Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Privat sektor sämst på lika lön

Lika lön för lika jobb oavsett kön. Det kan låta som en självklarhet, men trots att de flesta är överens minskar löneskillnaderna mellan kvinnor och män med myrsteg. Inom privat sektor är den oförklarade löneskillnaden allra störst.
Linnea Andersson, Niklas Hallstedt Publicerad
Rosa rand, kvinnors löner jämfört med mäns löner i privat sektor. Blå rand: kvinnors löner jämfört med mäns löner i offentlig sektor. Gul rand: mäns löner som jämförelsetal. Bläddra vidare för nästa graf.

"Är ni beredda att förhandla för både kvinnor och män i hela arbetsmarknadens intresse?"

Frågan ställdes tidigare under hösten av Kommunals ordförande och avtalssekreterare till industrins parter angående den svenska modellen, där industriavtalet påverkar hela lönebildningen. De kvinnodominerade branscherna och yrkena kommer aldrig ikapp de mansdominerade.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar visserligen, men det går trögt. Bortsett från att kvinnodominerade branscher ofta ligger efter lönemässigt, är den oförklarade löneskillnaden störst inom privat sektor, där kvinnor tjänar 93 procent av vad männen tjänar. Bland privatanställda tjänstemän är siffran 91,4 procent.

Det är dock inte säkert att det betyder att skillnaden helt och hållet beror på om man är kvinna eller man. I den oförklarade löneskillnaden ingår flera faktorer som inte mäts eller samlas in i statistiken. Förutom kön, kan skillnaden bero på kompetens, meriter och andra egenskaper eller frånvaro från jobbet. Skillnader som är uppenbara för en arbetsgivare vid lönesättning men som inte syns i statistiken.

Peter Tai Christensen, jämställdhetsexpert på Unionen, tror att en viktig orsak till att löneskillnaderna är större inom privat sektor är att lönerna inte nödvändigtvis är kända för andra. Inom statlig sektor kan man begära ut lönelistor och se exakt vilka löner ens kollegor har. På så vis tror Peter Tai Christensen att arbetsgivaren blir lite mer genomtänkt, eftersom man faktiskt måste kunna försvara lönerna. Inom privat sektor kan bristen på transparens göra det svårt att veta var man ska lägga sig i sitt eget lönesamtal.

– När det gäller jämställda löner handlar det om lönen i relation till andra, inte bara vad man själv känner sig nöjd med.

För att komma till rätta med problemet tror Peter Tai Christensen att det är viktigt att våga prata om lön med sina kollegor. På vissa arbetsplatser finns exempelvis öppna löneklubbar, just för att skapa transparens.

Enligt Medlingsinstitutet kan en annan förklaring vara att yrkesindelning i flera avseenden är grov och därför inte fångar upp alla nivåer som finns inom ett yrke, till exempel chefskap på lägre nivåer. Att den oförklarade löneskillnaden är större inom just privat sektor kan bero på att det finns flera olika typer av arbeten och arbetsuppgifter än inom exempelvis statlig sektor.

Peter Tai Christensen är inne på samma linje som Medlingsinstitutet och säger att medarbetare kan få ett utökat ansvar men ändå behålla sin yrkestitel och därför ligger de kvar i samma grupp som tidigare. Att det ofta är män som får ett utökat ansvar kan hänga ihop med andra saker som att de inte förväntas vabba och vara föräldralediga i samma utsträckning som kvinnor och att arbetsgivaren därför ser det som en mindre risk att män kommer att vara borta.

Månadslöner 2013

Genomsnittliga månadslöner för Unionenmedlemmar: 

Kvinnor: 30 240 kr
Män: 36 250 kr

Unionen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.