
Förra hösten strejkade anställda hos vinproducenten Robertson Winery i Sydafrika. Strejken fick stor uppmärksamhet i svenska medier, bland annat efter att fackförbundet Syndikalisterna uppmanat konsumenter till bojkott av sydafrikanska viner.
Vinarbetarna protesterade mot låga löner och dåliga arbetsvillkor och efter 14 veckors strejk höjdes deras löner med åtta procent.
Men problemen med arbetsmiljön är fortfarande stora i flera vinproducerande länder. Unionens fackklubb på Systembolaget har därför tagit initiativ till ett samarbete mellan Systembolaget, den internationella fackliga organisationen IUF och Unionen. Igår skrev parterna under ett avtal som går ut på att de tillsammans ska arbeta för att vinarbetare får organisera sig fackligt och för att missförhållanden rapporteras och åtgärdas av Systembolaget.
– Genom samarbetet med IUF får vi ännu bättre information om hur arbetsförhållandena ser ut i riskländer. Den fackliga anslutningsgraden är ofta väldigt låg – i Sydafrika är den till exempel runt fem procent – vilket kan göra det svårt för oss att få en klar bild av hur arbetsmiljön ser ut, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget.
Enligt Ida Ingerö har IUF högt förtroende och många kontakter i vinproducerande länder. Systembolaget hoppas därför att samarbetet med organisationen ska leda till att arbetet mot dåliga arbetsvillkor underlättas.
– Vi är väldigt glada över att Unionen tog det här initiativet. Det innebär att de inte bara arbetar för sina medlemmar i Sverige utan också arbetar för anställda i andra delar av världen. Det hjälper oss som arbetsgivare att bli bättre på att arbeta med de här frågorna, säger hon.
Maria Nilsson är ordförande för Unionens klubb på Systembolaget. Hon är nöjd med avtalet.
– Det känns förstås bra att Systembolaget i egenskap av en stor aktör på denna marknad tar ett ansvar och är med på en konstruktiv lösning för att komma tillrätta med leverantörer som missköter sig som arbetsgivare, säger hon.