Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Samarbete ska ge vinarbetare bättre arbetsmiljö

Systembolaget har inlett ett samarbete med Unionen och den fackliga organisationen IUF. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för anställda i vinindustrin. Initiativet kommer från Unionens fackklubb på Systembolaget.
David Österberg Publicerad 25 augusti 2017, kl 11:43
Colourbox.com
Colourbox.com

Förra hösten strejkade anställda hos vinproducenten Robertson Winery i Sydafrika. Strejken fick stor uppmärksamhet i svenska medier, bland annat efter att fackförbundet Syndikalisterna uppmanat konsumenter till bojkott av sydafrikanska viner.

Vinarbetarna protesterade mot låga löner och dåliga arbetsvillkor och efter 14 veckors strejk höjdes deras löner med åtta procent.

Men problemen med arbetsmiljön är fortfarande stora i flera vinproducerande länder. Unionens fackklubb på Systembolaget har därför tagit initiativ till ett samarbete mellan Systembolaget, den internationella fackliga organisationen IUF och Unionen. Igår skrev parterna under ett avtal som går ut på att de tillsammans ska arbeta för att vinarbetare får organisera sig fackligt och för att missförhållanden rapporteras och åtgärdas av Systembolaget.

– Genom samarbetet med IUF får vi ännu bättre information om hur arbetsförhållandena ser ut i riskländer. Den fackliga anslutningsgraden är ofta väldigt låg – i Sydafrika är den till exempel runt fem procent – vilket kan göra det svårt för oss att få en klar bild av hur arbetsmiljön ser ut, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.

Enligt Ida Ingerö har IUF högt förtroende och många kontakter i vinproducerande länder. Systembolaget hoppas därför att samarbetet med organisationen ska leda till att arbetet mot dåliga arbetsvillkor underlättas.

– Vi är väldigt glada över att Unionen tog det här initiativet. Det innebär att de inte bara arbetar för sina medlemmar i Sverige utan också arbetar för anställda i andra delar av världen. Det hjälper oss som arbetsgivare att bli bättre på att arbeta med de här frågorna, säger hon.

Maria Nilsson är ordförande för Unionens klubb på Systembolaget. Hon är nöjd med avtalet.

– Det känns förstås bra att Systembolaget i egenskap av en stor aktör på denna marknad tar ett ansvar och är med på en konstruktiv lösning för att komma tillrätta med leverantörer som missköter sig som arbetsgivare, säger hon.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".