
När Unionenmedlemmen Anders Palfi började jobba på Lärarförbundet 2002 var han pappa till en liten pojke. Sedan dess har han fått ytterligare tre söner och har under åren fått stor erfarenhet av att vara småbarnsförälder i arbetslivet. Men att ha fyra barn och jobba heltid har inte varit några problem.
– Jag tycker att Lärarförbundet är föredömligt när det gäller flexibla arbetstider och möjligheten att jobba när och där man kan. Min närmaste chef Roger och hans chef har visat stor tolerans och prov på ett lösningsorienterat ledarskap när mina barn har varit sjuka under längre perioder, säger Anders Palfi, som jobbar med IT-utveckling och projektledning på Lärarförbundet.
Lärarförbundet har en föräldrapolicy som säger att man ska förlägga mötestider efter klockan nio och före klockan 16, att det är tillåtet att jobba på distans och att det ska vara möjligt att vobba när barnen är sjuka. Dessutom kompenserar arbetsgivaren för förlorad arbetsinkomst vid både vab och längre föräldraledighet. Enligt Anders Palfi gör det att de anställda tolkar policyn som att det är viktigt och bra att fokusera på barnen utan att riskera att ekonomin blir lidande.
Men att Anders Palfi verkligen ville nominera Lärarförbundet till Guldnappen just i år beror inte bara på policyn och riktlinjer, utan grundar sig i personlig erfarenhet.
– För två år sedan fick jag en son med speciella behov som föddes med en diagnos och som gör att jag har behövt vara borta mycket. Arbetsgivaren har sett till att det har funkat med arbetslivet när jag har varit på läkarbesök och utredningar. Utöver det har jag känt ett starkt emotionellt stöd från både min närmaste chef och ända upp i ledningen.
Utöver sina egna erfarenheter säger Anders Palfi att hans kollegor också har en positiv bild av arbetsgivarens förhållningssätt till småbarnsföräldrar. När han började på Lärarförbundet var det många 40-talister anställda men i takt med att de har gått i pension har de blivit fler pappor och mammor till yngre barn i personalstyrkan.
Samtidigt påpekar han att det inte enbart är medarbetarna som tjänar på en föräldravänlig arbetsplats utan att även arbetsgivaren kan dra nytta av att attrahera småbarnsföräldrar och se deras styrkor.
Så blir ni föräldravänliga – Anders Palfis tips:
Tänk kreativt – Lås er inte vid 9 till 5-tänket utan hitta flexibla lösningar för både arbetsuppgifter och arbetstid.
Stötta – Småbarnsföräldrar har ett livspussel att bygga, men med rätt stöd från arbetsgivaren kan de vara högproduktiva trots hämtning, lämning, vabb och vobb.
Tillgång i stället för last – Dra nytta av småbarnsföräldrar och deras styrkor. Att få dem att känna sig som en resurs kan både sporra och motivera.
Guldnappen:
Guldnappen är Unionens pris till arbetsplatser som underlättar för sina anställda att förena arbetslivet och karriären med ett aktivt föräldraskap. Priset har även en jämställdhetsaspekt då föräldraskapet får olika konsekvenser för kvinnor och män, i och med att kvinnor oftare går ner i arbetstid när barnen är små och är föräldralediga i större omfattning än man.
Pristagare:
2014: Ramböll
2013: Polarbröd AB
2012: Boliden Group, corporate IT
2011: Ingen utdelning
2010: ITT Water & Wastewater
2009: CSC
2008: Ingen utdelning
2007: Servera
2006: The Nielsen Company
2005: Picab
2004: Kronans Droghandel
2003: Ikea, Sverige