Bara en fjärdedel av världens alla yrkesarbetande har en tillsvidareanställning. Övriga har tillfälliga, tidsbegränsade anställningar eller jobbar helt utan kontrakt. Och de osäkra jobben ökar, enligt en ny rapport från ILO.
Generalsekreteraren för ILO, britten Guy Ryder, presenterar rapporten World Employment and Social Outlook 2015, vid en presskonferens i Geneve. Jean-Christophe Bott/AP/TT
I den första av en serie rapporter om läget på den globala arbetsmarknaden, World Employment and Social Outlook 2015, visar ILO, International Labour Organisation, även att utöver en ökning av osäkra anställningar ökar även deltidsarbetet, särskilt bland kvinnor.
- Den här trenden riskerar att underblåsa den negativa spiral av svag global efterfrågan och långsam jobbtillväxt som har karaktäriserat den globala ekonomin och en stor del av arbetsmarknaden sedan den ekonomiska krisen, säger ILO:s generaldirektör Guy Ryder i en kommentar.
Samtidigt ökar ojämlikheten över i princip hela världen, inkomstgapet mellan de som har fasta anställningar och de som inte har det, har vuxit konstant de senaste tio åren.
ILO konstaterar också att även om allt fler omfattas av pension och socialförsäkringar har de som saknar fast anställning sällan tillgång till arbetslöshetsersättning. Pensionsavsättningar bland egenföretagare är också ett problem, under 2013 var det bara 16 procent av egenföretagarna som pensionssparade.
Arbetsrätten har stärkts under senare tid, rapporterar ILO, eller åtminstone konsensus kring vikten av en arbetsrättslig lagstiftning som skyddar arbetskraften. Detta gäller dock inte Europa, där har arbetsrätten snarare tappat i värde sedan krisen 2008.
"Arbetsrätten behöver anpassas bättre till den nya diversifierade arbetsmarknaden", konstaterar Raymond Torres, en av rapportförfattarna.
Färre GSC-jobb
Enligt ILO:s rapport har ökningen av andelen yrkesverksamma inom den globala leverantörskedjan saktat in sedan krisen 2008. I dag arbetar omkring en av fem i världen på något sätt med produktion eller tjänster för konsumtion i annat land.
Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.
I början av april grepsHryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare.
Väldsfacket ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev.
I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden.
Ukrainska facket behöver stöd
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT
Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina.
– Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen.
– Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog.
Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande.
– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén.
Världsfacket (ITUC)
Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.