Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Kvinnor kräver bättring i it- och teknikbranschen

Mät rätt saker och tvinga alla på arbetsplatsen att lära sig vad en bromance-attityd innebär. Det var några av de krav som kvinnor inom it- och teknikbranschen knådade fram i Göteborg i går och överlämnade till Almega och Unionen.
Johanna Rovira Publicerad 23 oktober 2019, kl 16:10
Lina Söderström
Kvinnor i it- och teknikbranschen ställer krav på bättre arbetsmiljö Lina Söderström

Det är något ruttet med arbetsmiljön inom it- och tekniksektorn. Enligt en undersökning ger 41 procent av de kvinnor som jobbar inom sektorn upp och tar jobb någon annanstans fastän de gillar sina arbetsuppgifter och fastän arbetsgivare önskar få in fler kvinnor i branschen. För att förhindra att fler it-kvinnor kastar in handsken anordnade organisationen Women in tech Göteborg en workshop tillsammans Women in it och Unionen Göteborg.

– Platserna tog slut på en och en halv dag, vi fick ha väntelista och närmare 120 kvinnor kom. Det finns en fantastisk vilja att göra något av alla erfarenheter vi har, säger Malin Frithiofsson, styrelseledamot i Women in tech, och en av initiativtagarna till eventet Techwomen get your voices heard.

Erfarenheter utbyttes och i grupper fick deltagarna sedan i två timmar knåda fram olika förslag på krav som kan göra branschen mer jämställd och mindre kvinnofrånstötande.

– Kommer det här verkligen att gå, tänkte jag från början. Men alla gav sig huvudstupa in i jobbet och jag är överraskad att det gick så bra, säger Malin Frithiofsson.

– Almega och Unionen har ju gemensamt tagit fram en praktisk lista över hur jämställdhet ska bedrivas utifrån ett arbetsrättsligt perspektiv. Våra krav handlar mer om kulturen på arbetsplatsen och hur den ska förändas.

Stoppa mobbarna och se till att använda statistik och siffror på rätt sätt, är några av de förslag som mynnade ut i regelrätta krav.

Läs alla krav här

– Hur man räknar kan vara jätteviktigt. Det kan ju till exempel vara så att man hävdar att man har 10 procent kvinnor på en arbetsplats, men när man plockar bort HR-funktioner och assistenter är det noll kvinnor.  Det handlar inte bara om att ha kvinnor på arbetsplatsen, utan även vilka roller och vilka befogenheter de tilldelas. Jag tror många företag använder siffror för att hitta skrytpunkter i stället för att använda dem som ett verktyg att rannsaka sig själv med.

Kvinnorna kräver också obligatorisk undervisning för alla på ett företag i ”Bromance”-attityd. Ordet bromance, eller bromantik, används för att beskriva en nära, men icke-sexuell, relation mellan män. Det handlar om att uppmärksamma att män rekryterar och befordrar andra män,

– Undersökningar visar att vi litar mer på personer som liknar oss själva. Visst – mångfald kan skapa friktion och homogena arbetsplatser kan vara effektiva. Men innovation sker där det finns friktion, där man utmanar varandra att tänka nytt och vara smartare, säger Malin Frithiofsson.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]