket viktigt . Men nästan hälften, 45 procent, upplever också att deras relationer till kollegor blivit sämre av distansarbetet. 

En minde del, 20 procent, tycker även relationen till chefen påverkats till det sämre än tidigare. Här skiljer sig uppfattningen åt mellan olika åldrar. De under 41 år tycker relationen med chefen påverkats mer negativt av distansjobb än de över. 

Yngre gillar kontoret mer 

Hela 8 av 10  tycker fortsatt att den fysiska arbetsplatsen är fortsatt viktig enligt undersökningen. Men bara en tredjedel av de anställda över 41 år vill kalla på-plats-kontoret "mycket viktigt". 

Många i den äldre gruppen trivs med att jobba hemma, eftersom de tycker att distansen får dem att stressa mindre och fokusera mer effektivt. Bland de yngre kontorsarbetarna är gracerna mer jämt fördelade. Nästan varannan i åldersgruppen 18-40 år tycker att det fysiska kontoret är "mycket viktigt" för dem. 

Svårt för nyanställda och oerfarna

Enligt ISS väcker det nya hybridlandskapet knepiga frågor för arbetsgivare som: hur skapar man en gemensam företagskultur och ser till att kompetensöverföringen mellan äldre och yngre funkar?

– Tillfällena att dela erfarenheter och kompetens minskar när specifika grupper väljer att arbeta hemifrån. Som arbetsgivare innebär det ytterligare utmaningar där den fysiska arbetsplatsen måste stimulera möten mellan olika typer av medarbetare, säger Andreas Thorling, vd på ISS Sverige, i en kommentar. 

Så ser svenskarna på distansarbete

Fördelar med att jobba på plats

• En av de främsta fördelarna med att jobba på kontor är enligt åtta av tio det sociala umgänget med kollegorna.  

• 66 procent av svenskarna uppskattar kunskapsdelningen som sker på fysiska kontor. 

• En tredjedel känner att det är lättare att få rutiner i vardagen på kontoret.

• Elva procent känner sig mer nedstämda på distans. 

Fördelar med distansarbete

• En majoritet säger att det bästa med att jobba hemifrån är att de får mer arbetsro och att de slipper pendla. 

• Tre av fem som jobbar hemifrån säger att de passar på att göra hushållssysslor som att tvätta när de jobbar hemifrån. 

• En tredjedel tycker det bästa med att jobba hemifrån är att de kan spara in pengar på till exempel pendlings- och lunchkostnader. 

Många jobbar sjuka hemifrån

• En majoritet i enkäten säger att de jobbar hemifrån trots att de är sjuka eller har förkylningssymtom. Endast åtta procent gör aldrig det. 

• Var sjätte svensk jobbar hemifrån trots att de är sjuka för att de inte är tillräckligt sjuka för att sjukanmäla sig, men inte tillräckligt friska för att gå till kontoret.

• 52 procent jobbar hemma trots sjukdom för att underlätta jobbet framöver för sig själv. En majoritet anser att arbetsbördan blir högre när de kommer tillbaka för att ingen avlastar dem vid sjukdom.

• Fyra av tio svenskar jobbar ibland trots sjukdom för att de inte vill få lägre inkomst genom karensdag och sjukavdrag. 

Om ISS enkät och rapport 
Undersökningen som ligger till grund för rapporten Arbetspusslet är genomförd av Novus på uppdrag av ISS Facility Services AB och presenterades 2023. Totalt har 1 050 svenska kontorsarbetare med möjlighet till hemarbete, i åldrarna 18–79 år deltagit i undersökningen via en webbenkät.