Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

Ericsson i mutskandal

Ericsson betalade ut 116 miljoner kronor till en agent i samband med en försvarsaffär i Grekland. Agenten skulle i sin tur använda pengarna för att muta grekiska politiker och militärer.
Sandra Lund Publicerad 2 april 2014, kl 10:37
Johan Nilsson / TT
En Saab 340AEW med en Ericsson Erieye radar på ryggen i luften på Försvarsmaktens flygdag på Malmens flygfält utanför Linköping. Johan Nilsson / TT

Det är Sveriges Radios Ekot som i dag avslöjar den stora mutaffären. Det handlar om det militära radarsystemet Erieye som utvecklades av Ericsson. Affären påbörjades redan 1998 och leveranserna av systemet ska ha pågått under tio års tid.

Enligt Ekot var affären värd fyra miljarder kronor för Ericsson. Grekland var det första Nato-land som köpte systemet. Men affären innehöll alltså stora mutor, säger en före detta anställd på Ericsson, Liss Olof Nenzell som delvis deltog i affären.

- Företaget hoppas på att tiden ska gå och att jag ska vara snäll och hålla tyst, säger han till Ekot.

Den person som fick ta emot de 116 miljonerna var en målvakt baserad i Monaco. Enligt Liss Olof Nenzell skulle målvakten i sin tur muta grekiska makthavare, politiker, militärer och högt uppsatta statstjänstemän. Exakt vilka som tog emot mutorna skulle aldrig rapporteras tillbaka. Ekot har tagit del av två betalningsorder på miljonbelopp som två chefer på Ericsson skrivit under, och som skulle gå till målvakten i Monaco.

Under det senaste året har en stor korruptionshärva i Grekland nystats upp. En chef på försvarsdepartementet har erkänt att han tagit emot över hundra miljoner kronor i mutor, bland annat från Ericssons målvakt.

Stefan Borg, Unionens klubbordförande på Ericsson i Kista, tycker att affären är beklämmande. Men tror inte den har så stor betydelse för de anställda i dag.

- Vi har sedan 2010 en kurs om hur man hanterar mutor och bestickning. Men det är klart man börjar funderar på vilka fler affärer som eventuellt kommer att uppdagas, och som kanske skett senare än den här.

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".