Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen kritisk till nedläggning av myndighet

Den nya Jämställdhetsmyndigheten kommer att lägga ner. Det blir konsekvensen av att riksdagen röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Unionen beklagar beslutet.
Ola Rennstam Publicerad
Flik47/Colourbox
Flik47/Colourbox

Jämställdhetsmyndigheten bildades den 1 januari i år och ligger i Angered i Göteborg. Myndigheten, som har ett 50-tal anställda, kommer nu att avvecklas till följd av M och KD:s budgetförslag som riksdagen röstade ja till under onsdagseftermiddagen. Beslutet innebär ett budgetutrymme på 40 miljoner kronor för 2019 och inga pengar alls för 2020. Det innebär att myndigheten får ett år på sig att avveckla verksamheten.

Läs mer: "En ny regering måste rusta Sverige för sämre tider"

– Jag vill avvakta med att dra några slutsatser. Men jag kan konstatera att jämställdhetsmyndigheten har varit efterfrågad av olika aktörer, politiska partier och organisationer under många år, för att effektivisera och följa upp jämställdhetspolitiken, säger generaldirektör Lena Ag till Sveriges Radio.

Läs mer: Sexuella trakasserier i fokus för ny myndighet

Lina Andersson, jämställdhetsexpert på Unionen, är kritisk till beslutet.

– Det är väldigt beklagligt att myndigheten läggs ner. Den hade kunnat fylla en viktig funktion vad gäller uppföljning, samordning och stöd till andra myndigheter med jämställdhetsarbetet. Myndighetens uppdrag fyller en funktion som tidigare har saknats och som vi bedömer behövs, säger hon.

Unionen ställde sig bakom förslaget att myndigheten skulle inrättas.

– Det finns en ojämställdhetsproblematik som påverkar mängder av människors möjligheter och rättigheter negativt på flera olika sätt i deras vardag. En konsekvens av att myndigheten läggs ner är att arbetet med att förändra bristen på jämställdhet får sämre förutsättningar, säger Lina Andersson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.