Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

H&M-anställda i Peru tecknar kollektivavtal

Efter fem års arbete, som inneburit tuffa förhandlingar med H&M:s ledning, har nu facken fått till ett kollektivavtal för klädjättens butiksanställda i Peru.
Anita Täpp Publicerad
H&M-logga samt bild på H&M-fackklubben i Peru
Efter fem års arbete och tuffa förhandlingar har butiksanställda på H&M i Peru fått kollektivavtal. Foto H&M-logga: Fredrik Sandberg/TT.

Relationerna mellan fackförbund och arbetsgivare i Peru har länge präglats av konflikter och ett lågt förtroende mellan parterna. Och den fackliga anslutningsgraden är låg i landet.

Men för fem år sedan inledde Unionen och Handelsanställdas förbund - med stöd från Union to union och den fackliga federationen UNI Americas – ett projekt med målet att öka det fackliga engagemanget inom modebranschen i Peru.

Och man beslöt att börja med H&M, där ingen av de butiksanställda var med i facket.

– Även H&M:s globala ledning var med på att starta projektet och var positiva till vårt arbete, säger Asgeir Lundblad, internationell ombudsman på Unionen.

Sexprocentig löneökning

I dag har arbetet resulterat i att 200 av klädföretagets runt 1 000 anställda i landet har blivit fackmedlemmar och att en klubb har bildats.

I dagarna har också ett kollektivavtal med H&M Peru, som gäller 2019-2020, träffats och förhandlingar för ett ytterligare avtal, som gäller 2021-22, har inletts.

Det redan träffade avtalet innebär att alla medlemmar nu retroaktivt får en sexprocentig löneökning för den gällande perioden. Avtalet ger också ekonomiskt stöd till fackklubben, rätt till ledighet för fackliga uppdrag och vid dödsfall i familjen samt ergonomiska stolar och rabatt på H&M:s kläder.

– Att det har tagit så lång tid att få det första avtalet på plats beror både på att den lokala fackklubben och ledningen inte har haft samsyn i alla frågor. Och på pandemin, som gjorde att parterna var tvungna att pausa förhandlingarna och fokusera på att stötta de anställda på annat vis ett tag, säger Asgeir Lundblad, internationell ombudsman på Unionen.

– Men i Peru fungerar systemet så att om förhandlingarna om ett kollektivavtal drar ut på tiden på grund av att parterna är oense så kan man också förhandla retroaktivt.

"Är fantastiskt"

Asgeir Lundblad är väldigt nöjd med vad facket har åstadkommit så långt.

– Att vi efter alla problem på vägen har lyckats få till ett kollektivavtal nu är fantastiskt. Men det slutar inte där. Nu blir steg två att se till att förankra avtalet både i butikerna och hos ledningen och då också säkerställa att båda parter lever upp till dess rättigheter och skyldigheter, säger han.

–  Och förutom att nästa kollektivavtal ska förhandlas så jobbar vi nu också för att skapa en centralorganisation i Peru som facklig motpart till H&M, Zarabutikerna och de lokala peruanska klädmärkena där vi tar med oss de erfarenheter vi har och försöker smida medan järnet är varmt.

Union to Union
Är LO, TCO och Saco:s gemensamma biståndsorganisation. Genom organisationen stöttar de svenska förbunden ett hundratal projekt i lika många länder.

Man samarbetar med fackliga organisationer över hela världen för att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och styrkan i att organisera sig fackligt. Organisationen har funnits sedan 1977 och är en av Sidas ramorganisationer. Verksamheten finansieras genom anslag från Sida samt med medel från den svenska fackföreningsrörelsen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Attacker mot facket i Ukraina

Den ukrainska regeringen har beslagtagit Fackföreningarnas hus i Kiev. Tidigare i år fängslades landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi och Unionen såväl som den globala fackföreningsrörelsen fördömer attackerna mot facken i Ukraina.
Johanna Rovira Publicerad 11 juni 2025, kl 15:29
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU.
Den ukrainska regeringen har tidigare i år fängslat landets högsta facktopp Hryhorii Osovyi (bilden). Förra veckan togs även fackföreningarnas hus i Kiev i beslag. Foto: Noa Söderberg.

I början av april greps Hryhorii Osovyi, ordförande i Ukrainas största fackliga centralorganisation FPU, vid ankomsten till en regional fackkonferens  i Lutsk och sattes i husarrest, anklagad för att ha sålt facklig egendom tio år tidigare. 

Väldsfacket  ITUC krävde då att fackförbundsledaren skulle friges och fördömde fängslandet, som ITUC menar är ett försök att störa en omröstning om ett lagförslag som ger ukrainska staten rätt att beslagta fackliga byggnader, bland annat  Fackföreningarnas hus, Budynok Profspilok, i Kiev. 

I förra veckan beslagtogs fackföreningshuset i Kiev av myndighetspersoner som i sällskap av säkerhetsvakter tog sig in i huset och krävde att FPU:s personal omedelbart skulle utrymma byggnaden. 

Ukrainska facket behöver stöd

Martin Jefflén, Unionen
Martin Jefflén. Foto: Virginie Nguyen/TT

Unionen och många andra svenska fackförbund stöder fackföreningsrörelsen i Ukraina och tillsammans med biståndsorganisationen Union to Union, byggs nu ett stort stödprogram upp för att stödja facken i Ukraina. 

Den ukrainska regeringen är tyvärr långt ifrån fackföreningsvänlig, säger Martin Jefflén, internationell sekreterare på Unionen. 

Med tanke på Ukrainas EU-kandidatur är det viktigt att förhållandena för facken blir bättre så att man kan få i gång en fungerande social dialog. 

Världsfacket ITUC menar att övertagandet av fackförbundshuset i Kiev är ett oacceptabelt försök att stoppa FPU och kräver att ukrainska staten ska respektera fackliga rättigheter samt återställa fackets förutsättningar att utföra sin verksamhet utan statlig inblandning. Unionen ställer sig bakom kritiken mot den ukrainska regeringens agerande. 

– Ukrainas regering måste omedelbart upphöra med de attacker den utsätter fackföreningarna för, säger Martin Jefflén. 

Världsfacket (ITUC)

Världens största fackliga organisation, där bland annat de svenska tjänstemännens organisation TCO är med, har en framskjuten position när arbetstagares röster ska höras i olika internationella forum.