Hoppa till huvudinnehåll
Jämställdhet

Begära högre lön = dålig karma

Kvinna inom IT-branschen med lägre lön än dina manliga kollegor? Vänta på bättre tider. Att be om en löneökning är bara dålig karma. Det rådet gav Microsofts vd Satya Nadella publiken vid ett seminarium för kvinnor i databranschen i torsdags.
Gabriella Westberg Publicerad
Manish Swarup/AP/TT
Microsofts vd Satya Nadella vid ett (annat) seminarium för studenter i New Delhi. Manish Swarup/AP/TT

Uttalandet fick genast kritik både på plats och i sociala medier, vilket snart tvingade Nadella till en pudel.

Det var ironiskt nog på evenemanget the Grace Hopper Celebration of Women in Computing i Phoenix, USA, som Microsoft-chefen bjudits in till en paneldiskussion, för att diskutera kvinnors möjligheter i den så övervägande mansdominerade IT-branschen.

Inom Microsoft är tre fjärdedelar av alla anställda, på alla nivåer, män och när det gäller de tekniska uppdragen står männen för hela 83 procent. Det är en snedbalans som flera stora IT-jättar, inklusive Microsoft, har börjat jobba med systematiskt på sistone.

När Microsofts vd Satya Nadella så fick frågan hur kvinnor i branschen som ligger efter sina manliga kollegor i lön borde agera för att våga begära en löneökning, svarade han så här:

”Det handlar inte så mycket om att begära löneökning som att lita på att systemet kommer att belöna dig under resans gång”, och tillade att det vore ”god karma” att låta bli att begära löneökning och det visar arbetsgivaren att man är pålitlig och beredd att ta ansvar.

Moderatorn, Maria Klawe, rektor på Harvey Mudd College och även ledamot i styrelsen för Microsoft, svarade genast att hon inte höll med - vilket gav applåder från publiken, enligt The Guardian. Hon fortsatte att rekommendera kvinnor som hamnat efter i löneutvecklingen att läsa på om löner och sedan öva sig i lönesamtal med människor de litar på.

På Twitter utbröt snart en storm kring Nadellas uttalande, som han senare under dagen besvarade så här (översatt från engelska):

“Var otydlig kring hur kvinnor bör begära lönehöjning. Vår bransch måste sluta genuslönegapet så att en lönehöjning inte ska behövas på grund av fördomar.”

Även internt pudlade Microsofts vd till kvällen, genom ett mejl till de anställda:

“Jag tycker att män och kvinnor ska få lika lön för lika arbete. När det kommer till rådgivning kring hur att få en lönehöjning när man tycker att det är berättigat, då var Marias råd det rätta. Tycker du att du är värd en lönehöjning ska du begära det.”

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Jämställdhet

7 sätt att öka jämställdheten

Ett lyckat jämställdhetsarbete leder till bättre rekryteringar och högre lönsamhet. Här är sju tips som får jämställdheten att blomstra på din arbetsplats.
Publicerad 15 maj 2025, kl 09:30
En nyckel för att lyckas skapa en jämställd arbetsplats är att jobba med normer och beteenden. Foto: Colourbox
  1. Börja prata om företagets jämställdhetsmål och gör en bedömning om det finns ojämställdhetsproblem på arbetsplatsen. Prioritera ett par av dessa problem och upprätta en plan för hur de ska åtgärdas. Följ upp arbetet för att säkerställa att förändring sker. Om inte, gör ett omtag.
     
  2. Granska de normer som finns på arbetsplatsen, och förändra om det behövs. Var aktiv och visa vilka beteenden som inte är önskvärda, säg ifrån.
     
  3. Bestäm vilka regler som gäller och hur ni som medarbetare är mot varandra. Föregå själv med gott exempel.
     
  4. Jämställdheten börjar med chefen. Satsa på att utbilda ledarna, normer och beteenden skapas uppifrån och går nedåt i organisationen. Chefer kan behöva hantera motstånd mot jämställdhetsarbetet. Det betyder att kunna kommunicera och motivera varför företaget arbetar med jämställdhet.
     
  5. Kommunicera er vision. Det går inte att bara tänka ut ändrade normer kring jämställdhet utan att kommunicera dem. Hitta informella ledare som är intresserade av jämställdhet.
     
  6. Ett företag som vill rekrytera mer jämställt måste börja med jämställdhetsarbetet och ändra normer kring jämställdhet internt i företaget – innan man börjar rekrytera. Att enbart anställa några kvinnor på en mansdominerad arbetsplats löser inte jämställdheten.
     
  7. Glöm inte: Håll ut – förändringsarbete tar tid.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Sara Nilsson, senior utredare.

Text: Teres Hallman

Läs mer

Foto: Erik Abel

Mansdominerade Norra Skog följde tipsen och fick högre lönsamhet och bättre rekryteringar på köpet. Läs artikeln här.