Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Jämställda företag prisas av Unionen

I år delar Unionen ut tre jämställdhetspriser i stället för ett – förutom Guldnappen, som delats ut sedan 2003, delas också en Guldstege och en Guldpeng ut.
Johanna Rovira Publicerad
(Från vänster). Sven Täveby, vice klubbordförande, CGI. Ulrika Jonsson, HR-businesspartner, CGI. Anders Warg, enhetschef, Sensus. Frida Telleborn, klubbordförande Sensus. Marina Åman, andre vice ordförande, Unionen. Martin Linder, ordförande, Unionen. Åsa Gidsäter Roos, HR-chef, Essity. Harriet Sjöberg, klubbordförande, Essity.

Unionen vill öka takten för jämställdheten och för att löneskillnaden mellan kvinnor och män, som är 17 procent inom den privata sektorn, raderas snabbare.

– Alla säger jämt att inom mitt företag förkommer det inga skillnader, men vi måste alla rannsaka oss själva och fråga oss om det verkligen är så jämställt som vi tror att det är, sade Unionens ordförande Martin Linder vid den paneldebatt som föregick prisceremonin på måndagen.

Var tredje kvinna som har barn i åldern noll till elva år och har varit föräldralediga säger i en undersökning som Unionen låtit göra, att de halkat efter karriär- och lönemässigt. Det behövs särskilda insatser för att inte föräldralediga ska hamna på efterkälken, enades debattörerna om.

– Det är ingen raketforskning – det gäller bara att ha särskilda utvecklingssamtal, särskilda avstämningssamtal och särskilda karriärplaner när man faktiskt vet att det finns en risk med att vara föräldraledig, sade Martin Linder.

Flexiblare arbetsliv, tydliga lönekriterier, mer handling och mindre snack var andra förslag på hur jämställdhettakten ska ökas.  Samt att lyfta fram förebilder .

– Våra jämställdhetspris handlar mycket om att lyfta fram goda exempel på företag som gjort bra saker, sade Unionens ordförande Martin Linder när priserna delades ut till:

Läs mer om priserna: Guldpeng ska få fart på jämställdheten

Guldnappen 2018 (till årets mest föräldravänliga arbetsplats), tilldelas:


Essity Hygiene and Helath AB

Motivering: Med en startegisk målsättning att vara en bra och inkluderande arbetsplats för alla, i kombination med konkreta insatser för ett föräldravänligt arbetsliv är Essity Hygiene and Health AB en given vinnare av Guldnappen 2018.

 

Guldpengen 2018 (till företag med jämställda löner), tilldelas:


Sensus Västra Sverige

Motivering: Med en föredömlig lönesättning och ett aktivt, professionellt och inkluderande arbete för jämställda löner är Sensus Västa Sverige en självklar vinnare av Guldpengen 2018.

 

Guldstegen 2018, (till företag med jämn könsfördelning bland chefer), tilldelas:


CGI Sverige

Motivering: I en mansdominerad IT-bransch är CGI Sverige ett föredöme med en tydlig målsättning och ett aktivt arbete för att skapa jämställda karriärmöjlligheter,

Tidigare vinnare av Guldnappen

2017 - Volvo Cars

2016 - Lärarförbundet och Lärarnas A-kassa

2015 - Ingen utdelning

2014 - Ramböll

2013 - Polarbröd AB

2012 - Boliden Group, corporate IT

2011 - Ingen utdelning

2010 - Xylem (hette tidigare ITT Water&Wastewater)

2009 - CSC

2008 - Ingen utdelning

2007 - Servera

2006 - The Nielsen Company

2005 - Picab

2004 - Kronans Droghandel

2003 - IKEA, Sverige

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.