
IT-branschen är mansdominerad och kvinnor har på många håll svårt att ta plats. Men det finns företag som jobbar målmedvetet för att skapa jämställda karriärmöjligheter. Ett av dem är CGI Sverige, landets största IT-företag, som nyligen prisats av Unionen just för sitt jämställdhetsarbete.
CGI:s ledningsgrupp består av hälften kvinnor och har ambitionen att anställa lika många män som kvinnor – på alla positioner. Att företaget lyckats beror till stor del på en strategi kring mångfald i rekryteringsprocessen, ett krav är till exempel att det alltid ska finnas representanter av båda könen i slutvalet av vilken kandidat som ska få jobbet.
– Det gäller att bygga underifrån, genom att få in kvinnor i organisationen kan de bli ledare på sikt, säger Ulrika Jonsson, HR-chef.
När CGI annonserar ut tjänster använder man formuleringar som ska tilltala alla. Enligt Ulrika Jonsson tenderar kvinnor i högre utsträckning än män att rata annonser med många och specifika kompetenskrav, i stället betonas teamkänsla och flexibilitet.
– Det är viktigt vad vi signalerar utåt, inte bara i ord utan även i handling. Vi strävar efter att så långt det går ha mixade team så att det inte kommer ut fem grabbar från oss till en kund. Det gäller även vid till exempel mässor, säger hon.
Ett sätt att locka kvinnor till chefsroller och stärka dem i deras ledarskap är nätverket Womentor. Där möts mentorer och adepter under ett års tid för att utbyta erfarenheter. En av adepterna är Helena Bylander, mellanchef på CGI:s kontor i Malmö.
– Programmet har varit väldigt givande och har fått mig att reflektera över mitt eget ledarskap och vart jag vill. Min mentor har också varit bra på att utmana mina föreställningar, berättar hon.
Helena Bylander har jobbat på företaget i elva år och varit chef i fem, i dag har hon personalansvar för 15 personer.
– Under mina år har jag aldrig upplevt att jag blivit annorlunda behandlad på grund av att jag är tjej eller att kvinnor generellt inte blir respekterade i ledande roller.
Men även om CGI kommit långt i sitt jämställdhetsarbete och numera fokuserar på mångfald finns det mer att göra, enligt Helena Bylander. Bland annat kring uppfattningen att kvinnor inte vill bli chefer.
– Jag vill inte kategorisera eller förstärka skillnaderna mellan kvinnor och män utan tänker att vi är individer med samma förutsättningar. Dock ser jag inte att tjejer avancerar lika ofta som killar. För att råda bot på det måste vi ledare vara öppna inför att tjejer faktiskt är intresserade av ledande roller och hjälpa till att pusha dem lika mycket som killar. Oftast ger ingen dig en ny roll – den får du genom att vara kompetent och driven. Men du måste även signalera tydligt att du vill, säger hon.
Prognoser visar att IT-branschen snart står inför en akut kompetensbrist och då gäller det att vara attraktiv som arbetsgivare. Att det även finns en affärsnytta med jämställdhetsarbetet är inget CGI sticker under stol med.
– Det handlar inte bara om att ge kvinnor samma möjligheter utan det gynnar också vårt företag, det gör oss attraktiva som arbetsplats och tilltalar kunder. Vi tror att vi blir mer lönsamma med den här mixen, även om ingen vet säkert om företaget hade gått sämre om vi inte arbetat med de här frågorna, säger Ulrika Jonsson.
– Det här är ingen kvinnofråga utan något som berör alla. Om vi inte jobbar med detta riskerar vi att skapa en kultur där kvinnor inte trivs och söker sig vidare. Utmaningen ligger i att skapa medvetenhet hos männen, för lösningen kan inte enbart vara att kvinnorna ska ta för sig mer.
CGI SVERIGE
➧ 4 000 anställda på ett 30-tal orter.
➧ 34 procent av medarbetarna är kvinnor, 35 procent av cheferna. Målet är att andelen kvinnor i chefsposition ska vara 40 procent år 2020.
➧ Företaget har sitt ursprung i Logica, tidigare WM-Data.
➧ CGI vann Unionens jämställdhetspris Guldstegen i höstas och tilldelades Womentorpriset 2017.