Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Google kan sänka lönen för hemmajobbare

Google kan sänka lönerna för anställda som väljer att jobba hemifrån. Enligt interna löneuppgifter kommer medarbetare som slutar pendla till kontoret att få stora lönesänkningar.
Oscar Broström Publicerad 16 augusti 2021, kl 13:30
TT/AP.
Google kan sänka lönen för den som slutar pendla och fortsätter jobba hemifrån. TT/AP.

I många länder förbereder sig företag och medarbetare på hur och var arbetet ska ske efter coronapandemin. I vilken utsträckning kommer vi återgå till kontoren? Kommer distansarbete att bli det nya normala?

Samtidigt, i USA, passar Google på att utnyttja möjligheten till att kunna sänka anställdas löner. Det rapporterar i alla fall Reuters.

Flera andra techjättar, som Twitter och Facebook, har implementerat en metod där distansarbetares lön sätts utifrån var de bor. Om du bor i ett område eller en region med dyra huspriser, och flyttar till ett område med billigare, kan din lön påverkas i samma riktning. Enligt Reuters kan dock Google ta det ett steg längre. Som anställd behöver du inte flytta för att få sänkt lön. Det räcker med att du slutar pendla till jobbet och huvudsakligen arbetar på distans för att lönen ska sjunka.

Lönen skulle minska med tio procent

Nyhetsbolaget hänvisar till Googles interna ”löneuträknare”, vilken visar på att tidigare jobbpendlare som fortsätter arbeta hemifrån efter pandemin, kan räkna med en väsentligt lägre lön.

Reuters har varit i kontakt med en anställd på Google som uppger att dennes lön skulle minska med tio procent om de slutade pendla till jobbet.

– Våra ersättningsnivåer har alltid bestämts utifrån plats och vi betalar alltid de högsta marknadslönerna beroende på var en anställd arbetar från, säger en talesperson för Google.

Frågan är om den amerikanska trenden med sänkta löner för distansarbetare kan nå Sverige?

Det korta svaret är nej, det vore osannolikt. Det finns varken stöd i lagen eller i kollektivavtalen för att sänka lönen på det sättet för en arbetsgivare.

– Våra kollektivavtal tillåter inte det överhuvudtaget. Och utan kollektivavtal kan arbetsgivare ändå inte ensidigt förändra villkor, säger Ia Hamn, central ombudsman på Unionen.

Internationellt

Facklig aktivist kan slippa fängelse - kan få asyl i Polen

Den fackliga aktivisten Ala Tsvirko kan få asyl i Polen och slippa fängelse i Belarus. Unionens kongress i förra veckan krävde att utvisningar av samtliga fackligt aktiva till Belarus stoppas och att de 50 fackliga fångarna i landet friges.
Johanna Rovira Publicerad 16 oktober 2023, kl 13:27
Bild från Unionens kongress där medverkande håller upp skyltar som bildar orden Frige alla fackliga fångar i Belarus!
Den fackliga aktivisten Ala Tsvirko kan få asyl i Polen och slippa fängelse i Belarus. Unionens kongress krävde att utvisningar av fackligt aktiva till Belarus stoppas och att fackliga fångar i landet friges. Foto: Mikael Hedquist.

Polen har lovat att pröva den fackliga aktivisten Ala Tsvirkos asylärende, enligt tidningen Arbetsvärlden

Ala Tsvirko.
Ala Tsvikro. Foto: Anders G. Warne.

Beskedet kom i slutet förra veckan, då Ala Tsvirko, som Kollega skrivit om tidigare, deltog på Unionens kongress i Karlstad. Förutom Ala Tsvirko fanns Maksim Pazniakou från den belarusiska fackliga exilorganisationen Salidarnast på plats i Karlstad. Han vittnade bland annat om fackaktiva fångar som riskerar att dö i fängelset. 

– En fackligt aktiv som blivit dömd till nio års fängelse har cancer och behöver behandling. För honom är straffet en enkelbiljett, han kommer troligen aldrig att lämna fängelset, sade Maksim Pazniakou, som själv suttit fängslad två gånger i Belarus. 

Enkelbiljett till fängelse för dödssjuk

Han vittnade också om en 73-åring som blivit dömd till fyra års fängelse och sitter i en liten cell tillsammans sex till åtta andra fångar utan tillgång till frisk luft och solsken. En annan facklig fånge lider av diabetes och får inte någon medicin i fängelset. 

– Alla dessa människor är offer för demokratin i Belarus. Vi måste göra något så att inte deras uppoffring ska ha varit för intet, manade Maksim Pazniakou. 

Under kongressen gjordes ett gemensamt uttalande med krav på att Sverige omedelbart stoppar utvisningar av fackligt engagerade till Belarus och att de 50 fackligt engagerade som sitter fängslade friges. Kongressdeltagarna deltog också i en solidaritetsmanifestation och poserade med krav på att frige fackliga fångar i Belarus.