Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen fortsätter organisera tjänstemän

I Malmö stad finns det inte längre några anställda tjänstemän – där jobbar numera bara tjänstepersoner. Unionen har dock inte några planer på att ta till sig den nya könsneutrala titeln – än.
Johanna Rovira Publicerad 31 januari 2017, kl 14:33
Colourbox
Unionen har inga planer på att ändra ordet tjänsteman till vare sig tjänsteperson eller tjänstehen. Colourbox

Kommunfullmäktige i Malmö beslutade i fjol att anta en motion från feminisktiskt initiativ  och skrota alla tjänstemän inom kommunen. Nu jobbar det bara könsneutrala tjänstepersoner i staden. I Umeå har frågan också varit uppe, men där gavs tummen ner för ordbytet och man behöll sina tjänstemän, trots att förespråkarna för tjänstepersoner anser att titeln tjänsteman är både felaktig och exkluderande.

På Unionen, som ju organiserar alla tjänstemän inom privatsektorn, har frågan inte varit på tapeten, enligt förbundets likabehandlingsexpert Peter Tai Christensen.

– När jag jobbade på DO och tidigare på JämO dök frågan om att ändra ordet ombudsman till ombud upp, men man kom fram till att ordet ombudsman är en institution, något svenska språket bidragit med internationellt, så man behöll det.

I Språkbanken vid Göteborgs universitet, får man 15 326 träffar på ordet tjänsteman medan tjänsteperson bara ger 21 träffar. Ordet tjänstehen, som kan vara ett könsneutralt alternativ,  ger tio träffar.

– Jag vill inte förminska betydelsen av språket – språket spelar roll när det gäller att konstruera uppfattningar om kön, men ordet tjänsteman är så vedertaget så man ser inte nödvändigtvis en man framför sig när man hör det, säger Peter Tai Christensen.

– Vi har inte på agendan att byta ordet just nu, men jag kan inte sia om hur det blir framöver.

Johanna Rovira
[email protected]