Arbetet för att få ILO att anta konvention har pågått ända sedan 2015 – och framgången var långt ifrån självklar. Under förra årets ILO-konferens blev diskussionerna så infekterade att flera regeringar reste sig upp och lämnade förhandlingarna i protest.
– Det var rätt deppigt vid den här tiden för ett år sedan och väldigt mycket känslor, säger Lise Donovan, jurist på TCO, Sveriges arbetstagarrepresentant som varit med och förhandlat fram konventionen.
Även om det redan var beslutat att man skulle ta upp konventionen inom ILO så fick Lise Donovan och arbetstagarsidan stark medvind av MeToo, som gjorde att frågan om trakasserier och övergrepp i arbetslivet hamnade på allas läppar. Innan dess hade intresset varit väldigt sviktande från arbetsgivarsidan och en del medlemsländer har också varit tveksamma.
– I och med MeToo behövde vi inte längre visa på behovet av en konvention. Ingen regering eller arbetsgivare kunde påstå att det inte förekom trakasserier hos dem.
Konventionen innehåller skrivningar om våld och trakasserier, särskilt könsbaserat men även våld och trakasserier som utövas av tredje part – exempelvis patienter och kunder, samt våld i hemmet som påverkar arbetslivet.
– Det är väldigt härligt att vi nått ett avgörande. I Sverige har vi redan mycket på plats men de här tre punkterna är inte riktigt tillgodosedda och därför har vi prioriterat dem.
Nu tar det nationella arbetet vid då regeringen ska se om man kan ratificera konventionen. I Sverige är det en process som ofta tar lång tid men Lise Donovan hoppas att Sverige tänker annorlunda den här gången.
– Det här är en så stor grej och vi vill att det ska ratificera så snabbt som möjligt. För att konventionen överhuvudtaget ska träda i kraft måste minst två länder ha ratificerat och det vore himla kul om Sverige var ett av de länderna.
Lise Donovan upplever att regeringen varit ganska passiv tidigare men att både Stefan Löfvén, som var på plats för 100-årsfirandet av ILO, Ylva Johansson och regeringskansliets tjänstemän kändes mer aktiva och på i år.
– Jag har pratat med statssekreteraren och påpekat att den här frågan är precis i linje med regeringens politik, att de missar öppet mål om de inte driver på. Så jag hoppas att regeringen är mer positiva även fortsättningsvis, för det här är bara början.
ILO
- Internationella arbetsorganisationen (International Labour Organization) grundades för 100 år sedan – 1919 och har sitt säte i Genève i Schweiz. Organisationen är trepartisk (regeringar, arbetsgivare och arbetstagare) och syftet är att främja social rättvisa, internationella lagar om mänskliga rättigheter och humana arbetsvillkor. ILO är ett självständigt organ inom FN.
- ILO samlas för en stor konferens i juni varje år.
- Konvention är det starkaste instrumentet inom ILO i och med att det blir bindande för de länder som ratificerar det.
- En rekommendation är rådgivande och handlar om hur konventionerna ska tillämpas mer konkret.
Källa: Wikipedia