Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Kvinnor knuffas ut för stup

Att kvinnor som vill göra karriär har svårt att nå de högsta posterna benämns ofta som ”glastaket”. Nu har forskare även upptäckt ”glasstupet” som drabbar kvinnor på chefspositioner. Det skriver Svenska Dagbladet.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Colourbox

Stup-fenomenet innebär att kvinnor får chefsjobb i lägen där mycket redan gått åt pipan och det därför är stor risk att misslyckas. Även om glas-begreppen för det mesta används om (bristande) jämställdhet, drabbar såväl glastak som glasstup även människor ur minoritetsgrupper.

Ett aktuellt exempel är GM:s nya chef Mary Barra som fått reda upp kaoset i efterdyningarna av de defekta tändningslås som orsakat 13 dödsfall och som lett till att företaget tvingats massåterkalla bilar.

Enligt en amerikansk professor med det passande namnet Christy Glass finns tydliga bevis på att glasstupet är en realitet inom både idrottsvärlden och bland de så kallade ”Fortune-500-företagen”. Det vill säga USA:s 500 största företag som den amerikanska affärstidskriften Fortune Magazine årligen listar.

- Det är vanligare att coacher ur minoritetsgrupper får leda lag som förlorat och att kvinnor och minoriteter oftare utses till koncernchefer i företag som har det kämpigt, sa Christy Glass i en intervju med radiokanalen NPR, enligt Svenska Dagbladet.

Enligt henne kan det tänkas att även vita män erbjuds de här jobben, men att männen tackar nej med vetskap om att det går fler tåg för dem.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.