Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Jämställt – men bara i styrelserna

Tack vare sin lag om könskvotering har Norge världens mest jämställda bolagsstyrelser, men längre än så sträcker sig inte jämställdheten. I ledningsgrupperna är det fortfarande männen som dominerar, skriver Metro.
Linnea Andersson Publicerad

För elva år sedan införde Norge kvoteringslagar för styrelserna i börsnoterade bolag. Når inte andelen kvinnor upp till minst 40 procent får bolagen näringsförbud. Till följd av den strikta lagen har vårt grannland i väst världens mest jämställda styrelser. Det visar den utvärdering av lagens effekter som forskare vid handelshögskolor i Norge och USA gjort.

Men kvinnornas intåg i styrelserummen har inte smittat av sig på resten av organisationerna. Chefspositionerna domineras fortfarande av män.

Minna Salminen, genusforskare vid Uppsala universitet, tror att det behövs fler insatser utöver könskvotering för att få till jämställda bolag.

- Om man tillsätter 40 procent kvinnor så kan det fortfarande vara männen som dominerar. Om man ser hur det brukar fungera i blandade grupper kan jag tänka mig att männen då ändå bestämmer 80 procent. Den manliga normen bryts inte då. En kvinnlig VD kan ha större frihet att bryta normer än kvinnor i styrelserna, säger hon till Metro.

En annan konsekvens var att flera bolag avnoterades från börsen eftersom de inte levde upp till lagens krav. De företag som blev kvar är därför de som varit mest villiga att jobba med jämställdhet.

Som Kollega skrivit tidigare har en rad europeiska länder valt att följa i Norges fotspår och infört kvoteringslagar de senaste åren.

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.