Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

H&M-anställda i Peru tecknar kollektivavtal

Efter fem års arbete, som inneburit tuffa förhandlingar med H&M:s ledning, har nu facken fått till ett kollektivavtal för klädjättens butiksanställda i Peru.
Anita Täpp Publicerad 18 augusti 2022, kl 13:10
H&M-logga samt bild på H&M-fackklubben i Peru
Efter fem års arbete och tuffa förhandlingar har butiksanställda på H&M i Peru fått kollektivavtal. Foto H&M-logga: Fredrik Sandberg/TT.

Relationerna mellan fackförbund och arbetsgivare i Peru har länge präglats av konflikter och ett lågt förtroende mellan parterna. Och den fackliga anslutningsgraden är låg i landet.

Men för fem år sedan inledde Unionen och Handelsanställdas förbund - med stöd från Union to union och den fackliga federationen UNI Americas – ett projekt med målet att öka det fackliga engagemanget inom modebranschen i Peru.

Och man beslöt att börja med H&M, där ingen av de butiksanställda var med i facket.

– Även H&M:s globala ledning var med på att starta projektet och var positiva till vårt arbete, säger Asgeir Lundblad, internationell ombudsman på Unionen.

Sexprocentig löneökning

I dag har arbetet resulterat i att 200 av klädföretagets runt 1 000 anställda i landet har blivit fackmedlemmar och att en klubb har bildats.

I dagarna har också ett kollektivavtal med H&M Peru, som gäller 2019-2020, träffats och förhandlingar för ett ytterligare avtal, som gäller 2021-22, har inletts.

Det redan träffade avtalet innebär att alla medlemmar nu retroaktivt får en sexprocentig löneökning för den gällande perioden. Avtalet ger också ekonomiskt stöd till fackklubben, rätt till ledighet för fackliga uppdrag och vid dödsfall i familjen samt ergonomiska stolar och rabatt på H&M:s kläder.

– Att det har tagit så lång tid att få det första avtalet på plats beror både på att den lokala fackklubben och ledningen inte har haft samsyn i alla frågor. Och på pandemin, som gjorde att parterna var tvungna att pausa förhandlingarna och fokusera på att stötta de anställda på annat vis ett tag, säger Asgeir Lundblad, internationell ombudsman på Unionen.

– Men i Peru fungerar systemet så att om förhandlingarna om ett kollektivavtal drar ut på tiden på grund av att parterna är oense så kan man också förhandla retroaktivt.

"Är fantastiskt"

Asgeir Lundblad är väldigt nöjd med vad facket har åstadkommit så långt.

– Att vi efter alla problem på vägen har lyckats få till ett kollektivavtal nu är fantastiskt. Men det slutar inte där. Nu blir steg två att se till att förankra avtalet både i butikerna och hos ledningen och då också säkerställa att båda parter lever upp till dess rättigheter och skyldigheter, säger han.

–  Och förutom att nästa kollektivavtal ska förhandlas så jobbar vi nu också för att skapa en centralorganisation i Peru som facklig motpart till H&M, Zarabutikerna och de lokala peruanska klädmärkena där vi tar med oss de erfarenheter vi har och försöker smida medan järnet är varmt.

Union to Union
Är LO, TCO och Saco:s gemensamma biståndsorganisation. Genom organisationen stöttar de svenska förbunden ett hundratal projekt i lika många länder.

Man samarbetar med fackliga organisationer över hela världen för att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och styrkan i att organisera sig fackligt. Organisationen har funnits sedan 1977 och är en av Sidas ramorganisationer. Verksamheten finansieras genom anslag från Sida samt med medel från den svenska fackföreningsrörelsen.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Internationellt

Ukrainas facktopp: ”Vi behöver stöd från Sverige”

För Ukrainas fackförbund handlar vardagen om att överleva bombregn och hjälpa människor som kommer tillbaka från fronten. Men nu tar de sitt första steg mot uppbyggnad efter kriget – med stöd från svenska förbund. Det berättar landets högsta fackordförande i en exklusiv intervju med Kollega.
Noa Söderberg Publicerad 17 juni 2024, kl 13:14
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU. I bakgrunden: Lana Willebrand, programhandläggare på Union to Union.
Hryhorii Osovyi, ordförande i det ukrainska fackförbundet FPU. I bakgrunden: Lana Willebrand, programhandläggare på Union to Union. Noa Söderberg

Hryhorii Osovyi är sällan i Sverige. Ordföranden i Ukrainas fackliga centralorganisation FPU – som före krigsutbrottet hade knappt fem miljoner medlemmar inom allt från industri till scenkonst – har nog att göra i sitt hemland. Efter Rysslands fullskaliga invasion har det traditionella fackliga arbetet bytts ut mot att hantera och överleva ett krig.

Samtidigt fortsätter vardagslivet i stora delar av Ukraina. Restauranger, fabriker, kollektivtrafik och konserter är i gång i huvudstaden Kyiv. Under krigsmobiliseringen har landets regering också gjort flera lagförändringar som kraftigt underminerat människors rättigheter på jobbet.

Nytt avtal för återuppbyggnad

Därför är Osovyi i centrala Stockholm en förmiddag i maj. Tillsammans med svenska Union to Union (se faktaruta) har han tagit initiativ till Ukrainas första landsomfattande möten för facklig återuppbyggnad. De ska hållas någon gång under 2024.

När Kollega möter honom har han just skrivit under kontraktet. Stödet från Sverige är värt omkring en halv miljon kronor.

– Vi diskuterade det viktigaste vi kan göra tillsammans. Ukrainska fack behöver givetvis stöd från svenska fack, som har erfarenhet och resurser. Men ukrainska förbund vill också dela med sig av erfarenheterna av att verka i krigstid och bemöta alla utmaningar som kommer med det.

Tillbaka från fronten

De utmaningarna är många. Det lyser igenom när Osovyi berättar om vad uppbyggnadsmötena ska handla om.

– Vi pratade mycket om hur vi ska göra för att hjälpa människor komma tillbaka från fronten och bli samhällsmedborgare. Goda anställda på en arbetsplats. Hur vi ska hjälpa till med traumarehabilitering och psykologstöd, hur vi ska skydda anställda under missilattacker, hur vi ska ge dem möjligheten till hälsa och säkerhet på jobbet.

Om man är en enskild fackförbundsmedlem i Sverige och vill hjälpa till, vad kan man göra då?

–  Det vi har skrivit under i dag är ett ramavtal. Det kommer såklart ske saker på övergripande, nationell nivå, säger Osovyi och fortsätter:

–  Men under våra strategimöten vi skulle vi också vilja föra samman representanter för enskilda branschfack med sina svenska motsvarigheter. Vanliga medlemmar i exempelvis båda länders lärarfack kan då diskutera om vilka specifika utmaningar man står inför. Hur man ska jobba med organisering, rekrytering och kommunikation. Detta kan göras i alla sektorer: utbildning, sjukvård, bygg, industri. Det är vår plan.

Ger stöd

Lana Willebrand, programhandläggare för Östeuropa på Union to Union, säger att enskilda personer kan göra mer än att ge pengar. Hon vill att Sverige och Ukraina ska mötas ”fack till fack, medlem till medlem”. 

– Som medlem kan man följa nyheterna, komma på manifestationer där det finns möjlighet att visa sitt stöd och skicka solidaritetshälsningar direkt till ett ukrainskt förbund. Ha mänskliga möten. Det är jättestort. 

Hanterar trauma

De ukrainska återuppbyggnadsmötena ska hållas någon gång under sommaren eller hösten, beroende på läget vid fronten.

– Många fackförbund förlorar ju sina medlemmar. Också de som migrerat. Man kan inte samla in medlemsavgifter. Arbetsplatserna har försvunnit, primärorganisationerna har försvunnit. Men det finns fortfarande fack som arbetar och tar upp fackliga frågor. Det är löner, arbetsmiljö, psykosocial arbetsmiljö. Människor är ju traumatiserade, med allt de förlorat och fortsätter förlora, avslutar Lana Willebrand.

Union to Union

En biståndsorganisation som ägs och drivs av alla svenska fack som är medlemmar i LO, TCO och Saco. Däribland Unionen. Fackförbunden bidrar med en så kallad egeninsats på 10 procent av finansieringen. Utöver det kommer en stor del av finansieringen från biståndsmyndigheten SIDA.

Första mötet för återuppbyggnad

Under 2024 hålls Ukrainas första stora möte för facklig återuppbyggnad efter krigsutbrottet. Det drivs av den ukrainska fackliga centralorganisationen FPU och finansieras av svenska Union to Union. Tanken är att föra samman både centralorganisationer och enskilda fack från de båda länderna för att bland annat diskutera rekrytering, psykosocialt stöd till exsoldater och arbetsmiljö. Stödet från Sverige är värt omkring en halv miljon kronor.