Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Män ogillar karriärkvinnor

Framgångsrika karriärister bedöms olika beroende på om de är kvinnor eller män. Det visar ett experiment som nyligen genomfördes bland norska studenter. Och det är framför allt män som ogillar framgångsrika kvinnor.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Bland de norska studenterna var det främst männen som ogillade den framgångsrika karriärkvinnan. Colourbox

Norge är ett av världens mest jämställda länder. Trots det verkar glastaket existera i allra högsta grad. Med det osynliga ”taket” syftar man på den struktur som hindrar kvinnor från att avancera karriärmässigt, oavsett kompetens, enbart på grund av deras kön.

I ett nyligen genomfört experiment berättades en historia om en framgångsrik karriärjägare, för drygt 100 norska studenter. Men medan den ena klasshalvan fick höra att personen hette Hanna, fick den andra halvan höra att personen hette Hans.

Skillnaderna i klasshalvornas syn på strebern var slående. Studenterna gillade Hanna sämre som person än Hans och ansåg dessutom att Hanna var en sämre ledare än Hans, trots att den enda skillnaden var deras namn.

Skillnaderna beror, enligt forskarna, förmodligen på starkt befästa könsstereotyper. Människor ser oftare på män som naturliga ledare, att de är handlingskraftiga och målinriktade, medan kvinnor förväntas vara mer omsorgsfulla och empatiska. Historien om den kompromisslösa och framgångsrika affärskvinnan Hanna passar därför inte in på den stereotypa bilden av en kvinna. Hon kan inte vara en stark ledare samtidigt som hon är en omtänksam mamma, och därför gillade studenter henne inte.

Än mer intressant är att det framför allt var männen bland studenterna som ogillade Hanna. Medan kvinnorna värderade Hans och Hanna lika, värderade männen Hanna långt mer negativt än Hans. Männen tyckte att Hans var en bättre förälder, de ville hellre dricka öl med honom, jobba för honom och ha honom som mentor.

Bland männen var det bara 24 procent som gillade Hanna, jämfört med 75 procent som gillade Hans. Motsvarande siffra bland kvinnorna var 41 procent för Hanna och 37 procent för Hans.

Enligt forskarna är experimentet det första i sitt slag som har genomförts i Norge. Samma experiment genomfördes bland studenter i USA för tolv år sedan. Även då värderades framgångsrika kvinnor och män olika.

Läs hela rapporten från experimentet här

Om experimentet

Studien genomfördes av Markedshøyskolen (marknadshögskolan) i samarbete med Tankesmedjan Agenda under februari 2015. Experimentet genomfördes för första gången bland amerikanska ekonomistudenter på Harvard 2003. 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.