Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Unionen fortsätter organisera tjänstemän

I Malmö stad finns det inte längre några anställda tjänstemän – där jobbar numera bara tjänstepersoner. Unionen har dock inte några planer på att ta till sig den nya könsneutrala titeln – än.
Johanna Rovira Publicerad 31 januari 2017, kl 14:33
Colourbox
Unionen har inga planer på att ändra ordet tjänsteman till vare sig tjänsteperson eller tjänstehen. Colourbox

Kommunfullmäktige i Malmö beslutade i fjol att anta en motion från feminisktiskt initiativ  och skrota alla tjänstemän inom kommunen. Nu jobbar det bara könsneutrala tjänstepersoner i staden. I Umeå har frågan också varit uppe, men där gavs tummen ner för ordbytet och man behöll sina tjänstemän, trots att förespråkarna för tjänstepersoner anser att titeln tjänsteman är både felaktig och exkluderande.

På Unionen, som ju organiserar alla tjänstemän inom privatsektorn, har frågan inte varit på tapeten, enligt förbundets likabehandlingsexpert Peter Tai Christensen.

– När jag jobbade på DO och tidigare på JämO dök frågan om att ändra ordet ombudsman till ombud upp, men man kom fram till att ordet ombudsman är en institution, något svenska språket bidragit med internationellt, så man behöll det.

I Språkbanken vid Göteborgs universitet, får man 15 326 träffar på ordet tjänsteman medan tjänsteperson bara ger 21 träffar. Ordet tjänstehen, som kan vara ett könsneutralt alternativ,  ger tio träffar.

– Jag vill inte förminska betydelsen av språket – språket spelar roll när det gäller att konstruera uppfattningar om kön, men ordet tjänsteman är så vedertaget så man ser inte nödvändigtvis en man framför sig när man hör det, säger Peter Tai Christensen.

– Vi har inte på agendan att byta ordet just nu, men jag kan inte sia om hur det blir framöver.

Jämställdhet

Kvinnor missgynnas under föräldraledighet

Var tredje kvinna har känt sig missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. Det visar en undersökning som Unionen har låtit göra.
Publicerad 8 mars 2024, kl 06:01
Till vänster en hög med mynt, till höger en föräldraledig mamma med sitt barn.
Jämställt var det - inte - här. Var tredje kvinna upplever lönemässig diskriminering i samband med föräldraledighet. Det visar en undersökning från Unionen och Novus. Foto: Colourbox/Martina Holmberg/TT.

Vad krävs egentligen för att ett arbetsliv ska vara föräldravänligt? Den frågan har Unionen, med hjälp av Novus, ställt till drygt 1 000 tjänstemän i privat sektor som har barn mellan 0–11 år. Svaren visar att det mest avgörande för att arbetslivet ska fungera med att vara förälder är en chef som har förståelse och en positiv inställning till föräldraskap och arbetsliv.

Undersökningen visar att jämställdheten på svensk arbetsmarknad har en bit kvar. Var tredje kvinnlig tjänsteman uppger att hon på något sätt ha blivit missgynnad av sin arbetsgivare under sin föräldraledighet. 
Många anser vidare att de inte fått tillräcklig kompetensutveckling, att de gått miste om chans till befordran eller att man blivit tilldelad sämre arbetsuppgifter på grund av sin föräldraledighet. 

Lönekartläggning nyckel till jämställdhet

Svaren visar även att många av de tillfrågade kvinnorna inte ingått i den årliga lönerevisionen. Det är allvarligt, anser Unionens förbundsordförande Peter Hellberg.

− Vi har haft ett förbud mot missgynnande av föräldralediga i snart 20 år, men fortfarande är det här något som drabbar tjänstemän, det är inte okej, säger han och fortsätter:

− Många känner sig missgynnade lönemässigt, att man har halkat efter i löneutvecklingen I många av våra kollektivavtalsskrivningar är det bestämt att man ska ingå i lönerevisionen. Om det är under ett sådant avtal, då bryter man mot det,

Enligt Unionens är de årliga lönekartläggningarna en viktig nyckel för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader.

− Det är alldeles för många arbetsgivare som inte gör de här årliga lönekartläggningarna som det faktiskt finns lagkrav på. En tredjedel av lönekartläggningarna visar på osakliga löneskillnader som då rättas till. Vår erfarenhet visar att när man väl upptäcker löneskillnaderna och får diskutera det så brukar det faktiskt rättas till. Lönekartläggningar gör verkligen skillnad, säger Peter Hellberg.

Unionen arbetar aktivt för att det måste bli tydligare konsekvenser för företag som inte genomför lönekartläggningar.

− Idag är uppföljningen från myndigheter och Diskrimineringsombudsmannen för sällan förekommande, och sanktionerna för små. Då blir det inte några incitament för arbetsgivarna att följa lagen som vi ser det, och det måste det bli en förändring på, säger Peter Hellberg.

Text: Sylvester Löfström