
Nio av tio medlemmar som har barn under 16 år anser att det är mycket viktigt att arbetslivet också är föräldravänligt. Bara 0,3 procent avfärdar frågan som oviktig. Samtidigt är det bara runt 40 procent som anser att det funkar bra att kombinera dagens arbetsliv med föräldraskap.
– Att det är fler som tycker att frågan är viktig än som anser att arbetslivet redan är föräldravänligt, visar att det finns förbättringsbehov, säger Unionens likabehandlingsexpert, Peter Tai Christensen, som är en av rapportförfattarna till Föräldravänligt arbetsliv 2014.
Ett sätt att nå ett arbetsliv som är mindre tufft mot föräldrar kan vara att ge anställda inflytande över den egna arbetstiden. Det önskemålet toppar listan över framgångsfaktorer och 83 procent av de svarande anser att en sådan lösning skulle förbättra möjligheterna att kombinera arbete och barn.
Drygt tre av fyra anser dessutom att det skulle underlätta deras liv att ha jobbmöten på tider som inte krockar med hämtning och lämning av barn. Bara hälften är nöjda med de faktiska mötestiderna.
Att cheferna föregår med gott exempel kommer tredje plats och backas upp av drygt sju av tio. Bland cheferna själva är siffran ännu högre – bland de kvinnliga chefer som svarat på undersökningen tycker 91 procent att det är viktigt att ledningen agerar goda förebilder för andra föräldrar. Det dock bara fyra av tio som cheferna tycker lever upp till rollen som förebild.
– Man kan fundera på om de kvinnliga cheferna upplever chefskapet som svårt att kombinera med föräldrarollen. En tidigare studie visar att 18 procent av de kvinnliga cheferna funderar på att hoppa av på grund av den egna arbetssituationen.
– Chefer vill gärna föregå med gott exempel, men upplever att de inte har förutsättningarna att göra det, säger Peter Tai Christensen.
Det är i glappen mellan förväntningarna och verkligheten som Peter Tai Christensen ser ett stort förbättringsbehov på arbetsplatser i Sverige. Tanken med rapporten är den, förutom att ta pulsen på läget för föräldrar i privat-tjänstemannasektorn, ska kunna fungera som vägledning för arbetsgivare.
En del saker har arbetsgivarna redan lärt sig. Som att det är olämpligt att ställa frågan: "Tänker du skaffa barn?", under en anställningsintervju. Bara fem procent av de tillfrågade medlemmarna hade fått den frågan på en intervju.
– Det är färre än tidigare och en positiv förändring som kan vara en konsekvens av föräldraledighetslagen. Men det är naturligtvis allvarligt att fem procent fortfarande får frågan, säger Peter Tai Christensen.