Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Ingen rädder för VW på Scania

Facket på Volkswagen vill att företaget skapar ett nytt bolag där lastbilsbolagen Scania och MAN ingår. Det skulle betyda att makt flyttas från det svenska bolagets ledning. Men Unionenfacket på Scania är inte oroligt.
Niklas Hallstedt Publicerad 15 oktober 2014, kl 11:07
Lastbil kör framför Scanias logga.
Foto: Anders Wiklund/TT

Tidigare i år tog VW över hela Scania. Nu rapporterar Dagens Industri att VW:s fackordförande Bernd Osterloh vill att ett nytt, tyskt koncernbolag bildas.

Bernd Osterloh sägs vara nära allierad med VW:s ordförande Ferdinand Piëch. I det nya bolaget skulle förutom Scania och MAN också VW-märkets kommersiella fordon ingå. En sådan förändring skulle enligt DI innebära att Scanias styrelse kan marginaliseras när stora beslut tas i det nya bolaget.

Håkan Thurfjell, Unionens klubbordförande på Scania, är dock inte särskild oroad.

- Det är inget revolutionerande med det. De har köpt oss, så det är klart att de vill ha makten. Vi har ju inte varit gratis direkt.

Enligt Håkan Thurfjell är tanken på det nya bolaget inget nytt.

- Tanken på att bilda ett holdingbolag under vilket Scania och MAN ska ligga som separata dotterbolag har funnits med redan från början, men inte blivit av ännu.

I samband med att VW köpte det svenska bolaget tecknades en överenskommelse som bland annat innebär att facket får veto mot nedläggningar och flytt av jobb. Den kommer att gälla även framöver.

- Den överenskommelsen är inte tidsbegränsad på något sätt, säger Håkan Thurfjell.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer". 

Internationellt

Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen

Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Ala Tsvirko slipper utvisas - kan få asyl i Polen