Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Unionen vill se krav på vinproducenter

Strejken på den sydafrikanska vingården Robertson Winery är över. Men grundläggande problem kvarstår inom vinindustrin. Det anser Unionen som tagit initiativ till en diskussion med Systembolaget.
Niklas Hallstedt Publicerad 23 januari 2017, kl 14:01
Vindruvor.
Unionen har initierat en dialog med Systembolaget om de arbetsförhållande som råder i vinproduktionen i Sydafrika. Foto: Eric Risberg/TT

I 14 veckor strejkade de anställda på Robertson Winery. Slutresultatet blev en lönehöjning med åtta procent. (Se faktaruta.)

– Ja, strejken ledde till högre löner, konstaterar Magnus Kjellsson, internationell chef på Unionen.

– Det är bra men vi tror att det enda som kan göra långsiktig skillnad för arbetsvillkoren är om man lyckas bygga ömsesidigt respektfulla relationer mellan arbetsgivare och fack.

På initiativ av Unionen träffade Magnus Kjellsson i förra veckan tillsammans med klubben på företaget Systembolagets ledning för att diskutera Sydafrikafrågan.

Enligt Magnus Kjellsson var det ett ”positivt och framåtriktande” möte.

– Systembolaget kan inte diktera villkoren för alla vingårdar i Sydafrika, men de kan ställa krav på sina leverantörer. Bolaget har en etisk policy och ett strukturerat arbete kring de här frågorna, men det går att utveckla och göra bättre. Från Unionens sida har vi pratat om att vi kan bidra till att skapa en bättre incidentrapportering och bättre informationskanaler.

Under strejken uppmanade de svenska syndikalisterna till bojkott av sydafrikanska viner. Men en bojkott skulle knappast leda framåt, anser Magnus Kjellsson.

– Det är problematiskt med bojkott. Det är svåra anställningsförhållanden i Sydafrika och det är klart att människor är rädda att förlora sina arbeten.

Magnus Kjellsson påpekar också att det inte enbart handlar om Robertson, liknande problem med låga löner och svårigheter att arbeta fackligt finns i en rad branscher världen över.

– Som fackförbund är det väldigt svårt att leva med missförhållanden över huvud taget, vi måste våga lyfta blicken och bry oss om andra delar av världen. Svenska företag och företag med svenska intressen bör ta ett större ansvar för sitt agerande i andra delar av världen.

Under våren kommer Unionen och Systembolaget träffas ytterligare gånger. Dessutom kommer frågan att diskuteras inom den internationella livsmedelarbetarfederationen, IUF, där Unionen är medlem.

Strejkens resultat

Den löneökning som de strejkande arbetarna på Robertson Winery fick var lägre än de från början krävt. Trots det anser det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU att strejken blev en framgång, bland annat eftersom regeringen tvingats undersöka arbetsförhållandena som finns inom vinindustrin.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".