Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Mammor bromsas i karriären

Kvinnor avstår i högre grad än män att söka nytt jobb för att de är föräldrar. Mammor anser dessutom att deras karriär påverkas negativt av föräldraledigheten i större utsträckning än pappor. Det visar en ny undersökning från Unionen.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Kvinnor anser i dubbelt så hög grad som män att deras karriär påverkas negativt när de blir föräldrar. Colourbox

Mer än en fjärdedel av tjänstemän i privat sektor med barn mellan noll och elva år har låtit bli att söka jobb för att de är föräldrar. Bland kvinnor är andelen 37 procent jämfört med 24 procent av männen, enligt Unionens undersökning om ett föräldravänligt arbetsliv.

Mammor anser dessutom i dubbelt så hög grad som pappor att deras möjligheter till karriärsutveckling har påverkats negativt.

– Det är självklart ett allvarligt problem att kvinnor i praktiken inte har samma förutsättningar som män att göra karriär. Föräldraskap får aldrig bli en karriärbroms för kvinnor, säger Martin Linder, Unionens ordförande, i ett pressmeddelande.

Tre av tio av de tillfrågade har gått ner i arbetstid för att kunna kombinera föräldralivet med arbetslivet. Även här är skillnaden stor mellan kvinnor och män. Nästan hälften av mödrarna har gått ner i arbetstid mot knappt en femtedel av fäderna.

– Föräldraskapet får olika konsekvenser för kvinnor och män. Kvinnor som grupp tar ett större ansvar för barn än vad män gör. Det får en karriärhämmande effekt för mammor som ofta inte får samma fart i sin karriärutveckling som pappor, säger Martin Linder.

Trots att föräldraledighetslagen förbjuder arbestgivare att missgynna arbetstagare av skäl som har att göra med deras föräldraledighet svarar 23 procent av kvinnorna och åtta procent av männen som varit föräldralediga under de senaste tre åren att de inte ingått i lönerevisionen på samma villkor som sina kollegor.

– Det är oacceptabelt men föga förvånande att en större andel föräldralediga kvinnor än män riskerar att missgynnas i lönehänseende. Ju längre föräldraledighetsperioder desto större risk att hamna på efterkälken i löneutvecklingen, säger Martin Linder.

Men det är inte dystra siffror överallt. Unionens undersökning visar även att en majoritet av föräldrarna tycker att de har inflytande över sin arbetstid och att möten ofta förläggs på tider som gör det möjligt att hämta och lämna på förskola och skola.

Unionens undersökning

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Målgruppen för undersökningen är tjänstemän inom privat sektor som har barn i åldersspannet 0-11 år. Undersökningen genomfördes som webbenkät under perioden 20/11 – 4/12, 2015. Totalt omfattar undersökningen 2 046 intervjuer med en svarsfrekvens på 61 procent.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.