Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

"Vi vill inte uppmana till bojkott"

En bojkott av sydafrikanska viner skulle inte förbättra situationen för arbetarna på vingårdarna, anser Unionen på Systembolaget.
– Vi måste jobba långsiktigt och trycka på i Systembolagets styrelse för att det ska bli bättre, säger Maria Nilsson, ordförande för Unionenklubben på företaget.
Niklas Hallstedt Publicerad 26 oktober 2016, kl 15:59
LEIF R JANSSON / TT
Vinodling utanför den sydafrikanska staden Stellenbosch där bland annat Robertson Winery odlar vin. LEIF R JANSSON / TT

Sedan en månad tillbaka strejkar arbetarna på sydafrikanska Robertson Winery. Syndikalistfacket DFSA på Systembolaget uppmanar till bojkott av viner som stöd för de strejkande. ”Det råder inga tvivel om att villkoren bakom sydafrikanska viner ofta är fullständigt omänskliga”, skriver de i ett debattinlägg i Metro.

Unionenklubben, Systembolagets personalförening, har hittills ställt sig kallsinniga till uppmaningen.

– Vi tycker inte att man ska uppmana kunderna att bojkotta vinerna. Det får de göra utifrån sitt eget ansvar, säger Maria Nilsson som också påpekar att det går att köpa Fairtrade- och Fair for Life-viner som garanterar en premie som ger ökad ekonomisk och social trygghet för dem som arbetar på vinodlingarna.

I en debattartikel hävdar syndikalisterna att det sydafrikanska facket skrivit till Unionenklubben och vädjat om stöd, men inte fått svar. Det stämmer inte, enligt Maria Nilsson.

– Vi har skickat ett svar och frågat hur de tycker att vi ska hjälpa dem. De begär att vi skulle ställa upp på en bojkott. Men om situationen förbättras och bojkotten tar slut kommer kanske inte de kunder som slutat köpa vinerna tillbaka.

Enligt syndikalisterna räcker den sydafrikanska minimilönen bara till 60 procent av en näringsrik kost.

Borde inte Unionen kämpa för höjda minimilöner i Sydafrika?
–Det är svårt att säga hur mycket det behövs för att leva. Har Sydafrika bestämt att detta är minimilönen så får vi acceptera det. Vi måste utgå från de lagar och regler som finns i landet, även om vi kan önska att de ska tjäna bra, säger Maria Nilsson som anser att de bästa platserna för Unionen att agera är i Systembolagets styrelse och i de samverkansråd som finns med företaget.

– Vi ska hela tiden ha en kultur som ser till att de vi köper av ska ha det bra.

Maria Nilsson välkomnar att Systembolaget nu ska skicka ned folk till Sydafrika för att granska situationen på vingårdarna. Samtidigt erkänner hon att det inte är helt enkelt.

– Problemet har varit att träffa rätt folk på plats. Unionen var med när Systembolaget besökte Sydafrika 2013. Då fick man träffa personer som svarade på frågor, man trodde så klart att allt var bra.

Syndikalisterna uppmanar också Unionenklubben att delta i en gemensam debatt där man kan diskutera vad systembolagets personal kan göra för att hjälpa till. Det är inget som Maria Nilsson tänker ställa upp på.

– De har en åsikt, vi har en annan åsikt. Vad vinner man på att ha en debatt? Är detta bästa sättet att hjälpa arbetarna i Sydafrika?

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.